17 aprilie 2019

Sursa: 112.international

 Pe 16 aprilie, în cadrul emisiunii "The Pulse" de la postul ucrainean de televiziune 112, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie va avea loc o reuniune în format Normandia, în Franța.  

 

"În mai sau la începutul lunii iunie, vom semna documentele în format Normandia, care vor prevedea retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei [cu referire la zonele ocupate din regiunle Donetsk și Luhansk], retragerea armamentului și a artileriei grele, dezarmarea grupărilor ilegal înarmate și luarea deciziei privind implementarea Căștilor albastre ONU", a preiczat P. Poroșenko.

 

Comentariu BSMAP: Formatul Normandia reprezintă grupul consultativ constituit din principalii reprezentanți (președinte, ministru de Externe) a patru state: Rusia, Ucraina, Germania și Franța.

 

Formatul Normandia, alături de Protoclul de la Minsk (semnat de Rusia, Ucraina și cele două republici separatiste Donețk și Lugansk) și Grupul Trilateral de Contact (Rusia, Ucraina și OSCE), reprezintă cele trei mecanisme diplomatice prin care se încearcă soluționarea conflictului din estul Ucrainei. 

 
 

 

 

P. Poroșenko: La întâlnirea în format Normandia (mai/iunie) poate fi stabilită internvenția ONU

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE