N. Iordan

 Președintele kosovar Hashim Thaci a trimis (01.07.2019) Adunării Kosovo (Parlamentul de la Priștina) un proiect de rezoluție care să deschidă calea unirii Văii Preșevo (sudul Serbiei) cu Kosovo.
 
H. Thaci a afirmat că deputații kosovari trebuie să respecte dorința albanezilor din Valea Preșevo, exprimată prin referendumul din anul 1992 și războiul Armatei de Eliberare din Preșevo, Medvedja și Bujanovac (UCPMB).
 
Punerea în aplicare a acestor solicitări este o datorie a parlamentarilor din Kosovo, care va contribui la stabilitate pe termen lung, deschizând un nou capitol în relațiile dintre Kosovo și Serbia.
 
"În calitate de președinte al țării, am susținut în mod repetat solicitările albanezilor din Valea Preșevo, dar astăzi am transmis Adunării un proiect de rezoluție, în care, dincolo de diferențele politice, solicit ca aceste cereri să fie sprijinite și aprobate de aleși în Adunarea Republicii Kosovo".
 
Comentariu:  Liderul de la Priștina continuă să insiste pentru unirea albanezilor din Valea Preșevo cu cei din Kosovo. În anul 2018, președintele kosovar și omologul său sârb, Aleksander Vucic, au evocat intens ideea unui schimb de teritorii. Mai exact, schimbul se referea la trei zone locuite de albanezi din sudul Serbiei : Preșevo, Bujanovac și Medveda și la trei sau patru zone locuite de sârbi : Lipjan, Leposavic, Zubin Potok și părți din Mitrovica. Schimbul de teritorii a fost aspru criticat de opozanții politici ai lui H. Thaci și A. Vucic, dar și de liderii principalelor state UE.
 
Mulțumim pentru încredere
02 iulie 2019
Nou demers al președintelui Kosovo pentru unirea cu Valea Preșevo

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest