25 noiembrie 2019

Sursa: tsn.ua, unian.net

 Pe 24 noiembrie, Eduard Matyukha, ofițer operativ ucrainean care a lucrat sub acoperire în Donbas timp de cinci ani, a declarat că Rusia are mai multe planuri sau scenarii cu privire la evoluția situației din Donbas.

 

Potrivit lui E. Matyukha, forțele de ocupație au în vedere organizarea unui referendum în regiune, pentru alipirea Donbasului la Rusia. Acesta ar fi planul B, care ar putea fi activat după ce au fost oferite pașapoarte rusești pentru rezidenții locali și a fost efectuat recensământul populației locale. Ofițerul consideră că acesta ar putea fi un alt instrument de presiune asupra guvernului ucrainean, pentru a-l face să respecte variantele Rusiei a acordurilor de la Minsk și a textului statutului special al Donbasului.

 

E. Matyukha a declarat că, fiind sub acoperire, a strâns personal semnături ale rezidenților din Donețk și Lugansk pentru  separarea față de Ucraina. Acesta susține că, după ce a devenit primul secretar al comitetului orașului Donețk, din partea „Partidului Comunist” al Autoproclamatei Republici Donețk, a avut contacte cu comuniștii ruși. Potrivit acestuia, regiunile autoproclamate pro-ruse (Abhazia, Osetia de Nord, Transnistria, Donețk și Lugansk) sunt coordonate de la Kremlin prin intermediul Partidului Comunist, iar persoana responsabilă cu acest lucru este deputatul comunist Taysan Kazbek Kuchukovich.

 

Unele surse ucrainene susțin că deputatul Dumei de Stat din Rusia, Taisan Kazbek Kuchukovich, a fost primul din parlamentul rus care a dezvăluit public referendumul rezidenților din Donețk și Lugansk, în care au fost strânse deja 20.000 de semnături.

 

E. Matyukha a mai declarat că există, de asemenea, un plan C, care vizează invazia și ocuparea militară a regiunilor Harkov și Odesa, precum și realizarea unui coridor terestru din Rusia până în Crimeea. Ofițerul a precizat că, din documentele militare pe care le-a obținut, această problemă a început să fie luată în considerație în ultimul timp, din  2018.

 

Comentariu BSMAP: Informațiile ofițerului au fost confirmate de reprezentantul Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării al Ucrainei, Vadim Skibitsky.

Trebuie însă spus că scenariile erau cunoscute și înainte de “dezvăluirile” ofițerului ucrainean.

Foarte probabil, reluarea acestora în spațiul mediatic face parte din campania de propagandă a Ucrainei destinată întăririi ideii de menținere a unui risc crescut în Donbas (în pofida semnalelor pozitive date de dezangajarea forțelor în trei puncte de pe linia de contact), precum și de a menține atenția comunității internaționale focalizată pe Ucraina, în condițiile în care, cu trecerea timpului, interesul internațional real pentru problema cu care se confruntă este în regres.

 

Ofițer al Direcției Principale de Informații a Armatei din Ucraina: Rusia are planuri B și C pentru Donbas

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE