14 aprilie 2019

Sursa: ukrinform.net, russophile.org

Pe 12 aprilie, în cadrul celui de-al 12-lea Forum de Securitate desfășurat la Kiev, parlamentarul canadian James Bezan, care este și ministru al Apărării în cadrul guvernului din umbră al opoziției conservatoare din Canada, a susținut că NATO ar trebui să își consolideze prezența în Marea Neagră inclusiv prin trimiterea de submarine.


"De asemenea, ar trebui să ne lărgim prezența în Marea Neagră, vorbim chiar despre submarinele care se află acum în Marea Mediterană și care pot apărea în mod neașteptat în Marea Neagră, dacă avem acorduri și convenții privind participarea noastră la anumite eforturi în bazinul Mării Negre. Vom face acest lucru", a declarat J. Bezan.

 

În opinia sa, dacă nu se vor face astfel de eforturi, "Putin va încerca să avanseze mai departe pe teritoriul unei țări străine"

 

"Trebuie să progresăm, să consolidăm Ucraina, să oferim mai multă pregătire în ceea ce privește capacitățile militare, pregătirea personalului. Ucraina este într-adevăr scutul care protejează lumea occidentală de ceea ce vine din Est", a mai declarat politicianul canadian.

 

Comentariu BSMAP: La acest moment declarația parlamentarului canadian are doar caracter propagandistic. Submarinele altor state, în afara celor riverane Mării Negre, nu pot tranzita strâmtorile turcești, conform Convenției de la Montreux din 1936. În acelai timp, trebuie spus că sunt presiuni tot mai mari pentru "actualzarea" Convenției, ale cărei prevederi au rămas cu mult în urma evoluției geopolitice și a dezvoltării tehnlogice a mijloaceor navale de luptă, precum și că, de-a lungul timpului, cu complicitatea Turciei, au existat cazuri de încălcare a Convenției de către forțele NATO. Acestea nu au fost însă atât de clare și flagrante, cum ar fi tranzitarea unui submarin al unui stat neriveran Mării Negre. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parlamentar canadian: NATO ar trebui să trimită inclusiv submarine în Marea Neagră 

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE