Perie de tamplarie manuala

Mejor-cepillo-de-carpintero-manual

Am ani de zile în lumea tâmplăriei, am creat multe piese și nu aș putea cere o muncă mai bună, dar, pentru a putea continua să fac ceea ce fac, este necesar să am unelte de tâmplărie de bună calitate și, dacă există un lucru de care nu poți să te lipsești, acela este cel mai bun plan de tâmplărie manual.

Dacă vă ocupați de tâmplărie de bază sau de domenii mai avansate, veți ști cât de important este să aveți o raboteză bună, care să vă permită să rectificați orice greșeală și să subțiați grosimea lemnului, așa că am creat un comparativ cu unele dintre cele mai bune opțiuni de pe piață.

 

Cele mai bune raboteze de mână pentru tâmplari

Care este cea mai bună rablă de mână pentru tâmplari?

Rabotul de rindeluit este o unealtă esențială în orice lucrare de prelucrare a lemnului, deoarece este cel care ne permite să rindeluim lemnul și să obținem astfel rezultate mai îngrijite și mai profesionale.

Fiind o persoană care lucrează în domeniul prelucrării lemnului de ani de zile, am trecut prin diferite tipuri de rindeluitoare, iar rindeluitorul manual este în continuare preferatul meu, datorită ușurinței de utilizare și pentru că îmi permite să modelez și să formez după bunul meu plac.

Alegerea celui mai bun va depinde de anumiți factori, cum ar fi o lamă bună , o mărime care să fie portabilă și ușor de ținut în mână. Există o mulțime de opțiuni din care puteți alege și, dacă vă uitați cu atenție, veți găsi un model foarte bun și accesibil.

Iată cele mai bune avioane de mână pentru tâmplari:

1. Rabot manual pentru tâmplărie Draper 19702 de Draper

Două piese

41mc8cX2K9L

Vezi pretul Emag

Vorbim despre un rabot manual pentru tâmplărie care vine cu două piese și care face furori pe piață, mai ales în rândul pasionaților de bricolaj și a celor care iubesc să lucreze cu lemnul acasă, datorită calității deosebite pe care o are pentru a face lucrări de finisare acasă cu un finisaj impecabil.

Avantajul său este că lamele sunt interschimbabile și pot fi folosite pe una sau pe cealaltă piesă. În plus, lama este destul de ușor de reglat, ceea ce este apreciat la acest tip de dispozitiv de prelucrare a lemnului.

Acestea fiind spuse, marele avantaj de a avea o piesă mare și una mică este că fiecare va ajunge în spații în care cealaltă nu va ajunge, lăsând un finisaj mai precis și mai dorit.

2. Rabote de mână S&R

Convenabilă, ușor de utilizat

41fdOjyjl+L

Vezi pretul Emag

Fie că doriți să lucrați cu lemn sau piele, aceasta este raba de mână pe care o căutați. Dacă vă întrebați de ce, am putea evidenția eficiența sa pe ambele materiale în egală măsură și cât de incredibil de ușor de utilizat este datorită designului său ușor, cântărind doar 128 de grame, dar și practic.

Are 85 mm, în timp ce include 5 lame de rezervă care cu siguranță vă pot salva viața de mai multe ori, deoarece este foarte simplu să înlocuiți aceste lame, spre deosebire de multe alte modele care sunt vândute pe piață, în această perie puteți face acest lucru chiar și fără unelte.

3. Rabotă manuală Stanley 1-12-137

Mânere din lemn de cireș

41o8cMH6+nL

Vezi pretul Emag

Dacă sunteți în căutarea unui rabot cu o lamă foarte ascuțită, capabilă să netezească diferite tipuri de lemn, acesta de la Stanley va fi perfect pentru dvs.

Această perie este de o calitate excelentă, deoarece este fabricată din cele mai bune materiale și va permite o prindere mai confortabilă atunci când șlefuiți lemnul pentru rezultate mai bune.

4. Rabotătorul manual Mannesmann M-427

Foarte ușor

312Eisu2AwL

Vezi pretul Emag

Dacă dimensiunea rabotului este ceva care vă îngrijorează, cu acest model vă veți descurca foarte bine, deoarece este unul dintre cele mai mici și mai ușoare de pe listă, cu o greutate aproximativă de doar 600 de grame.

Datorită dimensiunii sale practice și portabile, această perie va fi foarte utilă la perierea ușilor și a altor piese din lemn.

5. Rabot manual Silverline 244990

Conține un ciocan de lemn

41Hj1b9zOqL

Vezi pretul Emag

Un rabot foarte recomandat pentru raportul excelent calitate/preț, care include și un ciocan metalic funcțional care va fi foarte util în orice lucrare de tâmplărie.

Dispune de un mecanism foarte practic pentru a schimba lama de rindeluire fără dificultate, lamele fiind fabricate din oțel carbon.

6. FAIPLANE Rabot de mână Faithfull Faithfull

Fabricat din metal

41HB35efnWL

Vezi pretul Emag

Una dintre cele mai puțin costisitoare pe care le veți găsi pe listă și, de asemenea, una dintre cele mai portabile datorită dimensiunilor sale mici, dar foarte funcționale. Va fi foarte util dacă doriți un rabot care să vă permită să reglați adâncimea și tăietura pe care o va face pe lemn.

Rindeluirea lemnului va fi foarte ușoară datorită acestui instrument grozav.

7. MINGZE hand planer

Ideal pentru lucrări curbe

41dNapGV7DL

Vezi pretul Emag

Dacă lucrați cu scaune și fotolii, știți cât de complicat poate fi să lucrați la picioarele acestora pentru a le da un finisaj ideal, dar, cu acest hand planer , totul va fi mult mai simplu și veți avea rezultate excelente.

Șuruburile sale vor permite o reglare ușoară și confortabilă a lamelor sale, în plus, este cea mai ieftină din listă.

 

Ce este o raboteză manuală?

cepillo-manual-de-carpintero

Nu este altceva decât o unealtă folosită pe scară largă în tâmplărie pentru a netezi suprafețele blocurilor sau ale pieselor de lemn și a le da forma dorită. Este ca și cum ai trece o lamă de-a lungul întregii lungimi a lemnului pentru a îndepărta fâșii sau părți din suprafață. Rindeluitorul de mână poate fi disponibil în mai multe modele diferite și cu diverse funcții, dar, în realitate, toate folosesc aceeași formă de bază și urmăresc același lucru: rindeluirea lemnului.

Este format dintr-un bloc de lemn sau de oțel în interiorul căruia este montată o lamă și care are unul sau două mânere pentru a ține și a lucra cu dispozitivul. De fapt, lama care taie lemnul poate fi, de asemenea, reglată printr-un fel de buton pentru a îndepărta mai mult sau mai puțin lemn la fiecare trecere.

Diferitele tipuri de raboteză manuală de tâmplărie

Ei bine, printre diferitele forme și funcții pe care le pot adopta aceste unelte specializate, putem număra cel puțin 6 principale și care merită să fie cunoscute înainte de a face achiziția.

Rindeluitor de caneluri

Acesta este unul dintre cele mai comune rindeluitoare manuale, în care se folosește butonul pe care l-am menționat mai devreme pentru a regla unghiul și puterea lamei și, astfel, pentru a varia cantitatea de lemn pe care o veți tăia. Este important de știut că acestea sunt concepute pentru suprafețe plane de lemn și că au o lamă largă, deci nu vor fi utile pentru tăieturi foarte precise, ci pentru primele părți ale lucrărilor de tâmplărie.

Există, de asemenea, variante ale acestui model de raboteză manuală care au aproximativ jumătate din dimensiunea și capacitatea acesteia, deoarece îndepărtează jumătate din grosime.

Rabot de banc

Acest tip de plan de rindeluit are o bază sau un soclu din lemn și este utilizat pentru a rafina piese de lemn foarte lungi. Din acest motiv, au o lamă largă, iar cutia sau baza este, de asemenea, destul de largă.

Planșetă manuală de rabotat

Planșetă cu o lamă destul de îngustă și cu un corp din lemn sau metal. Acestea sunt raboteze mici care sunt utilizate în special pentru a crea caneluri sau rabaturi pe piesele din lemn. Pentru a fi mai clar, este o versiune mai ușor de utilizat și necesită mai puțină precizie în mâini decât o daltă pentru deschiderea jgheaburilor.

Cu două mâini

Rabotorul manual cu două mâini este opusul unui mini-rabotitor, deoarece este un rabot mai mare și mai lat, făcut pentru a fi folosit cu două mâini, după cum sugerează și numele. În acest fel, puteți exercita mai multă forță și puteți reduce bucățile de lemn inegale și greu de prelucrat în forma dorită. Acestea sunt destul de populare pentru prelucrarea lemnului sau a lemnului nefinisat.

Pentru piese neregulate

Această raboteză, cunoscută în limba engleză sub numele de 'Spokeshave', este, de asemenea, concepută pentru piese de lemn neregulate și complicate, numai că este destinată pieselor de dimensiuni ceva mai mici. Astfel, putem spune că, deși este o raboteză mare, este o raboteză fină în cadrul acestei categorii, fiind ideală pentru acele piese mici și neregulate care necesită o muncă mai fină și mai precisă.

De fapt, este utilizat pe scară largă în industria mobilei, a dulapurilor sau chiar pentru a lucra cu sculpturi și alte instalații de artă.

Spatulă de finisare

Această perie arată exact ca o spatulă și are rolul de a îndepărta orice mic exces de lemn care ar putea perturba asamblarea întregii piese sau ar putea împiedica finisarea perfectă a acesteia.

Ce trebuie să știi despre noua ta rablă de tâmplar

Pe lângă cunoașterea tipurilor de rablă de pe piață, trebuie să știi câteva lucruri despre îngrijirea și caracteristicile specifice fiecărui model. De exemplu, modul corect de ascuțire a rabotezei, sfaturi de îngrijire și prevenire sau pur și simplu cum să reglați lamele pentru a obține cele mai bune rezultate de la raboteza manuală.

Ascuțirea lamelelor

Atunci când ascuțiți metalul, este important să o faceți la un unghi scăzut de 25-30 grade și cu un impuls constant. Da, este un lucru care necesită practică și timp, dar cu puțină răbdare vă veți găsi ascuțind pensulele fără niciun inconvenient.

În ceea ce privește materialele, se poate face cu șmirghel rezistent la apă cu grosime medie sau cu șmirghel de calibru 220 ținut pe o suprafață complet plană. De asemenea, puteți folosi o piatră de ascuțit artificială din carburi și siliciu sau o piatră de ascuțit naturală. Este important ca, după ce ați făcut acest lucru, să aplicați și șmirghel de o grosime mai mică și într-o mișcare circulară pentru a lustrui.

Un alt lucru pe care îl puteți face, în cazul în care nu vă place să ascuțiți cu adevărat, este să aveți lame suplimentare pe care să le puteți schimba atunci când aveți nevoie. Adică să aveți întotdeauna la îndemână un înlocuitor care vă va permite să continuați să faceți cea mai bună treabă posibilă fără a deteriora baza sau structura avionului de mână.

Reglarea rindeluirii

Reglarea nivelului de tăiere și a ieșirii lamei este esențială pentru a face cea mai bună treabă posibilă fără a deteriora rindeluirea rindelui, lama sau bucata de lemn în cauză. Prin urmare, este ideal să începeți cu un nivel de tăiere puțin adânc înainte de a trece la setarea maximă de tăiere . Acest lucru vă asigură că obțineți o rindeluire constantă, uniformă și fără rupturi.

Acum, primul pas al reglării este să mutați ușor butonul de reglare până când lama iese ușor în afară de bază. Folosiți apoi regulatorul lateral astfel încât lama să fie perfect aliniată cu duza sau cu ieșirea.

Rețineți că unele modele de rindeluire manuală au capacitatea de a modifica reglajul duzei pentru a se potrivi cu lame mai mari sau mai mici, oferindu-vă libertatea de a varia capacitatea de lucru a uneltei și a dumneavoastră, deoarece vă puteți adapta mai bine la diferite tipuri de lemn, lucrări și tipuri de finisaje.

Utilizarea rabotezatorului pe muchii lungi

O altă parte dificilă a utilizării unui rabot manual alungit este modul de utilizare. Nu este prea complicat, dar se întâmplă frecvent să se facă greșeli în aplicarea tehnicii și să se ajungă la finisaje proaste sau la lame deteriorate din cauza unei utilizări greșite.

Așadar, dacă doriți să folosiți un plan de rindeluit lung al dvs. pentru a lustrui lemnul, trebuie să aplicați o presiune uniformă cu ambele mâini, punând mai multă presiune pe mânerul din față și împingând cu mânerul din spate. De asemenea, o modalitate bună de a ușura sarcina este să înclinați puțin rabotezatorul, astfel încât colțurile opuse să poată fi aliniate pe aceeași axă pentru a obține finisaje similare.

Bineînțeles, asigurați-vă că verificați constant această axă cu o riglă pătrată sau similară, astfel încât să puteți face ajustări pe parcurs.

Sfaturi generale pentru utilizare, îngrijire și selecție

cepillo-de-carpintero

La fel ca în cazul cuțitelor din bucătărie sau al oricărei alte ustensile folosite pentru tăiere, este important să aveți grijă de ele, să folosiți tehnicile potrivite și, mai ales, să alegeți modelul potrivit în funcție de nevoile dumneavoastră specifice.

Îngrijirea lamelelor

Înainte de a ascuți cu regularitate lamele noului dvs. rindeluitor, este esențial să le folosiți, de asemenea, în mod corespunzător și să preveniți deteriorarea lor prea rapidă. Iar acest lucru se referă direct la prevenire. Fie că este vorba de o perie veche sau de una nouă, este esențial să aveți grijă să nu o deteriorați sau să o uzați mai repede decât în mod normal.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă asigurați că rafinați și curățați puțin lemnul înainte de a trece lamele peste el, deoarece muchia metalică a lamei de raboteză de tâmplar nu va face o treabă bună dacă întâlnește murdărie sau resturi care îi pot perturba funcția.

Alegerea rindeluitorului manual potrivit pentru dumneavoastră

Aceasta este o decizie pe care trebuie să o luați în întregime în funcție de tipul de lucru pe care îl veți face. Lucrările de finisare a mobilei, a dulapurilor și așa mai departe nu este același lucru cu lucrul direct cu lemnul de foc sau cu lemnul netratat, sau cu realizarea de sculpturi. Pentru fiecare lucru va exista un model perfect care vă va oferi rezultatele dorite.

Primul lucru care trebuie făcut este să alegem tipul de material din care va fi confecționată noua noastră raboteză manuală. Acesta poate fi confecționat din metal sau din lemn. Deși lemnul este de obicei rezistent și arată foarte bine, este adevărat că metalul este mult mai durabil și va rezista mult mai bine la uzură și la trecerea timpului.

Pentru nivelarea sau rindeluirea suprafețelor în vederea subdimensionării, vă veți descurca destul de bine cu periile tradiționale , canelate sau cu spatula. Dacă lucrați cu mobilier și dulapuri, acestea vor funcționa foarte bine. Cu toate acestea, dacă doriți să realizați jgheaburi și intrări în lemn, vă recomandăm perii de rabat.

În rest, pentru lucrările de încadrare, puteți alege o perie bună cu două mâini, în timp ce pentru finisare, perii Spokeshave sunt mai buni.

Ce ar trebui să căutați la perii de bloc manuale

Suntem întotdeauna tentați să încercăm să economisim bani în plus pe modelele ieftine vândute în magazinele de hardware și în locuri similare. Ceea ce contează cu adevărat este ca acesta să aibă o bază complet plată, un buton sau un sistem de reglare a lamei fiabil și precis, precum și o bună reglare a duzei. Bineînțeles, trebuie să vă asigurați, de asemenea, că se simte perfect confortabil în mâinile dumneavoastră.

Dacă mergem un pic mai precis, lama trebuie instalată cu muchia în sus, ceea ce face posibilă schimbarea unghiului lamei pentru a se potrivi mai bine oricărei lucrări. Acesta este un avantaj față de rabotezele manuale de banc, care au o înclinare standard de 20º și un unghi de 25º pe lamă, ceea ce duce la un unghi de tăiere de 45º, prea abrupt pentru anumite lucrări și nu foarte versatil.

Utilizarea și reglarea unei raboteze manuale de blocuri

Utilizarea rabotezelor Veritas are o tehnică specială pentru a evita încărcarea oricărei piese. Un sfat esențial este să începeți cu colțurile spre interior, punând presiune pe mânerul din față. Astfel se evită deteriorarea fibrelor de lemn și ruperea acestora.

De asemenea, trebuie să reglați și să curățați din când în când, pentru care este bine să demontați aparatul, să curățați toate părțile și intrările unde se pot acumula așchii de lemn și să lubrifiați butoanele și mecanismele interne pentru a obține cele mai bune performanțe posibile.