Ochelari fotocromici
Dacă aveți ochi fotocromici, știți că schimbările de lumină vă dau bătăi de cap. A avea cei mai buni ochelari fotocromici oferă o soluție foarte practică la această problemă. Ați auzit de ele. Acestea sunt cele care se adaptează la intensitatea luminii. Când este luminos, se întunecă, iar când nu este, se luminează. Acest lucru oferă o odihnă considerabilă ochilor și vă permite să vă plimbați pe unde doriți, fără teama de a fi orbiți.
Sunt bune pentru orice tip de persoană și pentru orice fel de ieșire. Acestea sunt, totuși, fenomenale pentru sportivi. Acestea sunt foarte apreciate de cei care fac ciclism și alte sporturi de viteză în aer liber. Uneori, vegetația și soarele puternic pot juca o festă în ceea ce privește vizibilitatea, iar acești ochelari pun capăt acestui conflict.
Alegerea unei perechi poate fi o sarcină dificilă, deoarece există multe modele pe piață, atât de marcă, cât și nemarcate. De asemenea, prețul poate varia. Cu siguranță vor exista unele care sunt mai accesibile și de bună calitate, dar și altele care nu sunt atât de accesibile. Pentru a vă ajuta puțin în căutarea dumneavoastră, iată un cvartet al celor mai bine cotate pe Amazon, în prezent.
Cei mai buni ochelari fotocromici
Care sunt cei mai buni ochelari fotocromici?
Există, desigur, mărci foarte bune, dar oricine îți va spune: pregătește-ți portofelul, omule! Acum, dacă intenția dvs. nu este să cheltuiți prea mult, dar căutați un raport calitate-preț bun, această listă scurtă vă va scoate din încurcătură.
Iată dintre cei mai buni ochelari fotocromici:
1. Ochelari de ciclism fotocromici polarizați Bertoni P301CFT
Dotați cu un filtru fotocromic de înaltă intensitate, acești ochelari trec de la o stare incoloră la una destul de întunecată în lumina soarelui. Aceștia sunt rezistenți la impact și au tâmple ergonomice și o punte de cauciuc confortabilă. Lentilele sunt rezistente la zgârieturi. Filtrul se adaptează la diferite intensități luminoase, în funcție de momentul zilei sau de condițiile meteorologice, ceea ce le face foarte potrivite pentru utilizarea în aer liber.
Sunt nepolarizate și, deși nu includ protecție UV, permit odihna ochilor prin blocarea luminii puternice. Sunt perfecte pentru condus. Durata modificării nuanței nu este imediată, dar întunecarea este la un grad adecvat. Designul lor se adaptează bine la forma feței.
Ce sunt ochelarii fotocromici?
Sunt cele ale căror lentile sunt capabile să se întunece
sau să se lumineze în funcție de intensitatea luminii din mediul în care sunt amplasate. Cu cât lumina este mai puternică, cu atât obiectivul este mai întunecat, iar cu cât lumina este mai slabă, cu atât obiectivul este mai luminos. Acest lucru este menit să îmbunătățească vizibilitatea purtătorului, evitând astfel strălucirea deranjantă.
Lentilele utilizate la acest tip de ochelari variază în funcție de materialul utilizat la fabricarea lor. Este posibil să le găsiți în sticlă, plastic sau policarbonat.
Cum funcționează?
Nu este magie, nici pe departe, deși copiii găsesc adesea efectul foarte amuzant și surprinzător.
Este de fapt un proces chimic care implică molecule mici de halogenură de argint și clorură de argint care sunt încorporate în lentile, în mod invizibil și transparent. Atunci când sunt expuse la razele UV ale soarelui, aceste molecule se mișcă și își schimbă forma pentru a absorbi lumina. Această transformare este cea care provoacă întunecarea lentilelor.
Vor rămâne așa atâta timp cât vor rămâne sub efectul soarelui. Dar, odată ce această lumină încetează să mai cadă pe ele, ele se vor întoarce progresiv la locul lor, redând astfel claritatea lentilelor. Dacă sunt lentile de mărire, acestea pot fi purtate chiar și noaptea, pentru că în acel moment vor fi clare și vor permite o bună vizibilitate.
În cât timp își schimbă culoarea lentilele fotocromatice?
Schimbarea culorii atunci când se folosesc lentile fotocromatice durează de obicei între 30 și 90 de secunde atunci când acestea sunt întunecate. În situația opusă, acestea pot dura mai mult și pot trece de la întuneric la lumină în 2 până la 5 minute.
Avantajele lentilelor fotocromatice
Totul are avantajele și dezavantajele sale. În cazul profesioniștilor, acești ochelari oferă numeroase avantaje purtătorilor lor în ceea ce privește sănătatea și economia.
Nu aveți nevoie de mulți bani pentru a cumpăra unul dintre aceste obiective. În plus, acestea vă permit să economisiți câțiva euro, facilitând vizibilitatea atât în exterior, cât și în interior. Acest lucru vă scutește de a căuta două perechi diferite pentru fiecare mediu.
Cele mai multe dintre ele protejează împotriva razelor UV și a expunerii directe a ochilor la lumină intensă, care ar putea provoca daune grave și chiar orbire în situații extreme.
Nu numai din motive de costuri, ci și de ordine și de practicitate, este mult mai bine să folosiți o singură pereche de ochelari. În acest fel, nu trebuie să le schimbați tot timpul și există mai puține șanse să le pierdeți pe undeva.
Bineînțeles, protejarea ochilor de expunerea directă la razele UV reduce riscul de arsuri solare, de apariție a cataractei și de alte probleme de vedere.
Dezavantaje
Unele dintre dezavantajele pe care le puteți întâmpina atunci când utilizați unul dintre aceste accesorii pentru ochi includ:
- Timpul de reacție la lumină:
Este obișnuit ca trecerea de la culoarea deschisă la cea închisă a ochelarilor să fie destul de rapidă. În general, nu durează mai mult de 30-60 de secunde pentru a finaliza acest proces. Problema apare atunci când trebuie să fie inversată. Aproape întotdeauna durează între 4 și 5 minute pentru a se ușura din nou. Acest lucru ar putea fi periculos dacă intrați într-un loc foarte întunecat.
Cu excepția cazului în care sunt ochelari speciali în acest scop, de tipul celor care combină fotocromia și polarizarea, aceștia nu sunt întotdeauna potriviți pentru condus. Dezavantajul apare deoarece parbrizele auto sunt de obicei protejate împotriva luminii solare și, prin urmare, este foarte dificil ca lentilele să își activeze procesul chimic pentru a se întuneca.
Dacă suferiți de o afecțiune specială de fotosensibilitate a vederii, este posibil ca ochelarii fotocromici să nu se întunece suficient pentru a vă proteja. Prin urmare, este necesar să vă consultați medicul înainte de a cumpăra oricare dintre acestea.
- Temperatura este dușmanul:
În condiții foarte reci sau foarte calde, este posibil ca moleculele responsabile de schimbarea culorii cristalinului să nu fie activate. În cazul unei călduri ridicate, cum ar fi cea de pe plajă, este posibil ca acestea să nu se întunece la fel de mult ca în condiții normale.
Și dacă este foarte frig, după ce au fost expuse la soare, pot dura ore întregi până se limpezesc. Astfel, este foarte important să verificați intervalele de temperatură pe care le pot tolera ochelarii înainte de a-i cumpăra.
Ochelari fotocromici: sticlă vs. plastic
Deși s-ar putea să fiți surprins de această informație, ochelarii fotocromici din plastic sunt mult mai eficienți decât cei din sticlă. Acest lucru se datorează faptului că în plastic, moleculele de argint și de halogenură sunt mai uniform stratificate sau încorporate pe suprafață. Astfel, întunecarea este mai curată și mai completă.
Acest lucru nu este valabil pentru cristale, unde moleculele se pot mișca cu dificultate. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei cu prescripție medicală, atunci când sticla are grosimi diferite în mai multe părți. Întunecarea poate avea loc în mod neuniform.
Când medicul dumneavoastră vă prescrie lentile fotocromatice
Lentilele fotocromatice sunt adesea recomandate persoanelor cu afecțiuni speciale ale vederii. Medicii le recomandă de obicei pe cele cu lentile colorate în roșu. Acestea îi favorizează pe cei care suferă de diverse patologii, inclusiv degenerarea maculară.
Pe de altă parte, dacă nu este vorba de o prescripție medicală, ci de o îmbunătățire estetică sau de confort vizual, puteți alege pur și simplu ochelari cu o nuanță permanentă, nu fotocromică. Unele persoane le poartă într-o varietate de culori fixe. Galbenul, de exemplu, este deosebit de potrivit pentru activități cum ar fi vânătoarea.
Maro, gri și verde sunt cel mai des folosite ca ochelari de soare, iar roșul este folosit pe scară largă pentru tendințele modei.