Pasta termica

Pasta-Térmica

Atunci când se instalează un radiator sau o placă video, nimic nu se compară cu cea mai bună pastă termică pentru a maximiza performanța echipamentului, deoarece chiar dacă este cel mai bun sistem de răcire , acest echipament trebuie neapărat să fie completat cu o pastă termică, deoarece fără aceasta, dispozitivul pur și simplu nu va funcționa așa cum a fost proiectat.

Cele mai bune paste termice

Care este cea mai bună pastă termică?

După cum știm, există mai multe mărci, unele de bună calitate, altele mai puțin bune, dar pentru a afla care dintre ele are cele mai bune performanțe, am investigat cele mai remarcabile de pe piață și, pe baza prețului, a prezentării, a dimensiunilor, a ușurinței de aplicare și a altor caracteristici, am ajuns la un grup de cinci care au oferit utilizatorilor cea mai bună experiență atunci când vine vorba de a avea un sistem eficient de disipare a căldurii.

Iată dintre cele mai bune paste termice:

1. Arctic MX-4

31H+zKu4DEL

Vezi pretul Emag

Compoziția sa de 99% argint gri garantează cea mai eficientă conductivitate pe care o așteptați de la un astfel de produs. Particulele sunt microscopice, iar contactul dintre ele maximizează transferul de căldură.

În ciuda faptului că este pe bază de metal, produsul nu conduce electricitatea, menținând eficiența chitului fără riscuri.

Pentru o utilizare mai eficientă, este convenabil să se distribuie pe radiatoare, însă, pe CPU este suficientă doar o cantitate obișnuită.

Această pastă termică nu expiră, dar dacă pasta se usucă din cauza unei depozitări necorespunzătoare, nu mai poate fi utilizată.

Ce este pasta termică și la ce se folosește?

După cum se mai știe, unsoare de silicon, silicon termic, și în unele cazuri ca lipici termic, este o substanță care mărește conductivitatea termică între două suprafețe fără contact.31XQwTqipbS

Pasta este în general utilizată în interiorul unui procesor și este plasată într-o parte neregulată a zonei unde aerul poate fi reținut, ceea ce determină o creștere a căldurii și scade eficiența radiatorului.

Cum se aplică pasta termică?

Produsul trebuie aplicat pe radiator, având grijă să nu ajungă la alte elemente unde s-ar pierde din eficacitate, cum ar fi elementul de încălzire.

De asemenea, trebuie aplicată cantitatea potrivită, care depinde de dimensiunile aparatului, deoarece dacă este folosită în exces ar fi total nefavorabilă, eliminând refrigerarea care, la rândul ei, ar putea asigura cantitatea potrivită, care este în general foarte mică, motiv pentru care aceste produse vin în cantități mici și cu aplicatoare precise.

Tipuri de pastă termică

În principiu, există trei tipuri de pastă termică:

Pe bază de metal:

Acestea sunt cele mai solicitate, deoarece oferă cea mai mare performanță dintre cele trei. Produsul este compus din particule metalice mici de aur, argint, aluminiu sau cupru care funcționează ca principalii conductori termici.

Particularitatea acestui tip de pastă este că, datorită compoziției sale, conduce și electricitatea, ceea ce poate fi un dezavantaj sau un factor limitativ în utilizarea sa.

Pe bază de ceramică:

Deși este eficientă, nu este la fel de eficientă ca cea metalică, însă, fiind compusă din ceramică, pasta nu conduce electricitatea.

Pe bază de siliciu:

Aceasta este pur și simplu o altă opțiune, care funcționează bine, dar nu sunt la fel de eficiente ca cele de mai sus. Plăcuțele originale ale radiatorului sunt de obicei fabricate din această pastă, iar atunci când sunt achiziționate, acestea sunt de obicei completate cu un kit de răcire.

Pastă termică sau unsoare termică - este același lucru?

Unsoarea termică, pasta termică sau unsoarea siliconică sunt la fel, îndeplinesc aceeași funcție, dar, așa cum am menționat mai sus, unele variază în ceea ce privește componentele și chiar și în ceea ce privește prezentarea și, ca în cazul tuturor produselor, există mărci care oferă o eficiență mai mare decât altele.

În mod similar, unii folosesc pasta termică în mod special pentru a disipa temperatura în microprocesoare, iar alții preferă unsoarea cu silicon pentru a unge zonele care sunt supuse la temperaturi ridicate, cum ar fi circuitele imprimantelor. Este pur și simplu o chestiune de alegere a utilizatorului în ceea ce privește scopul produsului.

De ce aveți nevoie de pastă termică?

Procesoarele PC-urilor , oricât de avansate și moderne ar fi acestea, au fost de cele mai multe ori copleșite de cererea de aplicații simultane pe care utilizatorul dorește să le gestioneze, ceea ce face ca echipamentul să producă un nivel ridicat de căldură, mai ales atunci când procesorul alocă mai multe resurse decât în mod normal anumitor programe pentru îndeplinirea sarcinilor.

În această situație, echipamentul este forțat și expus la o prăbușire în care poate prezenta daune ireversibile la nivelul principalelor componente ale calculatorului, calculatoarele de jocuri sau cele care au nevoie de mai multe resurse fiind mai expuse riscului.

Din cauza acestei situații, disiparea căldurii a reprezentat o provocare pentru producătorii de CPU și până în prezent, deși acestea pot produce mai puțină căldură decât înainte, nu este un caz rezolvat în totalitate, motiv pentru care utilizatorii finali ar trebui să fie preocupați să aibă un sistem de răcire sigur care să ajute la menținerea unei temperaturi scăzute a CPU .

Unul dintre cele mai sigure și mai eficiente sisteme de răcire este un ventilator CPU, radiator sau bază de răcire combinat cu pastă termică, iar aici produsul menționat mai sus joacă un rol indispensabil în buna funcționare și performanță a calculatorului, laptop sau notebook.

Se recomandă schimbarea pastei termice în fiecare an. Adevărat sau fals?

Frecvența cu care trebuie schimbată pasta termică pentru CPU și GPU dintr-un computer portabil depinde de mai mulți factori.

Potrivit experților, doar în cazul în care laptopul dumneavoastră are probleme de supraîncălzire sau probleme de temperatură, ar fi necesar să schimbați pasta termică.

Mă refer la cazul în care observați că nucleul CPU al notebook-ului dvs. atinge mai mult de 90°C și/sau sistemul se oprește din cauza Tj (temperatura de joncțiune) maximă, care se situează în general între 95-105°C pentru uzul consumatorilor.

Cu toate acestea, mulți observă că durata de viață a pastei termice este de cinci până la șase ani.

Acest lucru, la rândul său, se datorează faptului că este o pastă termică de bună calitate și că a fost aplicată corect; și, în al doilea rând, tipului de pastă termică, despre care majoritatea utilizatorilor nici măcar nu știu că există un astfel de compus în 'măruntaiele' calculatorului.

Morala poveștii: este fals că nu este recomandat să se schimbe pasta termică în fiecare an.

Chei de pornire a calculatorului după aplicarea pastei termice

Printre îndoielile oricărui utilizator obișnuit se numără și aceea de a porni sau nu calculatorul imediat după aplicarea pastei termice. Nu în ultimul rând, deoarece este un compus plasat într-una dintre cele mai sensibile zone ale computerului.

Cu toate acestea, problema nu este 'dacă ar trebui sau nu ar trebui', ci dacă computerul reușește să pornească imediat după aplicarea pastei termice.

Cu toate acestea, se recomandă să verificați temperatura procesorului pentru a verifica legătura acestuia cu radiatorul. Acest lucru este posibil numai dacă porniți întregul sistem, verificați dacă ventilatorul funcționează și intrați în BIOS.

Și cum se intră în BIOS?

Foarte simplu. Prin apăsarea tastelor 'F1' sau 'Del' sau 'supr' în timpul pornirii sistemului, până când apare meniul BIOS.

Și care este temperatura normală a CPU și GPU?

CPU, sub 40° C în stare de repaus; același lucru este valabil și pentru GPU.

Cele 2 motive întemeiate pentru a nu folosi un cooler de procesor fără pastă termică

Dacă v-a trecut vreodată prin minte să folosiți un cooler de procesor fără un strat de pastă termică între cooler și procesor, vă spun că aceasta ar fi una dintre cele mai crude manifestări de ură împotriva echipamentului dumneavoastră.

Dacă ați face acest lucru, căldura pur și simplu nu s-ar transfera în mod corespunzător de la unitatea centrală la răcitor și, prin urmare, unitatea centrală s-ar încălzi atât de tare încât ar provoca daune permanente calculatorului.

Acestea sunt cele 3 beneficii ale pastei termice

Practic, pasta termică are rolul de a optimiza conductivitatea termică dintre procesor și radiator, pentru a preveni supraîncălzirea procesorului, dar și pentru a asigura performanța de înaltă calitate a sistemului.

Pentru a disipa căldura și a reduce temperatura procesorului

Prin aplicarea acesteia pe suprafețele de contact atât ale procesorului, cât și ale radiatorului, pasta termică este capabilă să asigure o bună disipare a căldurii și să reducă temperatura procesorului.

Pentru a preveni funcționarea procesorului la temperaturi ridicate

Fără pastă termică și fără funcționare, un procesor ar funcționa la niveluri de temperatură cuprinse între 20 și 300 sau chiar mai ridicate decât în mod normal, ceea ce ar duce la performanțe slabe ale sistemului , la supraîncălzirea procesorului și chiar la deteriorări suplimentare.

Pentru a umple denivelările de pe suprafața procesorului sau a radiatorului

În esență, suprafețele de contact nu sunt nici netede, nici perfecte; și cu un astfel de scenariu, aerul - care este considerat cel mai prost conductor termic - nu numai că este prins, dar împiedică și reducerea temperaturii procesorului .

Pasta termică ajută la rezolvarea acestui flagel prin umplerea acestor umflături și prin asigurarea unei mai bune disipări a căldurii.

Pas cu pas despre cum să îndepărtați și să aplicați din nou pasta termică ușor și simplu

Înainte de a intra în subiect, trebuie să știți că nu există un moment anume când trebuie să înlocuiți pasta termică veche cu una nouă. De fapt, de cele mai multe ori, este suficient - și mai benefic - să întrețineți calculatorul.

Cu toate acestea, dacă acțiunea este cu siguranță inevitabilă - pentru că aveți probleme de temperatură sau au trecut mai mult de 5 ani - înainte de a începe procesul, trebuie să aveți alcool izopropilic 99%, o cârpă curată și pasta termică.

Gata, e timpul să ne apucăm de treabă.

1.- Curățați bucățile de CPU, radiatorul și suprafața procesorului turnând o parte din alcoolul izopropilic peste piese și lăsându-l să acționeze câteva minute.

2. Ștergeți piesele cu o cârpă curată.

3. Aplicați pasta termică.

4. Montați piesele.

5.- Porniți calculatorul și verificați dacă totul funcționează corect (ventilatorul se învârte și BIOS-ul arată temperaturile normale ale CPU și GPU).

Foarte important. Dacă sunteți începător, este recomandabil să faceți acest lucru cu recomandările și/sau cu ajutorul unui tehnician specializat, deoarece în 'aventură' ați putea provoca daune mai mari.