08 ianuarie 2020

Sursa: tass.ru, remnmilitaryblog.com

 Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 08.01.2020, președinții Federației Ruse și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au inaugurat gazoductul Turkish Stream. Ceremonia oficială de trecere în exploatare a acestuia s-a desfășurat la Centrul de Congrese Halich din Istanbul.

 

Din partea rusă, la activitate au mai participat ministrul energiei, Aleksandr Novak, și șeful Gazprom, Aleksei Miller, care au făcut o serie de precizări inaintea începerii livrărilor prin gazoduct. Pe lângă acestea, participanților la activitate le-a fost făcută o prezentare video a proiectului. În sala în care s-a desfășurat ceremonia, s-au mai aflat, de asemenea, președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, și primul-ministru bulgar, Boiko Borisov.

 

Președintele Erdogan i-a invitat pe toți oaspeții prezenți la ceremonie să participe la inaugurarea gazoductului. Când președintele rus, Vladimir Putin, președintele sârb, Aleksandar Vucici, premierul bulgar Boyko Borisov, miniștrii energiei din Federația Rusă și Turcia și alți invitați s-au adunat pe scenă, liderul turc a anunțat că are o surpriză pentru toată lumea. În acel moment, le-a cerut tuturor să facă un pas înainte către cele două secțiuni simbolice ale conductei instalate pe scenă. Pe una dintre ele era scris în limba rusă Turkish Stream, iar pe cealaltă în limba turcă Türkakim. Potrivit intenției directorilor ceremoniei de inaugurare, un alt element al conductei, însemnat în engleză Turkstream și echipat cu o supapă de gaz, s-a ridicat din spațiul de sub scenă. Erdogan a îmbinat apoi cele două porțiuni de conductă și i-a rugat pe Putin, Vucici și Borisov să i se alăture și, în mod simbolic, a răsucit supapa și a dat startul noului gazoduct.

 

Proiectul Turkish Stream reprezintă o conductă de gaz, formată din două linii, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare. Prima linie este destinată pentru livrările de gaz rusesc pentru partea turcă, iar cea de-a doua pentru aprovizionarea statelor din sudul și sud-estul Europei. Ca piețe potențiale, Gazprom ia în considerare Grecia, Italia, Bulgaria, Serbia și Ungaria.

 

Începând de la 01 ianuarie gazul rusesc a început să fie livrat prin Turkish Stream în Bulgaria, iar de la 05 ianuarie, prin noua stație de compresare Strandjia-2 din Bulgaria, acesta a fost furnizat în Macedonia de Nord și Grecia.

 

Discuțiile dintre reprezentanții Bulgartransgaz și ai companiei ruse Gazprom export privind tranzitul gazului prin Bulgaria s-au încheiat în ultima zi a anului 2019.

 

Prin noul punct de alimentare cu gaz, stația de compresare Strandjia-2, Bulgaria va primi anual 2,9 miliarde de metri cubi de gaz. Datorită faptului că gazul va intra acum în țară din Turcia, autoritățile de la Sofia vor putea reduce costurile de tranzit cu aproximativ 70 de milioane de leva (aproximativ 35 de milioane de euro), iar gazul va deveni mai ieftin cu 5%.

 

 

 

 

Președinții Federației Ruse și Turciei au inaugurat gazoductul Turkish Stream prin Marea Neagră

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE