11 ianuarie 2020

Sursa: mil.ru, remnmilitaryblog.com

 Forțele Navale ale SUA au acuzat nava de cercetare rusească Ivan Khurs că s-a apropiat în mod periculos de distrugătorul american USS Farragut (DDG-99) în partea de nord a Mării Arabiei. Potrivit conducerii Flotei a 5-a operative a SUA, distrugătorul american asigura sprijin portavionului nuclear Harry Truman.

 

“Joi, o navă rusească a făcut o manevră agresivă împotriva unui distrugător american în partea de nord a Mării Arabiei. Distrugătorul Farragut acționa în compunerea grupului de sprijin al portavionului Harry Truman, când nava de cercetare rusească Ivan Khurs s-a apropiat de acesta venind din spate”, se arată în comunicatul de presă.

 

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile părții americane, precizând că nava de cercetare Ivan Khurs nu a încălcat niciun fel de regulă. Potrivit reprezentanților acestuia, distrugătorul american a încălcat normele internaționale de prevenire a coliziunilor pe mare.

 

“Declarațiile reprezentanților Flotei a 5-a din cadrul Forțelor Navale ale SUA privind o presupusă apropiere periculoasă a unei nave rusești de distrugătorul Farragut în Marea Arabiei nu corespund realității. Distrugătorul american, aflându-se în partea stângă a direcției de mers a navei militare ruse, pe 09 ianuarie 2020, a încălcat grav normele internaționale privind prevenirea coliziunii navelor pe mare și a făcut o manevră trecând prin fața navei rusești”, au precizat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

 

Aceștia i-au acuzat pe marinarii americani de lipsă de profesionalism și de încălcare deliberată a standardelor internaționale de siguranță a navigației.

 

Convenția privind regulile internaționale pentru prevenirea coliziunilor pe mare din 1972, include regula numărul 15, referitoare la “situația transversală”, în care se arată că: atunci când două nave cu motoare mecanice circulă pe cursuri ce se pot intersecta, existând pericolul unei coliziuni, atunci nava care are o altă navă în partea dreaptă în lateral, trebuie să cedeze trecerea acesteia și în același timp, dacă circumstanțele o permit, să evite traversarea cursului acesteia.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Incidentul produs între cele două nave în Marea Arabiei poate fi vizualizat la adresa:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=_B-mMtQUr_Y&feature=emb_title.

În situația de față nici nu mai contează care dintre părți are dreptate. Important este că între ele s-a mai înregistrat încă un incident, care putea degenera chiar într-un conflict militar.

Nu este pentru prima dată când astfel de situații apar nu numai pe mare, ci și în spațiul aerian. Acestea exprimă situația de încordare la care au ajuns cele două părți.

Nava de cercetare electronică Ivan Khurs aparține Flotei ruse din Marea Neagră. Până de curând, aceasta a îndeplinit misiuni în Marea Mediterană, în cadrul Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse.

 

O navă rusească și un distrugător american s-au apropiat agresiv, în Marea Arabiei

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE