18 noiembrie 2019

Sursa: ru.krymr.com, marinetraffic.com

Potrivit unui corespondent al publicației “Crim.Realii”, pe 17 noiembrie vedetele ucrainene Berdyansk (P175), Nikopol (P176) și remorcherul Yana Kapu (A947), capturate de Rusia, au ieșit remorcate de paza de coastă rusă, din zona Genmola spre Strâmtoarea Kerci. Navele urmează să tranziteze Strâmtoarea Kerci spre Marea Neagră.

 

Zona din jurul obiectivului (o unitate militară din zona de litoral) în care au fost ținute navele ucrainene este blocată de polițiști ruși și persoane în haine civile.

 

Comentariu BSMAP: Conform informațiilor extrase din baza de date Marine Traffic, - bazate pe Sistemul Automat de Informare (AIS) privind poziția navelor - de la ora 11.30, cele trei remorchere ucrainene Sapphire (Safir), Titan și Gaydamaka (Haidamak) se află în poziție staționară în Marea Neagră, la aproximativ 25 km sud de Alupka. Cel mai probabil, acesta este locul în care se va face predarea-primirea navelor, după care acestea vor fi remorcate până în portul Odesa.

Remorcherele rusești care transportă navele ucrainene nu au sistemul AIS pornit și nu au putut fi localizate.

Actualizare ora 19.10:

La ora 19.00 cele trei remorchere ucrainene se aflau la aproximativ 50 km est Yalta, în deplasare cu viteza de 6 noduri, pe direcția Str. Kerci. Este posibil ca discuțiile finale privind momentul și locul transferului navelor să se fi purtat inclusiv pe parcrsul zilei de azi. Altfel, exceptând cazul în care remorcherele ucrainene au avut probleme tehnice, este greu de explicat de ce au plecat spre locul de transfer încă din data de 16 noiembrie, iar de când au ajuns la sud de Sevastopol s-au deplasat cu viteză foarte mică și chiar au fost în poziție staționară, parcurgând 50 km în 9 ore. De altflel, abia în cursul zilei de azi FSB, prin Direcția de Frontieră pentru Republica Crimeea a anunțat oficial că predarea navelor va avea loc pe 18 noiembrie.

Dacă navele se deplasează spre Str. Kerci, este foarte probabil ca predarea navelor să se desfășoare exact în locul în care acestea a fost capturate.

 

Actualizare 18.112019 ora 11.00: 

La ora 11.00 remorcherele ucrainene venite să preia cele trei nave reținute de Rusia se aflau în poziție de așteptare în raionul stabilit pentru efectuarea transferului. Acesta este situat la 18,3 mile (33,3 km) sud de Capul Opuk din Peninsula Kerch, în apele neutre, la aproximativ 10 mile (18,5 km) est de locul în care, în urmă cu aproape un an, a avut loc capturarea navelor ucrainene de căte forțele Serviciului de Frontieră al Federației Ruse și Flota rusă din Marea Neagră (FRMN).

 

 

Poziția remorcherelor ucrainene la ora 11.30 / 17.1.2019

 Poziția remorcherelor ucrainene la ora 19.00 / 17.11.2019

 

Poziția remorcherelor ucrainene la ora 11.00 / 18.11.2019

 

 

 

 

Predarea navelor militare reținute de Rusia în Kerci este în curs de desfășurare (update)

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE