28 octombrie 2019

Sursa: mil.gov.ua, ua.krym.com 

  Partea ucraineană se așteaptă la transferul navelor confiscate de Rusia în Strâmtoarea Kerch în noiembrie 2018. Potrivit avocatului marinarilor militari ucraineni eliberați în septembrie, Mykola Polozov, autoritățile ruse sunt gata să le predea, însă acest lucru este împiedicat de condiția tehnică a navelor.

 

„Până în prezent, Rusia nu a respectat ordinul Tribunalului Internațional privind returnarea navelor. Dar, din câte știu, există unele modificări de situație, parte rusă arătându-se dispusă în ultimul timp să transfere navele. Singura problemă este starea tehnică a acestora. Conform informațiilor mele, navele sunt aduse la stadiul în care pot fi menținute pe linia de plutire, și așteptăm să fie transferate până la sfârșitul anului”, a declarat M. Polozov.

 

Anterior, într-un interviu pentru Radio Liberty, ministrul de externe, Vadim Prystayko, a declarat că în viitorul apropiat Rusia va returna navele de război ucrainene. Cu toate acestea, Kremlinul a declarat că Rusia și Ucraina nu au discutat încă despre soarta celor trei nave ucrainene.

 

Comentariu BSMAP: Pe 25 mai, în cadrul unei reuniuni de la Hamburg, Tribunalul Internațional pentru Dreptul Maritim a obligat Rusia să elibereze cât mai repede cele trei nave (remorcherul Yana Kapu și vedetele de patrulare Nikopol și Berdyansk) și să le returneze Ucrainei.

Pe 25 iunie, în presa din Ucraina au apărut informații potrivit cărora navele militare ucrainene au dispărut din zona danelor Genmol, din Kerci, unde au fost staționate în ultimele luni. De asemenea, în media ucraineană se consideră că partea rusă va încerca sa ascundă indiciile care pot demonstra utilizarea armelor de foc asupra acestor nave, pentru a evita ca incidentul din Kerci să fie intepretat drept conflict, între două structuri militare aparținând unor state diferite, în care s-a utilizat armamentul. 

 

 

 

 

 

 

 Până la sfârșitul anului, Ucraina ar putea primi înapoi navele capturate de Rusia în Strâmtoarea Kerci

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE