N. Iordan

  Serviciul militar obligatoriu, pe care premierul kosovar, Albin Kurti, l-a anunțat că îl va pune în practică în timpul mandatului său, este binevenit, dar în același timp și inutil și imposibil.
 
Expertul în securitate, fostul comandant al Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK), Nuredin Ibishi, într-un interviu pentru Ekonomia Online, a declarat că serviciul militar obligatoriu ar trebui să fie pus în aplicare, în timp ce fostul comandant KSF, Kadri Kastrati, consideră că este inutil și imposibil. 
 
Kadri Kastrati a declarat că, dacă Kosovo aspiră să adere la NATO, serviciul obligatoriu nu este urgent.
 
"Serviciul militar pentru Kosovo este necesar, dar imposibil. Aproape tot bugetul kosovar ar trebui să fie cheltuit doar pentru domeniul militar, fiind private astfel alte domenii, cum ar fi sănătatea, educația și multe altele, și cred că în acest moment este inutil să investim în consolidarea capacităților planificate de personal(8.000 de militari) pentru a îndeplini misiunile Forței de Securitate din Kosovo (FSK).  Momentan mi se pare nerezonabil, deoarece ne propunem să aderăm la NATO, iar dacă aderăm la NATO așa cum o fac unele țări, atunci nu văd o urgență. Aderarea va răspunde nevoilor de apărare și securitate ale Kosovo".
 
Kastrati recomandă, în locul serviciului militar, "ca această problemă să fie introdusă ca o disciplină neobligatorie în facultățile de stat și private".
 
Nuredin Ibishi consideră că "serviciul militar în Kosovo este vital, având în vedere provocările regionale și globale, amenințările generate de terorism, dar și tensiunile venite dinspre Rusia. Trebuie analizat un serviciu militar de trei luni, așa cum au multe țări, în special țările scandinave și baltice. Sistemul militar obligatoriu are atât implicații financiare, cât și umane și de infrastructură, care pe termen scurt nu pot fi realizate". 
 
N. Ibishi estimează că "serviciul militar obligatoriu ar putea crea oportunități pentru regenerarea personalului Forței de Securitate din Kosovo. Pentru asta trebuie găsit un model de stat care să fie similar cu dimensiunea Kosovo".
 
Primul ministru Albin Kurti, a declarat, la investitura sa, că serviciul militar obligatoriu reprezintă unul dintre punctele principale ale programului său de guvernare.
 
 
 
Mulțumim pentru încredere
17 februarie 2020
Opinii ale unor experți kosovari în probleme de securitate privind introducerea serviciului militar obligatoriu

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

Balcanii de Vest