23 august 2019

Sursa: kommersant.ru, uawire.org

  Într-un articol publicat pe 22.08.2019, cotidianul rus Kommersant a informat că înainte de sfârșitul lunii august ar putea avea loc un schimb de deținuți între Rusia și Ucraina, care vizează inclusiv marinarii reținuți în Strâmtoarea Kerci în noiembrie 2018.

 

Potrivit publicației, listele deținuților sunt încă în curs de examinare. Pe lângă marinari, în Ucraina ar putea fi transferați și alți deținuți.

 

Nu se știe dacă Rusia are în vedere și posibilitatea transferului în Ucraina a regizorului Oleg Sentsov, care a fost încarcerat și condamnat în Rusia la 20 de ani de închisoare sub acuzația de terorism.

 

La rândul ei, partea ucraineană îl poate preda Rusiei pe fostul redactor-șef al RIA Novosti – Ucraina, Kirill Vișinski, care a fost arestat în luna mai anul trecut sub acuzația de înaltă trădare.

 

Kommersant susține că acordul privind schimbul de deținuți a fost încheiat după prima conversație telefonică între președinții Rusiei și Ucrainei, care a avut loc pe 11 iulie.

 

Reamintim că, pe 25 noiembrie 2018, polițiștii de frontieră ruși au reținut trei nave ucrainene în apele neutre ale Mării Negre. Echipajele acestora (24 de persoane) au fost duse la Simferopol/ Crimeea, unde instanța controlată de Rusia i-a pus pe toți ucrainenii în arest, iar următoarea zi marinarii au fost mutați la Moscova, unde se află în prezent.

 

Pe 25 mai 2019, Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării al ONU a decis că Rusia trebuie să elibereze toți marinarii ucraineni și să returneze cele trei nave. Rusia a răspus că nu va respecta cerințele tribunalului. În aceeași zi, o instanță din Moscova a respins apelurile prizonierilor ucraineni și a hotărât ca aceștia să rămână în arest până la sfârșitul lunii iulie.

Până la sfârșitul lunii august Rusia poate elibera marinarii ucraineni reținuți în Strâmtoarea Kerci 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE