Porșenko: Cheia pentru pace este la Kremlin; Rusia a fost sancționată cu 10% din PIB 

Sursa: utr.tv, mil.gov.ua

Pe 22 martie, președintele în exercițiu Petro Poroșenko a făcut o serie de declarații pe postul național de televiziune UTR. Prezentăm în continuare, prin citare integrală, principalele idei ale discursului: 

 

"Calea politică și diplomatică înseamnă un plan complet clar semnat de Putin. Planul se numește Acordurile de la Minsk. Implementarea acestui plan este e o foaie de parcurs ... Aceste propuneri au fost aprobate de partenerii noștri din Uniunea Europeană, în fața Germaniei și Franței, precum și de Statele Unite ale Americii. Și implică pași absolut clari."

 

"Principala cerință a acestui plan este de a oferi o componentă de securitate: dezarmarea grupurilor militare ilegale; retragerea trupelor ruse străine de pe teritoriul ucrainean; retragerea mașinilor grele și a artileriei; reinstaurarea suveranității ucrainene asupra teritoriilor ucrainene și controlul asupra zonei necontrolate a graniței dintre Ucraina și Rusia. O mulțime de detalii, dar acesta este un plan clar. Și principalul lucru - a fost agreat."

 

"Iar Putin nu este de acord cu acest lucru doar pentru că este foarte plin de speranță că va putea să arunce în aer Ucraina din interior. Nu îi vom oferi nici o șansă pentru asta.Imediat după alegerile prezidențiale, pe cale politică și diplomatică, vom ridica în cadrul ONU problema  contingentului de menținere a păcii, vom relua imediat negocierile în formatul Normandia și vom implementa componenta de securitate [...] Doar după implementarea componentei de securitate pot fi aplicate aspectele politice ale acordului privind Donbas."

 

• "Cheia pentru pace nu este la Kiev, pentru că trupele noastre nu au invadat teritoriul rus. Cheia păcii nu este la Bruxelles și nici la Washington, cheia pentru obținerea păcii este la Kremlin."

 

• "Ucraina a reușit să mobilizeze coaliția mondială în sprijinul său, după începerea agresiunii ruse. Nu există niciun om care să caute pace mai mult decât președintele ucrainean și nu există nici o țară care să caute pacea mai mult decât Ucraina."

 

• "Rusia plătește un preț extrem de mare și acest preț nu poate decât să crească. Iar Putin are o motivație absolut puternică pentru a opri războiul, a-și retrage trupele, a restabili controlul Ucrainei asupra zonei de frontieră și a aduce pacea mult așteptată."

 

"Potrivit Bloomberg, Rusia a pierdut 150 de miliarde de dolari doar din cauza agresiunii. 10 % din PIB-ul său. Standardele de viață ale rușilor au scăzut dramatic, prețurile au crescut, TVA-ul a crescut, iar restul componentelor arată astăzi că Rusia nu va putea și nu va continua această linie deoarece prețul plătit este prea mare."

Mulțumim pentru încredere
24 martie 2019

   Exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic

 "Centru-2019"

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro