22 aprilie 2019

Sursa: defence-blog.com

 Potrivit ziarului Izvestiya, Forțele Navale al Federației Ruse, împreună cu compania de energie nucleară de stat Rosatom, au decis să anuleze modernizarea planificată a două crucișătoare cu propulsie nucleară, purtătoare de rachete, clasa Kirov.

 

Din cauza lipsei de finanțare, autoritățile ruse au decis să recicleze crucișătoarele Proiect 1144, Amiral Ushakov și Amiral Lazarev, retrase de mult timp din serviciul de luptă.

 

Pentru reciclarea celor două nave este planificată alocarea a 750 milioane de ruble (aproximativ 12 milioane dolari).

 

Rapide și puternice, navele din clasa Kirov au fost concepute pentru a distruge portavioanele nucleare americane, care pot amenința submarinele rusești și teritoriul Rusiei. O misiune secundară a clasei Kirov a reprezentat-o obstrucționarea fluxului naval prin care SUA și Canada asigurau întărirea forțelor din Europa.

 

În total au fost construite patru astfel de nave: Amiral Ushakov, Amiral Lazarev, Amiral Nakhimov și Pyotr Velikiy (Petru cle Mare). Pyotr Veliky servește în prezent ca nava amirala Flotei de Nord a Rusiei. Crucișătorul Amiral Nakhimov este în prezent în curs de modernizare și urmează să intre în serviciul de luptă în 2021.

 

În 2014, conducerea Forțelor Armate ruse intenționa să modernizeze și să reintroducă în serviciul de luptă toate cele patru nave.

 

Comentariu BSMAPCrucișătoarele reprezintă cele mai mari nave de luptă de suprafață (din rândul navelor dotate cu sisteme proprii de luptă la bord) și se regăsesc în înzestrarea Forțelor Navale ale țărilor cu pretenții la statutul de putere militară navală. Numărul și dotarea crucișătoarelor deținute reprezintă un indicator de bază privind capacitățile strategice reale de luptă ale flotei unui astfel de stat.

Navele din cadrul Proiectului 1144 sunt dotate cu 20 de instalații de lansare cu rachete de croazieră antinavă P-700 Granit cu încărcături nucleare.

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a face economii, Rusia decide să recicleze două din crucișătoarele sale legendare 

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE