28 februarie 2020

Sursa: tass.ru

 Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 28.02.2020, două fregate Proiect 11356 traversează Strâmtorile Bosfor și Dardanele, deplasându-se către Marea Mediterană, unde se află și a treia navă de acest tip.

 

“Simultan, două fregate ale FRMN au început traversarea Strâmtorilor turcești Bosfor și Dardanele, îndreptându-se spre Marea Mediterană. Fregatele Amiral Makarov și Amiral Grigorovici, dotate cu rachete de croazieră de tip Kalibr, efectuează transferul planificat de la Sevastopol către zona maritimă îndepărtată, unde vor intra în compunerea Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană”, se arată în comunicatul de presă.

 

Reprezentanții FRMN au precizat că, înainte de traversarea mării, echipajele navelor au desfășurat un complex de exerciții în poligoane maritime din Marea Neagră.

 

Departamentul asigurare informațională al FRMN a reamintit că, cea de-a treia fregată Proiect 11356, Amiral Essen, îndeplinește misiuni în Marea Mediterană începând din luna decembrie 2019.

 

Navele FRMN fac parte din noua serie de fregate Proiect 11356R/M (cunoscute și sub denumirea de 11357). Este vorba de o serie de fregate multirol (nave de patrulare) pentru zona maritimă îndepărtată. Acestea sunt destinate pentru distrugerea navelor de suprafață, submarinelor și obiectivelor terestre ale adversarului, precum și pentru desfășurarea misiunilor de patrulare și de protecție a căilor de comunicații maritime.

 

Fregatele dispun de câte opt instalații de lansare ale complexului de rachete Kalibr-NK. De asemenea, acestea sunt dotate cu complexe de rachete și artilerie antiaeriană Shtil-1, instalații de artilerie AK-630M și A-190, aparate de lansare a torpilelor și instalații de bombe reactive RBU-6000. Pe fregate se află o suprafață de decolare/aterizare și un hangar pentru un elicopter antisubmarin (Ka-27 sau Ka-31).

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Niciodată până în prezent n-au traversat simultan Strâmtorile Bosfor și Dardanele două fregate Proiect 11356 ale FRMN. De asemenea, niciodată nu s-au aflat, în același timp, în Marea Mediterană toate cele trei nave de acest tip.

Foarte probabil, deplasarea navelor către estul Mării Mediterane este legată de deteriorarea situației de securitate din Provincia Idlib, din nordul Siriei. În ultimele zile, au existat o serie de confruntări între militari turci și trupele guvernamentale siriene, care sunt sprijinite de partea rusă.

Pe acest fond, există posibilitatea ca Turcia să închidă Strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele de luptă ale Federației Ruse.

Asftel, reprezentanții militari ruși au decis întărirea grupării navale din estul Mării Mediterane și din portul sirian Tartus. În perioada următoare, în această zonă se vor afla șase platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr. Este vorba despre cele trei fregate Proiect 11356 (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov), două submarine Proiect 636.3 (Novorossiysk și Krasnodar), precum și o navă de patrulare Proiect 22160 (Dmitri Rogachev).

În prezent, în compunerea FRMN se află 14 platforme purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr. Dintre acestea sunt operaționale numai 13, submarinul Stary Oskol aflându-se în reparații la Șantierul Naval din Kronștadt.

 

Comentariu  BSMAP: Fregatele rusești au fost trimise în Marea Mediterană în regim de urgență. Situația din Idlib a escaladat în ultimele ore, în special după ce au apărut informații potrivit cărora în Parlamentul turc se va vota decizia ca Turcia să declarare război Siriei și după ce avioane de bombardament rusești au lovit comandamentul turc din Idlib ucigând zeci de militari turci. Există, de asemenea, informații potrivit cărora la vărful conducerii NATO se analizează oportunitatea activării Articolului IV pentru Turcia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe fondul escaladării situației din Idlib, două fregate ale FRMN se deplasează spre Marea Mediterană

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE