02 octombrie 2019

Sursa: iz.ru, remnmilitaryblog.com 

 Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 02.10.2019, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării și Complexului Militar Industrial, că cele mai importante elemente ale sistemului de apărare antiaeriană S-500 Prometheus au fost testate în Siria. Pe timpul testelor, au fost identificate anumite probleme în funcționarea tehnicii, dar acestea au fost îndepărtate rapid. Testele au fost încheiate deja și au fost considerate un succes. Specialiștii militari apreciază că de buna funcționare a punctului de conducere în luptă și a noului radar de descoperire la mare altitudine va depinde eficiența întregului sistem.

 

În timpul testelor, care preced livrările către Forțele Armate, o atenție specială este întotdeauna acordată funcționării neîntrerupte a tuturor componentelor sistemelor, a declarat fostul locțiitor al comandantului-șef al Forței Aeriene pentru problemele sistemului întrunit de apărare antiaeriană al CSI, general locotenent Aitech Bizhev.

 

“Înainte de lansarea producției în serie, toate echipamentele trebuie să fie testate. Astfel de teste se realizează în condiții tehnice și climatice dure, unde tehnica funcționează literalmente pentru uzură. Doar un astfel de mod de operare poate identifica deficiențele. După aceea, toate defecțiunile și problemele sunt rezumate, activate și sunt efectuate lucrări pentru eliminarea lor. Siria este potrivită pentru astfel de încercări, deoarece întotdeauna este foarte cald acolo și este foarte mult praf. În plus, radarul trebuie să funcționeze non-stop, deoarece situația din republică este tensionată, iar subunitățile de apărare antiaeriană trebuie să mențină un câmp radar constant”, a explicat Bizhev pentru Izvestia.

 

“În timpul testelor, se acordă o atenție deosebită ergonomiei punctelor de lucru pentru membrii echipajului”, a adăugat expertul.

 

În completul de luptă al sistemului S-500 Prometheus se află și un punct de conducere în luptă (PBU) cu un sistem automatizat de conducere (ASU), a explicat redactorul șef al portalului Military Russia, Dmitry Kornev. “PBU este creierul lui Prometheus. Aparatura acestuia asigură lucrul întregii mari unități de apărare antiaeriană. Aici sunt integrate toate informațiile nu numai din radarele regimentului de rachete antiaeriene S-500, ci și din alte radare, sisteme de apărare antiaeriană și posturi superioare de comandă ale Apărării Antiaeriene. Electronica modernă a PBU este capabilă să stabilească țintele și să de-a comenzile pentru distrugerea lor, în regim automatizat”, a declarat Kornev.

 

În plus, sistemul include și un complex de detectare radar (RLK), care este responsabil pentru căutarea și identificarea pe distanțe lungi a țintelor balistice și aerodinamice. Sistemul S-500 are nevoie și de un radar multifuncțional de „iluminare de fundal”, a cărui misiune principală constă în interceptarea țintei și dirijarea către aceasta a rachetelor antiaeriene.

 

Pentru sistemul de rachete antiaeriene S-500 a fost dezvoltat, ca și pentru sistemul S-400, un radar de mare altitudine. Acesta permite setarea cât mai exactă a coordonatelor și traiectului de zbor al țintelor balistice și aerodinamice. Radarul este capabil să găsească rachete, avioane, elicoptere și drone la orice altitudine.

 

Situația tensionată din Republica Arabă Siriană oferă o ocazie bună pentru verificarea PBU și a radarelor, a spus Dmitry Kornev.

 

“Radarul de mare altitudine și PBU permit construirea unei apărări antiaeriene fiabile, fără alte surse externe de informații”, a menționat expertul. “Un detector de mare altitudine ajută la urmărirea obiectivelor în timp. Iar PBU le distribuie corect între sistemele de apărare aantiaeriană dintr-o anumită zonă. În special, acestea pot implica și alte complexe în respingerea atacurilor. De exemplu, poate încredința complexelor Buk sau Pantsir distrugerea unor ținte individuale. După un principiu similar este construită apărarea bazei militare Khmeimim din Siria. Rafinăriile de petrol din Arabia Saudită care au fost atacate recent cu drone nu aveau un astfel de sistem de apărare”, a subliniat Dmitry Kornev. Acesta este convins că în situația existenței unui astfel de sistem, atacul ar fi putut fi respins.

 

Șeful Rosteh, Serghei Chemezov, a declarat recent că producerea în serie a sistemului S-500 va începe în a doua jumătate a anului 2020. Este cunoscut faptul că elemente ale sistemului au fost testate și la Centrul 185 pentru pregătire și întrebuințare în luptă al Forțelor Aerocosmice din Regiunea Astrakhan.

 

Pregătirea ofițerilor specialiști pentru Prometheus a început încă din anul 2017 la Academia Militară a Apărării Aerocosmice din Tver. În structura acesteia se află și Centrul de pregătire al Trupelor de Rachete Antiaeriene din localitatea Gatchin din Regiunea Leningrad și Centrul Trupelor Radiotehnice din Vladimir. Aici sunt pregătite echipajele de luptă pentru noile sisteme de rachete antiaeriene.

 

În prezent, la trupe este testat și radarul de mare mobilitate, denumit AWACS-ul terestru, cu elemente de inteligenșă artificială. Acesta este capabil ca, în regim automatizat, să escorteze câteva zeci de ținte. Sistemul stabilește cu mare precizie coordonatele și parametrii de mișcare ai avioanelor și rachetelor și, de asemenea, identifică toate tipurile de aparate de zbor, ținând cont de viteza și locația acestora. Radarul modern va deveni elemental principal al sistemului automatizat de conducere a Apărării Antiaeriene, care este planificat să fie întrebuințat pe direcțiile în care va fi nevoie de consolidarea câmpului radar.

 

 

 

Noul sistem rusesc de rachete antiaeriene S-500 Prometheus a fost testat în Siria

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE