N. Iordan Sursa: rtk.com, telegrafi.com

     

     Agenția Națională de Securitate, care a înlocuit Direcția pentru Securitate și Contrainformații (DKS), a fost criticată de partidele de opoziție din Macedonia de Nord pentru că ar fi încălcat procedurile legale atunci când selectează angajați pentru această instituție.

 

   Pe 03.10.2019, parlamentarul de opoziție al Partidului Democratic pentru Unitatea Națională Macedoneană (VMRO-DPMNE), Trajcho Dimkov, a anunțat că a demisionat din funcția de observator în comisia de selecție a personalului pentru Agenția de Securitate Națională, afirmând că și-a înaintat demisia premierului țării. Dimkov a declarat că demisia s-a datorat faptului că întregul proces de selecție pentru agenție a fost compromis. "În opinia mea, au existat câteva repere cheie pe baza cărora a fost făcută o astfel de selecție și nu a fost respectată legea. Testul de integritate nu a fost efectuat în conformitate cu informațiile furnizate de Comisia de Stat pentru Prevenirea Corupției și a Conflictului de Interese în Muncă. De asemenea, din motive neclare, testul poligraf planificat nu a fost efectuat ".

 

     În replică, directorul Agenției pentru Securitate Națională, Viktor Dimoski, a respins criticile din partea partidelor de opoziție, precizând că selecția candidaților s-a bazat pe criterii stabilite de lege, Acesta a mai declarat presei că, pe 30 august, s-a încheiat faza de selecție a candidaților pentru ocuparea forței de muncă și, potrivit acestuia, a fost selectat numărul necesar de angajați pentru această instituție.

 

     Decanul Facultății de Securitate, Nikola Dujovski a declarat că anumite structuri politice vizează slăbirea puterii Agenției Naționale de Securitate, care prin lege ar trebui să aibă grijă de securitatea statului. Potrivit lui Dujovski, nu are sens să ataci Agenția de Securitate Națională care încă nu și-a început bine activitatea, amintind că toți foștii angajați ai Direcției pentru Securitate și Contrainformații (DSK) sunt acum obligați să se supună procesului de verificare a calificărilor lor de securitate. "Agenția pentru Securitate Națională ar trebui să primească sprijin din partea tuturor părților, deoarece de ea depinde în mare măsură securitatea statului și tocmai de această agenție depind multe procese care sunt importante pentru stat", a afirmat Dujovski.

 

     Fostul înalt funcționar la Ministerul Afacerilor Interne, Qebir Avziu, spune că angajarea persoanelor cu dublă cetățenie este problematică, deoarece contravine legii care privește Agenția pentru Securitate Națională. "Cert este că un număr semnificativ de inspectori, care au fost anterior implicați în Direcția pentru Securitate și Contrainformații, nu se vor putea muta la noua Agenție de Securitate Națională din cauza dublei cetățenii. Un număr considerabil de inspectori, în special de etnie albaneză care au lucrat în DSK, alături de cetățenia Macedoniei de Nord, au cetățenie kosovară sau albaneză, iar acest lucru este un obstacol pentru aceștia, deoarece dispozițiile legale în baza cărora funcționează Agenția pentru Securitate Națională, le interzice mutarea în noua agenție. Acești oameni nu vor rămâne fără muncă, dar vor trece la alte servicii ale Ministerului Afacerilor Interne”.

 

     Agenția Națională de Securitate din Macedonia de Nord și-a început activitatea la 01.09.2019, înlocuind Direcția pentru Securitate și Contrainformații. Televiziunea macedoneană Alsat a relatat că 365 din cei 650 foști angajați ai DSK au fost acceptați în Agenția de Securitate Națională.

 

     Sursă foto: Encyclopedia Britannica

Mulțumim pentru încredere
04 octombrie 2019
Opoziția din Macedonia de Nord critică selecția personalului în Agenția de Securitate Națională

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest