09 martie 2019

Sursa: The Jamestown Foundation 

 Noile zăcăminte de hidrocarburi descoperite în estul Mării Mediterane ar putea reprezenta un avantaj pentru eforturile Uniunii Europene de a se îndepărta de dependența de sursele de energie rusești. În actualul joc energetic complex dintre Europa și Rusia, Italia ar putea juca un rol important ca punct de intrare în livrările de gaze din Egipt, Israel și Cipru, în pofida simpatiei pe care actualul guvern italian o are față de Kremlin.  


Pe 28 februarie, gigantul energetic al Statelor Unite, ExxonMobil, a anunțat că a descoperit gaze naturale în largul coastei de sud-vest a Ciprului. Noua descoperire se adaugă la alte câmpuri uriașe de gaze naturale din bazinul mediteranean, cum ar fi Aphrodite și Calypso în apele cipriote, Leviathan și Tamar din Israel și Zohr Egipt.

 

 

Până la sfârșitul anului 2019, guvernele Italiei, Greciei, Ciprului și Israelului urmează să semneze un acord multilateral pentru construirea conductei EastMed, care promite să constituie o sursă facilă neașteptată de gaze naturale pentru Europa.


Rusia este în prezent cel mai mare furnizor unic de gaze către UE, iar livrările din bazinul estic mediteranean sunt văzute ca o alternativă viabilă la monopolul gazului rus deținut de compania de stat Gazprom. În prezent, Rusia asigură aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale blocului european.


Proiectul planificat pentru coridorul de gaz EastMed va costa 7 miliarde de dolari și este susținut de Comisia Europeană. Acesta este conceput pentru a transporta inițial 10 miliarde de metri cubi de gaz pe an din câmpurile marine din Cipru și Israel în Grecia și, prin conexiunea cu conductele Poseidon, aflate în proiectare, până în sudul Italiei.


Cu toate acestea, criticii declară că proiectul este prea scump și se confruntă cu provocări tehnice serioase. În plus, proiectului EastMed i se opune Turcia, care are dispute teritoriale cu guvernul cipriot de la Nicosia, recunoscut la nivel internațional, inclusiv pretenții concurente față de apele din jurul insulei.

 

La rândul lor, egiptenii subliniază faptul că inițiativa EastMed se află încă în stadiul studiului de fezabilitate - un proces care va dura câțiva ani pentru a fi finalizat - și susțin că Egiptul are capacitatea de a exporta gazele naturale din regiune în Europa mai repede și la un cost mai mic, prin valorificarea capacității insuficient exploatate a instalațiilor egiptene de lichefiere a gazelor naturale.

 

Într-adevăr, Egiptul se mișcă deja în această direcție. O nouă conductă va furniza gaz natural din câmpul Afrodita (Ciprul) pe teritoriul egiptean. Unii experți susțin că conducta Cipru-Egipt pune în pericol coridorul EastMed, deoarece acesta din urmă are nevoie de toate gazele cipriote pentru a fi rentabil din punct de vedere comercial.

 

Interesant este faptul că vicepremierul italian, Matteo Salvini, eminența guvernului fragil de coaliție al Italiei, condus de Mișcarea antisistem 5 Stele și partidul naționalist al Ligii, este un susținător al gazoductului EastMed. Liga prietenilor Rusiei, a lui Salvini, susține, de asemenea, finalizarea conductei Trans-Adriatice (TAP), pe care Mișcarea 5 Stele a încercat să o blocheze prin ridicarea problemelor legate de mediu. 


TAP este cea mai vestică parte a Coridorului sudic de gaze (SGC) susținut de UE, un sistem planificat de conducte pentru transportul gazelor naturale din gazul din Shah Deniz din Azerbaidjan în Italia, prin Georgia, Turcia, Grecia și Albania. TAP este conceput pentru a aduce în Europa, până în 2020, 10 miliarde metri cubi de gaze din Azerbaidjan, cu țina de a dubla cantitatea în următorii ani.

 

UE urmărește să nu se limiteze la importurile de gaze din Rusia, cu ajutorul proiectelor EastMed și TAP, alături de alte proiecte de tranzit energetic. În acest sens, sprijinul acordat de Italia pentru cele două conducte de gaze ar putea fi o sursă de fricțiune între Salvini și Kremlin, ale cărui relații sunt relativ apropiate. O anchetă recentă jurnalistică susține că un colaborator al lui Salvini a negociat cu Kremlinul pentru a asigura finanțarea Rusiei pentru campania electorală a Ligii în Parlamentul European.


Dar alte probleme riscă să dăuneze relației dintre liderul italian și Moscova. Salvini nu a făcut până acum nimic pentru a anula sau a ușura sancțiunile economice și financiare pe care UE le-a îndreptat împotriva Rusiei ca răspuns la anexarea Crimeei în 2014 și intrarea forțelor armate în Donbas. Salvini a promis să facă acest lucru în primăvara trecută, după ce a ajuns la putere.

 

Vicepremierul italian încearcă, de asemenea, să construiască o axă politică în Parlamentul European, în frunte cu Jarosław Kaczyński, liderul partidului de guvernământ al Poloniei, care este un critic ferm al Rusiei lui Putin. În plus, în acord cu Statele Unite în problema Venezuela, Salvini și-a exprimat sprijinul față de guvernarea interimară a  președintelui autodeclarat Juan Guaidò, care se luptă cu președintele de facto Nicolás Maduro, un aliat al Rusiei în America Latină.


Moscova a ascuns public mișcările și declarațiile recente ale lui Salvini, în special în ceea ce privește exploatarea gazelor naturale în estul Mediteranei. Liderii rusi continuă să spună că gazele lor sunt mai ieftine pentru consumatorii europeni decât alte surse și că Europa ar putea avea nevoie de noi importuri până în 2030 din cauza scăderii producției proprii. Cu toate acestea, Italia dorește să diversifice furnizorii de gaze naturale și să devină un centru de gaze în sudul Europei, fie prin conducta EastMed, fie prin transferurile Egiptului de gaz natural lichefiat (GNL).


Producătorul italian de petrol și gaze, ENI, lider în exploatarea zăcământului de gaze naturale Zohr, a avansat deja ideea de a transforma Egiptul într-un hub pentru a direcționa gazele naturale locale, israeliene și cipriote în Europa. Kremlinul a trebuit să tragă o linie fină în ceea ce privește strategiile ENI din regiune, având în vedere că Rosneft din Rusia deține o participație de 30% la exploatația Shorouk, unde se află câmpul de gaze Zohr.


Pe măsură ce Italia își propune să-și sporească profilul energetic, este aliniată și cu SUA și cu unele țări din Europa Centrală și de Est împotriva Nord Stream 2, proiectul de conducte destinat dublării conductei preexistente de gaze naturale care se desfășoară sub Marea Baltică și care leagă Rusia de Germania.


Capacitatea Nord Stream 1 este de 55 de miliarde de metri cubi, iar monopolul Gazprom de la Moscova, condus de stat, vrea să finalizeze Nord Stream 2 până la sfârșitul anului 2019.


Salvini și-a construit marca politică cu privire la promisiunea de a proteja interesul național al Italiei. Dacă acest lucru se ciocnește cu planurile geopolitice ale lui Putin, liderul Ligii nu va ezita să meargă împotriva "prietenului" său rus.

 

Articoul în limba engleză: https://jamestown.org/program/for-italys-ruling-nationalists-energy-security-more-important-than-putins-friendship/

 

 

Imagine cu caracter simbolic
Pentru guvernul italian, securitatea energetică este mai importantă decât prietenia lui Putin

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE