04 septembrie 2020

Cătălin Costea 

 Potrivit informațiilor postate pe Twitter, în cursul zilei de azi, 4 septembrie, două bombardiere strategice americane B-52H Stratofortress au fost identificate în timp ce efectuau zboruri circulare deasupra Mării Azov, în zona de coastă a regiunii ucrainene Zaporojie.

 

Aeronavele au decolat de la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie și, pentru a ajunge în zona Mării Azov, au tranzitat spațiul aerian al Ucrainei venind dinspre Polonia, Germania și Olanda.

 

Dacă ar fi evoluat prin spațiul aerian al Mării Negre, așa cum s-a întâmplat în cadrul misiunilor anterioare, ca să ajungă în Marea Azov bombardierele ar fi trebuit să tranziteze zona aeriană de deasupra strâmtorii și podului Kerci, riscând o reacție din partea apărării antiaeriene ruse.

 

Din analiza imaginilor, se poate aprecia că bombardierele americane s-au apropiat la aproximativ 25 km de frontiera nord-estică a Crimeei. Acțiunea poate fi considerată riscantă, având în vedere faptul că este prima dată când se desfășoară o astfel de misiune, iar în zona, la Djankoi, Rusia are instalat un regiment de sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf.

 

Foarte probabil, bombardierele strategice B-52H Stratofortress au fost sprijinite în aer de avioane de vânătoare Su-27, din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene.

 

Numerele de bord și indicativele celor două bombardiere strategice sunt 60-0044 / JULIA53, respectiv 61-0034 / JULIA51.

 

Până la acest moment nu sunt informații oficiale din partea niciuneia dintre părțile participante la zboruri, și nici a Federației Ruse. Probabil aceste vor apărea după ce bombardierele vor ateriza la Fairford și misiunea va fi considerată încheiată.  

 

Pentru prima dată, două bombardiere B-52H au zburat deasupra M. Azov, prin spațiul aerian ucrainean

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE