19 iulie 2019

Sursa: interfax.com.ua

Pe 18 iulie,  în sesiunea plenară de la Strasbourg,  Parlamentul European a adoptat o rezoluție care condamnă  Rusia, repetând acuzațiile de încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei, a drepturilor omului și altor obligații internaționale.
 

În rezoluție, Parlamentul European afirmă că "salută decizia Consiliului (UE) de a extinde măsurile restrictive; își confirmă convingerea fermă că sancțiunile UE nu pot fi ridicate până când Rusia nu își îndeplinește obligațiile internaționale, inclusiv respectarea aranjamentelor semnate la Minsk."

 

Deputații europeni au solicitat statelor membre UE să rămână ferme și unite în angajamentul lor de a aplica sancțiuni concertate împotriva Rusiei și să examineze problema privind adoptarea unor măsuri specifice împotriva persoanelor responsabile de reținerea și de procedurile judiciare împotriva deținuților politici.

 
Parlamentul European a cerut comunității internaționale "să sporească presiunea pentru a asigura eliberarea tuturor deținuților politici aflați pe teritoriul ocupat de Rusia". Parlamentarii, care au primit mandatele ca urmare a alegerilor din luna mai aacestui an, consideră că viitorul șef al diplomației UE trebuie să elaboreze o "nouă strategie cuprinzătoare a relațiilor UE-Rusia vizând consolidarea păcii și stabilității", însă au subliniat că dialogul cu Rusia ar trebui să se bazeze "pe principii ferme, inclusiv respectarea dreptului internațional și a integrității teritoriale a vecinilor". În același timp, aceștia au remarcat importanța consolidării contactelor dintre cetățenii UE și cei ai Rusiei.
 
Parlamentul European consideră că UE ar trebui să fie pregătită ca, în caz de necesitate, să adopte sancțiuni suplimentare, inclusiv dintre cele care vizează persoane, și să restricționeze accesul la finanțare și tehnologie în cazul în care Rusia continuă să încalce legea internațională.
 
Parlamentul European "solicită autorităților ruse să elibereze imediat și necondiționat toți cetățenii Ucrainei reținuți în mod ilegal atât în ​​Rusia, cât și pe teritoriile ocupate temporar din Ucraina", precum și  să retragă așa-numita "Lege privind agenții străini", să solicite sprijin din partea Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei și să pună pe deplin în aplicare toate recomandările sale. Parlamentarii europeni consideră că instanțele rusești, fie militare sau civile, nu au dreptul de a decide asupra acțiunilor întreprinse în afara teritoriului recunoscut pe plan internațional al Rusiei și arată că procedurile legale în astfel de cazuri nu pot fi considerate legale.
 

Parlamentul European cere Federației Ruse să garanteze accesul neîngrădit organizațiilor internaționale interguvernamentale la "teritoriile ucrainene ocupate din Crimeea și Donbas".

 

Parlamentul European propune ca UE să ia în considerare monitorizarea continuă a proceselor judecătorești asupra "victimelor persecuției politice în Federația Rusă și în Crimeea ocupată" și  cere reprezentanței UE în Rusia și ambasadelor statelor membre ale UE să continue monitorizarea și participarea la procesele judecătorești asupra  apărătorilor drepturilor omului și asupra "deținuților politici ucraineni".

 

De această dată autorii rezoluției au acordat o atenție specială subiectului activităților organizațiilor ecologice din Rusia. Ei au cerut autorităților ruse să "oprească suprimarea activităților pașnice și legitime ale organizațiilor de mediu prin fabricarea de dosare penale împotriva activiștilor-ecologiști locali, prin arestarea participanților la proteste pașnice în teren și prin impunerea unor amenzi disproporționat de mari acestora".

 

Din cei 627 de deputați participanți la vot, 458 au votat "pentru", 80 - "împotrivă", iar 89 s-au abținut de la votarea rezoluției.

 

Cel de-al cincilea președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, a fost prezent  în sală, la tribuna pentru oaspeți.

 

Parlamentul European a confirmat poziția privind imposibilitatea ridicării sancțiunilor împotriva Rusiei

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE