30 ianuarie 2020

Sursa:ria.ru

 Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 30.01.2020, că, potrivit publicației americane The National Interest, există cinci tipuri de submarine, care pot distruge lumea în 30 de minute. Trei dintre acestea sunt rusești și două americane.

 

Autorul articolului a întocmit o listă de submarine nucleare, care se află deja în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse și SUA sau urmează să fie date în exploatare în scurt timp. Acesta a subliniat faptul că modelele mai vechi precum submarinele sovietice Proiect 941, clasa Akula, nu au fost luate în considerare, ținând cont de faptul că majoritatea au fost deja dezafectate.

 

Astfel, în clasament se află submarinele Proiect 955, clasa Borey, pe care publicația le numește cele mai silențioase submarine purtătoare de rachete balistice, submarinele Proiect 667BDRM, clasa Delfin, și submarinele Proiect 885M, clasa Yasen-M. Potrivit autorului articolului, acesta din urmă poate ajunge pe coasta de est a SUA, la o distanță de peste 2.000 de kilometri, și de aici poate lovi ținte chiar până la Marile Lacuri.

 

Dintre submarinele americane, pe această listă au fost incluse submarinele de tip Ohio și noile submarine de tip Columbia, a căror construire este așteptată pentru anul viitor și care vor fi introduse în dotare în anul 2031.

 

Publicația notează că unele dintre submarinele enumerate mai sus sunt atât de puternice încât un singur submarin poate transforma în cenușă radioactivă 288 de ținte de dimensiunea unui oraș.

 

“De fapt, în cazul începerii celui de-al treilea război mondial, aceste submarine și echipamentele lor militare ar putea distruge civilizația într-un timp mai scurt decât timpul necesar pentru a comanda o pizza”, a scris autorul articolului.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși nu sunt luate în considerare de autorul articolului din publicația americană, Federația Rusă dispune încă de trei submarine nucleare Proiect 941, clasa Akula, considerate cele mai mari submarine din lume. Este adevărat că două dintre acestea, TK-17 Arkhanghelsk și TK-20 Severstal, se află în rezervă și urmau să fie distruse după anul 2020. Însă, în anul 2019, reprezentanții militari ruși au anunțat că planurile au fost modificate, iar cele două submarine vor fi modernizate și vor putea să poarte aproximativ 200 de rachete de croazieră. Al treilea submarin de acest tip, TK-208 Dmitri Donskoy, este operațional la Flota de Nord. Acesta a fost adaptat pentru testarea rachetelor balistice intercontinentale Bulava.

În ceea ce privește submarinele Proiect 955, clasa Borey, trebuie spus faptul că, în prezent, Flota de Nord dispune de un submarin de acest tip, respectiv K-535 Yuri Dolgoruky. Alte două submarine K-550 Aleksandr Nevsky și K-551 Vladimir Monomah, se află în dotarea Flotei din Oceanul Pacific. La Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk se află în construcție încă o serie de cinci submarine modernizate Proiect 955A, clasa Borei-A. Primul dintre acestea, K-549 Prințul Vladimir, se află în stadiu final de testare, urmând să fie livrat Forțelor Navale în anul 2020. Submarinele de acest tip pot primi în dotare 16 rachete balistice intercontinentale Bulava.

Forțele Navale ale Federației Ruse dispun în prezent de cinci submarine operaționale Proiect 667BDRM, clasa Delfin, toate aflate în dotarea Flotei de Nord. Este vorba despre submarinele K-51 Vekhoturie, K-84 Ekaterinburg, K-114 Tula, K-18 Karelia și K-407 Novomoskovk. Un alt submarin de acest tip, K-117 Bryansk, se află în reparații la Șantierul Naval Zvezdochka. De asemenea, submarinul K-64 Podmoskovie a fost modificat și a primit o altă destinație.

Referitor la submarinele Proiect 885M, clasa Yasen-M, trebuie spus faptul că Federația Rusă intenționează să construiască opt submarine de acest tip, trei pentru Flota de Nord și cinci pentru Flota din Oceanul Pacific. Primul submarin, K-561 Kazan, destinat Flotei, de Nord a încheiat testele și va fi introdus în dotare în anul 2020. Un alt submarin de acest tip, K-573 Novosibirsk, se află în teste și se estimează că poate fi livrat Flotei din Oceanul Pacific tot în anul 2020. Alte patru submarine (K-571 Krasnoyarsk, K-564 Arkhanghelsk, K-? Perm și K-? Ulyanovsk) se află în construcție, iar pentru ultimele două au fost încheiate contractele de producție. 

 

Presa americană a indicat o serie de submarine, care pot distruge lumea în 30 de minute

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE