N. Iordan 

  Pe 19 iulie, la sfârșitul unei ședințe de guvern, premierul kosovar Ramush Haradinaj și-a anunțat demisia. Acesta și-a motivat decizia prin faptul că va trebui să se prezinte la interogatoriu la Tribunalul Special de la Haga.
 
”Am primit o convocare de la Tribunalul Special, în calitate de suspect, şi mi s-a oferit posibilitatea să mă predau în calitate de premier sau de simplu cetăţean. Am ales a doua opţiune”, a declarat Haradinaj pentru presă.
 
R. Haradinaj a declarat că responsabilitatea pentru începerea consultărilor cu partidele politice, pentru stabilirea datei alegerilor anticipate, revine acum președintelui țării și a precizat că va candida la viitoarele alegeri prezidențiale.
 
Comentariu  Haradinaj a fost numit prim-ministru după alegerile anticipate din 2017.  Înainte de aceasta, pe 04.01.2017, polițiștii francezi l-au arestat Haradinaj întrucât pe numele său autoritățile sârbe emiseseră un mandat de arestare pentru activitatea de luptător de gherilă în perioada Războiului din Kosovo (1998-1999). Poliția de frontieră din Franța l-a arestat chiar la sosirea pe aeroportul Basel-Mulhouse din estul țării. Haradinaj se afla la bordul unei aeronave care decolase din Priștina. Acesta a fost eliberat de autoritățile franceze pe 27 aprilie 2017.
 
Pentru autoritățile de la Belgrad, Haradinaj este criminal de război care a jucat un rol important în mișcarea de gherilă din fosta provincie sârbă Kosovo, devenită independentă în 2008.
 
Anterior, Ramush Haradinaj a mai fost premier, pentru o scurtă perioadă, între 2004 și 2005.
 
În noiembrie 2012, Tribunalul de la Haga, l-a achitat pentru a doua oară de acuzațiile de crime de război comise în timpul Războiului din Kosovo, când a luptat în cadrul Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK).. 
 
Pe de altă parte, în ultimele săptămâni, partidele politice din opoziție și-au manifestat intenția de a introduce în septembrie 2019 o moțiune de cenzură împotriva guvernului condus de R. Haradinaj.
 
 
 
 

 

Mulțumim pentru încredere
19 iulie 2019
Premierul kosovar și-a anunțat demisia

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest