01 decembrie 2019

Sursa: militarynews.ru, tass.ru, ria.ru, iz.ru, remnmiltaryblog.com

 Departamentulpentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 01.12.2019, primul radar OTH (dincolo de linia orizontului) de tip Kontainer va fi introdusă în serviciul de luptă, în Republica Mordovia.

 

“În localitatea Kovylkino din Republica Mordovia, pe 01 decembrie va intra în serviciul de luptă al Forțelor Aerocosmice o stație de radiolocație de tip Kontainer”, se arată în comunicatul de presă.

 

Reprezentanții Ministerului Apărării au precizat că radarul se află experimental în serviciul de luptă încă din 01.12.2018. “Este prima stație de acest tip instalată în țară”, au spus aceștia.

 

Potrivit datelor furnizate de minister, “stația de radiolocație este capabilă să detecteze ținte aeriene la o distanță de peste 2.000 de kilometri de granițele de stat ale Federației Ruse”.

 

Radarul poate să descopere decolări în masă ale aviației sau lansări masive de rachete de croazieră, precum și aparate de zbor hipersonice.

 

“Trebuie menționat faptul că avioanele construite în baza tehnologiei stealth, cu expunere de radiolocație redusă, nu sunt invizibile pentru Kontainer”, au anunțat reprezentanții Ministerului rus al Apărării.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Stația de radiolocație dincolo de linia orizontului, cu două coordonate, 29B6 Kontainer, va fi integrată în Sistemul de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

Noul radar poate controla, simultan, până la 5.000 de obiecte aeriene de diferite tipuri și cu caracteristici diverse.

Partea de emisie a stației este dislocată în Regiunea Nyzhnyi Novgorod, iar partea de recepție în Republica Mordovia, unde se află instalată o antenă formată din 150 de stâlpi cu o înălțime de 13 metri. Locul de dislocare al stației de radiolocație Kontainer a fost ales ținând cont de faptul că aceasta are o zonă moartă de aproximativ 900 de kilometri.

Prima stație de tip Kontainer lucrează pe direcția strategică vest, acoperind cea mai mare parte a Europei și, implicit, zonele de bază de dislocare a trupelor NATO.

Reprezentanții ruși intenționează să acopere toate direcțiile strategice cu astfel de stații, urmând ca cestea să mai fie instalate în Estremul Orient, în nord-vestul și în sudul Federației Ruse.

Un alt element nou al Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete este reprezentat de stațiile de radiolocație de coastă dincolo de linia orizontului, de tip Podsolnukh. Acestea controlează situația aeriană și de la suprafața apei, în zonele economice exclusive ale Federației Ruse, având o bătaie de 450 de kilometri.

Radarele de acest tip pot să descopere și să urmărească simultan 300 de ținte navale și 100 de ținte aeriene.

Primul radar Podsolnukh a fost instalat în zona de coastă a Mării Caspice. Echipajele navelor purtătoare de rachete ale Flotilei din Marea Caspică cooperează cu stația de radiolocație pe timpul exercițiilor, primind de la aceasta date despre localizarea țintelor. Recent, stații similare au fost instalate în Extremul Orient și în zona Mării Baltice.

Deși sunt foarte eficiente, radarele de tip Kontainer și Podsolnukh nu reprezintă decât un instrument suplimentar al Sistemul de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete. Baza acestuia este reprezentată de noile stații de radiolocație de tip Voronezh, care sunt destinate pentru descoperirea la distanțe mari, în principal, a rachetelor balistice intercontinentale.

Prima stație de radiolocație de tip Voronezh-M a fost instalată în Regiunea Leningrad, în anul 2006. Aceasta lucrează în gama undelor metrice și acoperă un spațiu din Maroc până în Svalbard. Ulterior, au fost instalate și modificări ale stației de tip DM și SM, care lucrează pe unde decimetrice și centimetrice. Rețeaua terestră de stații de radiolocație a fost dezvoltată pe întreg perimetrul Federației Ruse. Acestea se află în serviciul de luptă în Regiunile Kaliningrad, Irkutsk și Orenburg, precum și în Ținuturile Krasnodar, Krasnoyarsk și Altai. Până în anul 2024, o altă stație de acest tip va fi dată în exploatare în Crimeea.

Într-un interval de câțiva ani, Federația Rusă își va reface integral Sistemul de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete. Acesta a fost afectat în urma dizolvării fostei URSS, când o serie de stații de radiolocație au rămas pe teritoriile altor state (Ucraina sau statele baltice).

 

Prima stație de radiolocație de tip Kontainer va fi introdusă în serviciul de luptă în Federația Rusă

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE