10 decembrie 2019

Sursa:

 Pe 09 decembrie, la Paris a avut loc întâlnirea la nivel înalt, în format Normandia, a liderilor din Germania, Franța, Federația Rusă și Ucraina, consacrată soluționării situației din estul Ucrainei.

 

Cei patru au convenit să pună în aplicare măsurile pentru încetarea focului și stabilizarea situației din zona de conflict din Donbas înainte de sfârșitul anului 2019.

 

"Părțile se angajează să pună în aplicare deplină și cuprinzătoare măsurile de încetare a focului înainte de sfârșitul anului 2019. Vor sprijini elaborarea și implementarea unui plan de deminare actualizat, pe baza deciziei Grupului trilateral de contact privind activitățile de deminare, din 3 martie 2016", se arată în comunicatul final.

 

Potrivit lui V. Zelensky, părțile au convenit crearea a încă trei zone de separare a forțelor și mijloacelor militare și au discutat despre acordarea statutului special anumitor teritorii din Donbas, considerând necesară adoptarea „formulei Steinmeier”.

 

V. Zelenski declară că a insistat asupra necesității ca Ucraina să își restabilească frontiera de stat. "Astăzi am insistat asupra necesității ca Ucraina să își restabilească controlul deplin asupra frontierei de stat. Sunt sigur că vom reveni la această problemă la următoarea întâlnire în formatul Normandia, care va avea loc peste patru luni", a spus Zelensky.

 

Acesta a subliniat că, în timpul ședinței, nu a fost posibilă rezolvarea multor probleme care ar trebui abordate în viitor.

 

Tot în cadrul reuniunii, s-a căzut de acord cu eliberarea reciprocă a prizonierilor din zona de conflict, până la 31 decembrie, pe principiul „toți pentru toți”.

 

În plus, președintele rus V. Putin a mai susținut că este necesară majorarea numărului de puncte de control din Donbas.

 

La încheierea summitului, V. Putin a declarat că relațiile cu Ucraina se mișcă în direcția bună. “În ceea ce privește relațiile cu Ucraina și dacă există o încălzire a acestora, eu cred că da, există [...[ Prin urmare, toate acestea împreună ne oferă motive să credem că acest proces se dezvoltă în direcția corectă”, a subliniat Putin.

 

Cancelarul german A. Merkel a făcut o evaluare “foarte pozitivă” a întâlnirii dintre V. Zelenski și V. Putin, pe care o consideră  “în beneficiul tuturor părților".

 

La rândul său, E. Macron a declarat că relațiile diplomatice între Ucraina și Federația Rusă sunt restabilite. Potrivit acestuia, “a fost prima întâlnire a președinților Ucrainei și Rusiei, în cadrul căreia au avut ocazia să facă schimb de opinii și să obțină rezultate”. Președintelui francez i-a plăcut, de asemenea, determinarea politică a lui V. Zelensky de a rezolva problemele.

 

E. Macron a mai delarat că asistenții președinților și miniștrii de externe vor pregăti un nou summit în patru luni.

 

 

 

 

 

Principalele aspecte rezultate în urma summitului de la Paris 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE