N. Iordan

  Conform Biroului Electoral Central, dupa procesarea a 95% din buletilene de vot, Mișcarea Vetevendosja (VV) conduce cu 25.79% din voturi, fiind urmată de Uniunea Democrată din Kosovo (LDK) cu 25.09% și Partidul Democrat din Kosovo (PDK) cu 21.25%.

 
Coaliția AAK-PSD a obținut 11.59%, Lista Sârbă 6.2%, iar Coaliția Nisma-AKR-PD riscă să nu depășească pragul electoral de 5%.
 
Liderul Mișcării Vetevendosja, Albin Kurti, a anunțat la miezul nopții victoria partidului său în  alegerile anticipate. 
 
"În calitate de nou prim-ministru al Republicii Kosovo, anunț victoria Mișcării Vetevendosja la alegerile pentru a șaptea legislatură. Chiar de mâine voi stabili un contact cu Liga Democrată din Kosovo pentru a încununa schimbarea. Când opoziția devine guvern, atunci schimbarea este încununată. Între timp, schimbarea s-a întâmplat odată cu victoria noastră”.
 
În ceea ce privește dialogul cu Serbia, el a spus că, "în calitate de prim-ministru, va prelua responsabilitățile care i-au fost atribuite de constituție și că sub conducerea sa, întrebarea nu este ceea ce Kosovo acordă Serbiei în schimbul recunoașterii, ci datoria pe care Serbia o are față de Kosovo de la ocupație".
 
Liderul Partidului Democrat din Kosovo, Kadri Veseli, fost președinte al forului legislativ de la Priștina, a acceptat rezultatul alegerilor și a declarat că formațiunea sa va merge în opoziție.
 
Candidatul Uniunii Democrate din Kosovo (LDK) pentru functia de prim-ministru, Vjosa Osmani, a declarat că trebuie așteptate ultimele voturi pentru a se anunța câștigătorul. Cu toate acestea, ea a spus că opoziția a ieșit victorioasă și dacă va câștiga Albin Kurti îl va felicita.
 
Vjosa Osmani a reiterat că LDK exclude orice negociere cu PDK.
Mulțumim pentru încredere
07 octombrie 2019
Opoziția kosovară câștigă alegerile anticipate iar Albin Kurti va fi cel mai probabil viitorul premier

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest