15 ianuarie 2020

Sursa: tass.ru, ria.ru

 Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anunțat, pe 15.01.2019, că i-a prezentat președintelui Vladimir Putin demisia din funcție și implicit, demisia întregului Guvern, în componența actuală.

 

Acest lucru s-a întâmplat în urma unei întâlniri cu șeful statului, care a avut loc după mesajul anual al acestuia prezentat în cadrul Adunării Federale.

 

Potrivit precizărilor lui Medvedev, reforma anunțată de șeful statului în ceea ce privește Constituția Federației Ruse impune acest lucru.

 

Președintele Vladimir Putin a acceptat demisia Guvernului și i-a cerut să-și îndeplinească atribuțiile, până la formarea unui nou executiv.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Prin discursul rostit în fața Adunării Federale, în care a propus o reformă constituțională, președintele rus, Vladimir Putin, a declanșat un adevărat cutremur pe scena politică din Federația Rusă.

Trebuie precizat faptul că mandatul actual al acestuia expiră în anul 2024, iar președintele nu mai are voie să mai candideze pentru un nou mandat.

În această situație, șeful statului intenționează să pregătescă din timp Federația Rusă pentru perioada post-Putin.

Deși o serie de analiști politici apreciază că Putin nu va ieși din prim-planul politicii ruse și va trece într-o funcție care să-i permită să conducă în continuare Federația Rusă, este foarte probabil ca acest lucru să nu se mai întâmple. Este posibil ca perioada în care a făcut rocada în funcție cu Dmitri Medvedev să nu se mai repete. În primul rând condițiile sunt altele. Atunci, Vladimir Putin avea dreptul să devină din nou președinte, după o pauză de un mandat, iar acum nu mai are acest drept.

Așadar, Vladimir Putin are la dispoziție trei ani, pentru a crea un sistem de putere care să asigure conducerea Federației Ruse în momentul în care el va fi nevoit să facă un pas în spate. Schimbările constituționale propuse de președinte trebuie să modifice balanța de forțe și să asigure un echilibru între principalele puteri ale statului.

Rolul primordial va reveni, tot președintelui Federației Ruse, însă acesta nu va mai avea prerogativele actuale ale șefului statului și nu va mai putea conduce la fel de autoritar ca în prezent.

Astfel, primul ministru va fi desemnat de Duma de Stat și va fi numit de către președinte, care va fi obligat să facă acest lucru. De asemenea, președintele nu va mai putea să aibă mai mult de două mandate.

Ca o consolare pentru premierul Dmitri Medvedev, președintele Vladimir Putin a anunțat că intenționează să creeze pentru acesta o funcție de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Evident că aceasta nu va însemna mare lucru în structura de putere a statului rus.

Așadar, se poate spune că, dacă președintele Vladimir Putin va merge până la capăt cu intențiile actuale, Federația Rusă post-Putin va fi condusă din trei locuri și nu dintr-un singur loc, așa cum este în prezent. În timp ce puterea executivă va fi împărțită între președinte și prim-ministru, conducerea puterii legislative va fi asigurată de președintele Dumei de Stat.

 

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a demisionat din funcție

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE