25 iunie 2020

N. Iordan, sursa: telegrafi.com 

  Parchetul Internațional pentru Kosovo (SPO), cu sediul la Haga, care anchetează crimele petrecute în perioada 1998-2000 în timpul mișcării de independență a acestui teritoriu, a anunțat că a decis să îl pună sub acuzare pe președintele kosovar, Hashim Thaci, pentru crime de război și crime împotriva umanității.
 
Punerea sub acuzare a oficialului de la Priștina "este rezultatul unei investigații de durată și reflectă siguranța SPO cum că toate aceste acuzații pot fi dovedite".
 
SPO a mai anunțat că și alte persoane au fost puse sub acuzare, inclusiv Kadri Veseli, fost președinte al Parlamentului din Kosovo. Thaci și Veseli, ambii foști comandanți ai KLA, au negat în trecut că ar fi fost implicați în săvârșirea de crime de război. Aceștia sunt "responsabili pentru aproape 100 de crime", potrivit procurorilor UE, din Camera de specialitate Kosovo. Printre victime s-ar afla albanezi, kosovari, sârbi și romi, dar și opozanți politici.
 
Liderul de la Priștina nu a comentat informația. Cu toate acestea, Administrația sa a anunțat că H. Thaci și-a anulat o vizită la Casa Albă, unde ar fi urmat să participe la o discuție cu oficiali din Serbia, mediată de către Statele Unite, cu privire la normalizarea relațiilor cu Belgradul. Normalizarea acestor relații reprezintă una dintre condițiile impuse de Bruxelles pentru aderarea Serbiei și Kosovo la Uniunea Europeană.
 
SPO funcționează în baza legislației din Kosovo, însă magistrații acestei instituții sunt străini.
 
Acuzațiile de crime de război la adresa UCK au apărut pentru prima dată în 2011, în cadrul unui raport al Consiliului Europei, potrivit căruia membrii UCK ar fi ucis civili și opozanți în perioada 1998-1999.
 
H. Thaci şi-a anulat deplasarea prevăzută pentru sâmbătă la Washington pentru un summit cu Serbia, după cum a anunţat emisarul american pentru acest dosar, Richard Grenell.
 
"Preşedintele din Kosovo ne-a anunţat că şi-a anulat călătoria la Washington în urma anunţului făcut de procurorul special” al Tribunalului internaţional pentru Kosovo, a anunțat Richard Grenell pe Twitter.
 
"Îi respect decizia de a nu participa la aceste discuţii atât timp cât implicaţiile judiciare ale acestor acuzaţii nu sunt rezolvate", a menţionat el, fără a comenta pe marginea inculpării lui Thaci.
 
Primul ministru kosovar, Avdullah Hoti, a anunțat (25.06.2020) că, din cauza noilor evoluții, nu va participa la întâlnirea din 27 iunie la Casa Albă. A. Hoti a scris într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook că l-a informat și pe ambasadorul Richard Grenell despre această decizie.
 
Comentariu BSMAP: Cel mai probabil, H. Thaci va folosi orice pârghie pentru a opri acest proces, așa cum a încercat cu abolirea Legii cu privire la Camera de specialitate Kosovo. Inculparea președintelui kosovar ar putea provoca și proteste ale foștilor luptători UCK care ar putea escalada în violențe etnice.
În urmă cu mai puțin de un an, prim-ministrul kosovar Ramush Haradinaj și-a dat demisia după ce a fost chemat de aceeași instanță sub suspiciunea de crime de război.
Tribunalul Special pentru Kosovo este finanţat de Uniunea Europeană şi are în componenţă judecători internaţionali. Acest tribunal este totuşi o instanţă de drept kosovar, instalată la Haga pentru a garanta protecţia martorilor.

 

Președintele Kosovo și alți nouă foști lideri UCK, acuzați de crime de război de instanța de la Haga 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE