06 decembrie 2019

Sursa: ria.ru, remnmiitaryblog.com

 Aderarea Federației Ruse la NATO ar putea transforma alianța într-o organizație transatlantică de securitate de la Vladivostok la Lisabona și ar crea perspectiva unor noi discuții privind dezarmarea nucleară și stabilirea unui dialog trilateral între Washington, Moscova și Beijing. Această opinie a fost exprimată în publicația germană Handelsblatt.

 

Potrivit autorilor articolului, președintele american Donald Trump ar trebui să invite Federația Rusă la Alianța Nord-Atlantică. Președintele american ar avea șansa de a dezvolta o nouă „politică estică”, ce ar putea deschide un nou capitol în relațiile ruso-americane și ar putea crea o nouă „alianță de pace”, cu participarea Federației Ruse.

 

Acest fapt ar permite Washingtonului și Moscovei să își asume în comun responsabilitatea pentru securitatea europeană și să înceapă un proces de redistribuire a echilibrului în sistemul de securitate global.

 

Crearea unei noi „alianțe de securitate” ar consolida NATO, din moment ce Moscova va înceta să fie percepută drept un „adversar” și ar deveni garantul securității europene.

 

Publicația consideră că pentru eficiența unei astfel de politici, președintele american, Donald Trump, ar avea nevoie de o diplomație îndrăzneață cu așa-numitul „format Normandia”. În acest caz, punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk trebuie să fie obligatorie.

 

Autorii articolului consideră că „noul tratat NATO” ar trebui să includă o clauză care să permită Statelor Unite, Federației Ruse și țărilor europene să aibă opinii diferite cu privire la problemele de securitate din afara Europei. Ei recunosc că Bruxelles-ul ar trebui să rămână capitala noii „alianțe de securitate”, dar un al doilea sediu ar putea fi organizat în Federația Rusă.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: La o primă vedere, aderarea Federației Ruse la NATO ar putea fi considerată drept un scenariu fantezist. Probabil că, în opiniile unora, într-o astfel de situație, Alianța Nord-Atlantică și-ar pierde menirea și nu ar mai avea cui să se opună.

Poate, cu ceva timp în urmă, acest lucru ar fi fost adevărat. Acum, însă, lucrurile s-au mai schimbat și au apărut o serie de amenințări comune, care ar justifica nevoia de unificare a evorturilor celor două părți. Acestea ar putea fi terorismul internațional, pirateria martitimă sau chiar China.

Un general turc spunea recent că într-un conflict al viitorului SUA și Federația Rusă de vor alia pentru a învinge China.

În același timp, războaie de genul celui din Siria și chiar din Afganistan ar fi putut fi abordate altfel în cazul unei înțelegeri ruso-americane.

Pe de altă parte, intrarea în acest moment a Federației Ruse în NATO ar readuce în alianță un echilibru care este pe cale să se frângă. Pe lângă Turcia, și alte state importante din cadrul NATO încep să aibă frământări legate de viabilitatea și viitorul aliuanței. Poate că prezența Federației Ruse în interiorul NATO ar putea schimba această situație.

Și nu în ultimul rând, ar trebui spus că SUA și fosta URSS și-au mai împărțit lumea, iar acest lucru ar putea redeveni posibil și în prezent.

 

Comentariu BSMAP:  Trecând peste posibilitatea ca publicația germană Handelsblatt (care în februarie a închis ediția tipărită din lipsă de cititori) să urmărească atragerea atenției publice prin materiale incitante și, de asemenea, lăsând la o parte faptul că specialitatea analștilor publicației este domeniul economic, trebuie reamintit că NATO a fost fondată în 1949 (de SUA și Canada) exclusiv pentru a se opune URSS, adică acelui stat supradimensionat a cărui recompunere modernă Putin și-o dorește în prezent.

Cu toate acestea, ideea aderări Rusiei la NATO a mai fost vehiculată, în special în perioada "de armonie" 1999-2003, când, la începutul primului mandat al lui Putin, exista speranţa că posibila aderare a Rusiei la NATO va înlătura fosta adversitate. În 2002, chiar a fost înfiinţat Consiliu NATO - Rusia (NRC) în scopul reactivării și întăririi relaţiilor Alianţei cu Rusia, relații care nu progresau așa cum sperau occidentalii. Demersul a fost unul de bun augur, fiind obținute o colaborare la nvel de parteneriat în ceea ce priveşte reforma apărării, elaborarea unui program de interoperabilitate militară NATO - Rusia și conlucrarea în operaţiile maritime de căutare-salvare.

Acesta a fost însă maximul posibil de apropiere între Rusia și NATO. Oricât de favorabil era la acel moment contextul geopolitic, mai mult nu s-a putut. Din 2003, politica externă a Moscovei a devenit tot mai independentă şi încrezătoare în propriile forţe, iar relaţiile Rusiei cu NATO au început să se răcească.

După ce, pe fondul intenției NATO de extindere către est, Rusia a atacat Georgia, în 2008, relațiile dintre cele două părți s-au deteriorat rapid și continuă să fie într-o continuă degradare.

În prezent, pentru a se da o șansă unei teoretice apropieri, în primul rând relațiile dintre NATO și Rusia trebuie readuse la "cota zero", iar aceasta presupune concesii serioase din partea Rusiei, cel puțin în zona europeană (Ucraina, Moldova, Georgia). Însă de ce ar face Rusia asta acum, când este mai puternică militar decât oricând în ultimii 30 de ani și când motorul evoluției și echilibrului statului este chiar patriotismul național hrănit cu ultimele cuceriri teritoriale și cu mândrie imperialistă? Este foarte clar că Rusia nu va face concesii serioase atâta timp cât Putin este direct sau indirect la putere și, mai mult, că Kremlinul așteaptă ca NATO să facă pasul reconcilieri spre Rusia. 

Oricât de liberal în viziune ar fi Trump și oricât de confortabil s-ar simți Germania într-o situație de alianță cu Rusia, abia după armonizarea acestor aspecte se poate vorbi, pe termen mediu, de o apropiere între NATO și Rusia, și cel mult sub formă de parteneriat. Pentru că aderare fără interoperabilitate (tehnică și procedurală) nu se poate, iar Rusia actuală și de perspectivă medie nu va accepta să achiziționeze tehnică occidentală sau să își reformeze armata după alte principii decât cele dictate de la Kremlin.

Sau poate, glumind reținut (având în vedere pasul făcut de Turcia cu S-400), va dori NATO să achiziționeze tehnică rusească, de dragul reconcilierii. Evident dacă NATO va mai rezista în forma sa actuală.

 

 

 

 

O publicație germană a explicat importanța unei eventuale aderări a Federației Ruse la NATO

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE