Ochelari de protectie
Nimic nu se compară cu cei mai buni ochelari de protecție pentru a proteja vederea în orice situație la care oamenii sunt expuși atunci când lucrează sub un anumit nivel de risc.
Pentru toată lumea, ochii sunt una dintre cele mai importante părți ale corpului, însă există locuri de muncă în care simțul vital este expus atunci când nu se folosește echipamentul potrivit.
Fie că desfășurați activități acasă sau în medii profesionale, este necesar să aveți o pereche de ochelari capabilă să ofere o bună protecție adaptată la ceea ce este necesar, fie de obiecte volatile, fie de lichide periculoase.
Acești ochelari sunt adesea folosiți atunci când se lucrează cu unelte electrice, ferăstraie de masă, mașini de tuns iarba, piese mecanice sau atunci când se manipulează lichide care ar putea afecta ochii; cu toate acestea, există și alte utilizări mai cotidiene în care ochelarii sunt trecuți cu vederea, dar în realitate sunt la fel de necesari din cauza nivelului de expunere la care sunt supuși ochii noștri, cum ar fi repararea mașinii sau pur și simplu vopsirea casei.
Oricare ar fi activitatea, cel mai important lucru pentru protejarea vederii este să aveți ochelari de protecție care să fie confortabili, bine ajustați și confecționați din materiale de calitate, deoarece atunci când vine vorba de a lucra în siguranță, indiferent dacă este vorba de protecție auditivă sau de căști de protecție, toate hainele folosite trebuie să fie suficient de rezistente pentru a-și face treaba.
Care sunt cei mai buni ochelari de protecție?
Veți găsi multe produse pe piață, dar aici ne-am asumat sarcina de a localiza cei mai remarcabili ochelari de protecție cu cele mai multe avantaje față de concurența lor.
Următoarele modele sunt susținute de calitatea lor, de experiența bună pe care au oferit-o utilizatorilor și de prețurile bune; caracteristici care le poziționează printre cele mai bune opțiuni pe care le puteți cumpăra online.
Iată care sunt cei mai buni ochelari de protecție:
1. Cei mai buni ochelari de protecție - Bollé
Aceștia sunt ochelari de protecție de culoare închisă, cu protecție împotriva razelor UV, a căderilor de lichide, a temperaturilor extreme și a loviturilor medii.
Rama groasă a lentilelor oferă protecție din toate unghiurile, însă aerul circulă în jurul părților laterale.
Banda de nailon pentru cap este reglabilă, are un strat anti-ceață pentru a preveni aburirea lentilelor și include o husă pentru o depozitare sigură.
2. Ochelari de protecție 3M
Prestigioasa marcă de echipamente industriale oferă aceste lentile cu claritate optică și structură rezistentă și durabilă. Designul este unisex și are un aspect modern care te va face să arăți minunat.
Piesa cântărește doar 26 g, așa că sunt destul de confortabile și au o acoperire completă pentru un câmp vizual larg.
Pe lângă ochi, ochelarii vă protejează sprâncenele, se adaptează perfect la fața dumneavoastră și sunt cei mai recomandați pentru a evita stropii sau impacturile de lumină.
3. Uvex Pheos 1A - Ochelari de protecție
Acești ochelari au un design atât de versatil încât îi puteți folosi atât pentru a vă proteja vederea, cât și pentru petrecerea timpului liber. Acestea sunt la modă și au linii care flatează aproape orice față.
Lentilele sunt întunecate și rezistente, picioarele sunt din plastic de culoare verde și galbenă, iar balamalele sunt ferme și solide.
Îți va plăcea să îi porți în zilele însorite sau în timp ce lucrezi, vor face parte din stilul tău. Achiziția include o husă din material textil, iar prețul este foarte atractiv.
4. Ochelari de protecție cu bandă elastică - Bollé
Ochelari cu design robust și bandă elastică care se potrivește ferm pe cap. Protecția la impact este eficientă, iar rama protejează toată marginea ochilor, sprâncenele și părțile apropiate ale feței, lăsând suficient spațiu pentru nas.
Rama este albastră, cu lentile transparente, astfel încât să puteți vedea clar ziua sau noaptea. Lentilele au protecție anti-zgârieturi și un sistem anti-ceață de platină.
Îi veți purta împotriva prafului, tencuielii, rumegușului, ierbii și multe altele, nu se vor încețoșa și vă veți simți confortabil datorită materialelor de cauciuc moale pentru față, care nu vor exercita presiune pe față.
5. Plano G33 - Ochelari de protecție
Lentilele mari oferă o vedere panoramică cu o calitate optimă și protecție laterală. Puntea nazală protejează împotriva impactului și este reglabilă în trei poziții.
Este anti-ceață, anti-praf și are un cadru atrăgător, cu linii ergonomice și găuri mici pentru circulația aerului.
Ușor, confortabil, vedere clară, design funcțional inteligent, cu lentile care nu se vor încețoșa niciodată și un raport calitate-preț bun.
6. Ochelari de protecție Silverline
Piesa este fabricată din policarbonat rezistent și invulnerabil la impact. Sticla este o piesă mare, transparentă, care acoperă ochii și împrejurimile acestora într-un design convenabil.
Veți avea o vizibilitate și o protecție superioară, în plus, standardele sale de calitate sunt susținute de reglementările internaționale privind protecția ochilor și a feței.
Ramele sunt reglabile, iar ochelarii sunt pregătiți să reziste la o utilizare continuă, dar cel mai bun lucru este prețul, nu o să vă vină să credeți cât de scăzut este pentru un produs de acest nivel.
7. Pegaso - Ochelari de protecție ieftini
Designul este inovator și schimbător, deoarece rama poate fi îndepărtată pentru a-i transforma în ochelari mai casual, dar la fel de siguri pentru vederea dumneavoastră.
Acești ochelari vă protejează ochii în aproape orice domeniu de activitate, vin cu o husă practică și au un preț rezonabil.
Utilizatorii care îl au deja îl recomandă și îl consideră, de asemenea, ca fiind o piesă plăcută și confortabilă de purtat, ceea ce îl face una dintre cele mai bune opțiuni în ceea ce privește ochelarii de protecție.
Ce sunt mai exact ochelarii de protecție?
Ochelarii de protecție sunt o parte esențială a ceea ce este cunoscut sub numele de echipament individual de protecție, care poate suna puțin cam bombastic, dar se referă simplu și clar la orice fel de echipament de siguranță pe care îl folosim pentru a ne proteja în timp ce lucrăm, în special în medii industriale, construcții, bricolaj și altele.
Ochelarii de protecție sunt acea piesă specială de echipament care este folosită pentru a proteja ochii și, în funcție de designul ochelarilor, pentru a proteja un pic mai mult și pentru a avea grijă de o parte a feței. Ochelarii de protecție vă pot proteja împotriva particulelor mici care pot zbura în timpul unei zile de lucru, cum ar fi așchii de lemn sau de metal, sticlă, praf sau chiar razele UV sau infraroșii intense produse de aparatele de sudură.
Diferențele dintre ochelarii de protecție obișnuiți și cei de siguranță
Ambele ochelari de protecție, deși trebuie să aibă un anumit nivel de rezistență și durabilitate, diferă foarte mult în mai mult de câteva moduri. Pentru început, unele sunt folosite pentru a ne proteja de particule și obiecte care ne pot irita sau răni ochii, în timp ce altele pur și simplu corectează o problemă de vedere, ne protejează de lumina soarelui în timpul verii sau servesc drept accesoriu care răspunde tendințelor actuale ale modei.
În mod evident, ochelarii de protecție trebuie să aibă o rezistență și o durabilitate mai mare atât la nivelul lentilelor, cât și al ramei, deoarece scopul lor principal este de a proteja ochii de impactul cu diverse obiecte, care pot veni la viteze mari.
În același timp, este obișnuit ca ochelarii obișnuiți să aibă un fel de mărire sau de corecție a vederii, în timp ce ochelarii de siguranță pot fi simpli, adică fără mărire, sau cu o anumită variație pentru a se potrivi purtătorului. Unele sunt chiar puțin mai mari, astfel încât persoana să le poată purta peste ochelarii de corecție.
Cealaltă diferență este că ochelarii de protecție trebuie să îndeplinească o serie de cerințe de siguranță care sunt reglementate de diferite instituții și certificări de siguranță. În acest fel, consumatorii pot fi siguri că produsele pe care le achiziționează sunt capabile să îi protejeze în mod eficient împotriva anumitor pericole. În cele ce urmează, vom discuta aceste standarde.
Ce ochelari de protecție să cumpărați?
După cum s-a menționat mai sus, ochelarii de protecție trebuie să îndeplinească anumite cerințe și, în funcție de cerințele pe care le îndeplinesc, aceștia pot adera la diferite clasificări. De exemplu, în Statele Unite se utilizează în mod obișnuit clasificarea sau standardul ANSI, în timp ce în Europa se utilizează în mod obișnuit standardul EN. Pentru a afla la care dintre acestea aderă ochelarii dumneavoastră, consultați pur și simplu specificațiile, care sunt de obicei formate din codul EN sau ANSI plus o serie de numere și litere care indică nivelul de protecție oferit împotriva diferitelor pericole.
În cadrul testelor obișnuite și mai puțin solicitante, lentilele sunt de obicei testate împotriva impacturilor, iar ramele, pe de altă parte, în timp ce pentru testele mai cuprinzătoare și de înaltă performanță, ochelarii compleți sunt supuși unor impacturi măsurate.
Apoi, există problema dacă obiectivul ca atare are sau nu o corecție. Doar că acest lucru, în afară de faptul că vă afectează vederea, desigur, are un efect și asupra nivelului de protecție al ochelarilor. Ceea ce se întâmplă este că, în general, lentilele fără prescripție tind să fie puțin mai subțiri, ceea ce se traduce printr-o rezistență mai mică. De fapt, lentilele corectoare tind să fie puțin mai puternice, chiar și atunci când sunt fabricate din același material ca și lentilele plano.
Prin urmare, lentilele de astăzi pot fi clasificate ca fiind foarte rezistente la impact sau rezistente la impact de bază, care se determină în două moduri. Pentru testul de impact de bază, se folosește o bilă de oțel, care este aruncată de la o înălțime de aproximativ 1,20 metri, iar lentilele care trec testul sunt doar cele care nu se sparg sau se fisurează.
Pentru testul de impact puternic, o bilă de 0,63 cm este lansată cu o viteză de 45 m pe secundă. În aceste cazuri, lentilele care trec testul sunt doar cele care nu se fisurează, nu se sparg și nu se separă de ramă.
Standarde de siguranță
Pentru a le recunoaște mai ușor, voi explica pe scurt care sunt cele mai comune tipuri de certificate de siguranță:
- EN 166: asigură protecția necesară pentru a evita rănirea sau deteriorarea potențială a ochilor.
- RO 170: au filtre ultraviolete pentru a vă proteja de razele solare.
- EN 171: protecție împotriva radiațiilor infraroșii.
- EN 172: protejează împotriva strălucirii și a reflexiilor puternice, ideal pentru mediile industriale.
- EN 175: acestea asigură protecția necesară atât pentru față, cât și pentru ochi în timpul sudării.
Cum pot ști ce standarde îndeplinesc ochelarii mei?
În afară de citirea specificațiilor pentru a afla tipul și nivelul de protecție oferit de fiecare pereche de ochelari, puteți căuta și un mic semn care este inclus pe corpul ochelarilor.
Semnul '+'
Dacă vedeți un mic simbol plus (+) pe ochelarii de protecție, înseamnă că aceștia au trecut testul de impact ridicat. Acești ochelari pot fi folosiți în medii industriale, de construcții, de bricolaj, de remodelare sau chiar de demolare și vă vor proteja ochii. Cele care nu rezistă la impacturi puternice trebuie să aibă o etichetă care să indice acest lucru și care poate fi îndepărtată doar de către purtător.
Marcajele 'V' și 'S'
Lentilele dumneavoastră pot avea și alte marcaje care indică tratamentul sau acoperirea pe care o au. De exemplu, marcajul 'V' înseamnă că lentila este fotocromică, oferind o bună protecție pentru cei care lucrează în lumina puternică a zilei sau cu suduri strălucitoare. 'S' indică faptul că lentila a fost tratată cu un colorant special care reduce trecerea anumitor tipuri de lumină.
Pentru a afla nivelul de blocare a luminii oferit de lentilele cu aceste marcaje, este suficient să vă uitați la numărul care le însoțește, care, cu cât este mai mare, cu atât mai mare este protecția oferită. De exemplu, de la 1,5 la 3 înseamnă că lentilele oferă o protecție scăzută până la moderată, în timp ce între 10 și 14 vorbim deja de ochelari destul de întunecați, ideali pentru lucrul cu sudură electrică.
Iată cum se testează ramele ochelarilor de siguranță
Testele pentru ramele noilor ochelari sunt aceleași, indiferent dacă doriți să determinați dacă sunt potrivite pentru impact puternic sau redus și pot fi următoarele:
Impact puternic
Pentru acest test se folosește o minge cu diametrul de 2,5 cm și jumătate de kg, care este aruncată de la o înălțime de 127 cm. Dar unde cade această minge? În partea de jos, un cap artificial este asamblat cu ochelarii de protecție. Ochelarii trebuie să reziste la impact fără să se rupă, fără să se desprindă de lentile și fără să piardă părți sau componente. Dacă s-ar întâmpla oricare dintre aceste lucruri, ochelarii de protecție nu ar fi potriviți pentru un impact puternic și ar trebui să poarte o etichetă de avertizare.
Durabilitatea
Durabilitatea cadrelor este determinată de mai multe teste la diferite elemente. Una dintre ele se referă la foc, în care suportul trebuie să reziste la temperaturi ridicate fără a se arde. Un altul este un test legat de coroziune.
De ce te protejezi?
Ochelarii de protecție buni nu numai că vă protejează împotriva obiectelor ușoare și periculoase, cum ar fi așchiile sau chiar mingile în cazul în care practicați sport, dar vă pot proteja și împotriva altor amenințări, uneori mai puțin cunoscute.
De exemplu, acestea vă pot proteja ochii de stropi chimici, metal topit, praf, proiectile de mare viteză, gaze, vapori și chiar radiații, fie că este vorba de UV sau infraroșu.
Atunci când vă alegeți ochelarii, gândiți-vă la pericolele cu care vă veți confrunta la locul de muncă sau în sportul pe care îl practicați și alegeți un model care să vă protejeze eficient.
Materialul ochelarilor de protecție
Deși îl vom lăsa aproape până la final, materialul joacă și el un rol fundamental atât în ceea ce privește siguranța, cât și protecția.
Lentilele din sticlă nu se zgârie ușor, dar se pot sparge mai ușor decât alte materiale, cum ar fi plasticul rezistent sau policarbonatul, și sunt, de asemenea, mai grele. Cu toate acestea, unul dintre dezavantajele lor majore este că se încețoșează ușor.
Lentilele din plastic depășesc lentilele din sticlă în două privințe: sunt mai ușoare și se încețoșează mai puțin. Singura problemă este că nu sunt foarte rezistente la zgârieturi și la rupere.
Deși nu rezistă la zgârieturi la fel de bine ca sticla, aceste lentile au mult mai multe avantaje. Sunt foarte ușoare, nu se încețoșează, sunt mai rezistente decât celelalte două materiale și, de asemenea, rezistă mai bine la impacturi. Doar că, în general, lentilele cu semnul '+' sunt fabricate din policarbonat.
La ce servesc ochelarii de protecție?
Compararea ochelarilor de protecție
Întrebări frecvente
De ce să folosiți ochelari de protecție?
În concluzie, ochelarii de protecție economisesc companiilor și lucrătorilor o cantitate enormă de timp și bani. Acestea reprezintă cea mai bună apărare împotriva leziunilor oculare și vă protejează ochii de o serie de pericole potențiale la locul de muncă, acasă și în aer liber.
Împotriva a ce protejează ochelarii de protecție?
Acestea sunt special concepute pentru a proteja ochii purtătorului de riscurile de impact, cum ar fi fragmente, obiecte, așchii mari și particule care zboară. Ochelarii de protecție se potrivesc pe față în jurul ochilor și formează un sigiliu de protecție în jurul ochilor, împiedicând obiectele să pătrundă sub sau în jurul ochelarilor de protecție.
Ochelarii de protecție pot afecta vederea?
Deși există un mit conform căruia purtarea ochelarilor de protecție vă poate afecta vederea, răspunsul este nu. Cu toate acestea, dacă sunt purtați pentru perioade lungi de timp, aceștia pot provoca un anumit disconfort, cum ar fi dureri de cap și oboseală oculară.
Cât durează ochelarii de protecție?
La fel cum unele tehnologii pot deveni învechite, la fel și ochelarii de protecție. Dacă ochelarii dvs. de protecție au mai mult de cinci ani, cel mai probabil le lipsesc unele caracteristici cheie care vă vor îmbunătăți vizibilitatea atunci când îi purtați și vă vor maximiza protecția ochilor.