11 ianuarie 2020

Sursa: tass.ru, remnmilitaryblog.com

 Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.01.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Statul Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse a decis ca primele două nave universale de desant, care vor fi construite în Crimeea, să se numească Sevastopol și Vladivostok. Aceste denumiri au fost atribuite anterior celor două portelicoptere de tip Mistral comandate în Franța.

 

După cum au declarat pentru agenția Tass în luna noiembrie 2019 surse din industria constructoare de nave, este planificat ca, în luna mai 2020, la Șantierul Naval Zaliv din Kerci (Republica Crimeea) să înceapă construirea a două nave universale de desant. Navele vor avea următoarele caracteristici tehnico-tactice: deplasament de 25.000 de tone, lungime maximă de aproximativ 220 de metri, iar gruparea de aviație ambarcată va fi de peste 20 de elicoptere grele. Fiecare navă va putea transporta până la 900 de infanteriști marini și va avea o cală de andocare pentru vedete de desant.

 

La sfîrșitul lunii decembrie a anului trecut, adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksei Krivoruchko, a declarat că un contract pentru construirea navelor universale de desant ar trebui să fie semnat în anul 2020.

 

În anul 2011, Federația Rusă a încheiat un contract cu Franța pentru achiziționarea a două portelicoptere de tip Mistral. Construcția navelor denumite Sevastopol și Vladivostok a început în perioada 2012-2013. Portelicopterul Vladivostok a efectuat chiar câteva ieșiri pe mare în cadrul testelor de marș, inclusiv cu marinari ruși la bord. Ca urmare a situației din Ucraina și a sancțiunilor impuse Federației Ruse, afacerea a fost anulată în vara anului 2015. Navele au fost vândute de către francezi Egiptului, care le-a acordat denumiri ale unor președinți ai republicii.

 

Navele universale de desant, așa-numitele portelicoptere, sunt capabile să poarte grupări de elicoptere grele, cu diverse destinații (până la 16 elicoptere pentru Mistral și peste 30 la navele americane de tip Wasp). De asemenea, pot să transporte de la câteva sute până la 1.000 de infanteriști marini sau tehnică blindată.

 

Până în prezent, în fosta URSS sau în Federația Rusă nu au fost construite nave de acest tip.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Inițial, reprezentanții militari ruși au anunțat că ambele portelicoptere comandate în Franța sunt destinatei Flotei din Oceanul Pacific. Ulterior însă, după ce acestora le-au fost acordate denumirile de Vladivostok și Sevastopol s-a bănuit că un portelicopter va fi introdus în dotarea Flotei din Oceanul Pacific și unul în cea a Flotei din Marea Neagră.

În cazul în care vor fi păstrate denumirile pentru primele două portelicoptere construite în Federația Rusă, foarte probabil vor fi menținute și destinațiile acestora, urmând ca o navă să rămână în Marea Neagră și una să fie deplasată în Extremul Orient.

În timpul conflictului cu Georgia din luna august 2008, militarii din sudul Federației Ruse au reclamat lipsa unui portelicopter.

 

Primele două portelicoptere construite în Federația Rusă se vor numi Sevastopol și Vladivostok

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE