Pulsoximetru
Cel mai bun pulsoximetru este un must-have în cabinetul medical de acasă, un dispozitiv conceput pentru a măsura nivelul de oxigen din sângele unui pacient, deși versatilitatea unor modele le permite chiar să monitorizeze ritmul cardiac.
Cele mai bune oximetre de puls
Care este cel mai bun oximetru de puls?
Atunci când o persoană nu are cunoștințe în probleme de sănătate, este plină de îndoieli cu privire la necesitatea achiziționării unui astfel de echipament, dar pentru a vă ajuta, mai jos veți citi o listă de oximetre disponibile pe piață care, datorită calității și eficienței lor, sunt printre cele mai bune pe care le puteți avea.
Iată dintre cele mai bune pulsoximetre:
1. Herbie Life HL-70C
Aparatul afișează în același timp valoarea testului și pletismograma, iar în timpul măsurării se stabilizează pentru a evita orice mișcare.
Afișajul dezvăluie numere și pictograme clare și veți avea la dispoziție șase formate de afișare, inclusiv unul în care fontul este deosebit de mare.
Programul pe baza căruia funcționează reduce influența mișcării altor obiecte, astfel încât estimarea sa este mai precisă și emite, de asemenea, o alarmă atunci când atinge anumite valori.
Designul este modern, compact și ușor, este, de asemenea, ușor de manevrat, este rapid pentru a detecta pulsul și saturația cu un consum redus de energie.
2. Oximetru cu deget mare
Pe lângă măsurarea oxigenului, acesta va calcula ritmul cardiac și este perfect pentru a fi utilizat atât la copii, cât și la adulți.
Are un singur buton pe care, prin apăsare continuă, se va derula între cele patru direcții reglabile.
Citirile sunt precise și sunt alimentate de două baterii AAA incluse cu dispozitivul, care vor dura mult timp datorită opririi automate după opt secunde fără semnal.
Afișajul OLED este ușor de citit și există un mod de vizualizare a datelor privind respirația. Este, de asemenea, de dimensiuni mici și are o șnur care îl face practic de ținut în mână.
3. Etekcity Heart Rate Monitor
Tehnologia implementată este una dintre cele mai moderne pentru rezultate fiabile. Operațiunea se face rapid prin simpla introducere a oricărui deget în cavitate și apăsarea butonului.
Ecranul OLED, pe lângă cifrele mari și luminoase, va afișa grafice cu bare și curbe care reflectă tendințele. De asemenea, are un indicator de baterie, alertă de puls și oprire automată după 16 secunde.
Este suficient de compactă pentru a încăpea în buzunar și vine cu o husă de transport pentru a proteja piesa atunci când nu este utilizată.
Se numără printre cele mai bine vândute și este util pentru părinți, asistente medicale, sportivi, control respirator, printre altele. De asemenea, echipamentul are certificate care garantează calitatea și buna funcționare a acestuia și are și o garanție de doi ani împotriva tuturor riscurilor.
4. Jumper JPD-500A
Acest echipament poate fi programat cu o alarmă pentru a vă monitoriza ritmul cardiac, iar funcționalitatea sa este aprobată de CE și FDA.
Ecranul LCD afișează un meniu ușor de parcurs cu ajutorul singurului buton de pe piesă și nu veți simți o presiune puternică pe deget în timp ce efectuați măsurarea, deoarece cauciucul din jurul marginii este mai bine adaptat decât alte modele similare.
În plus față de oximetru, cutia conține 1 cordon, 2 baterii AAA și un manual în limba engleză. În plus, echipamentul este utilizat frecvent de către astmatici, iar fiabilitatea și ușurința de utilizare a acestuia vă vor depăși așteptările.
5. Medisana PM 100
Cunoașterea nivelului de saturație a oxigenului este și mai ușoară cu acest dispozitiv. Afișajul va afișa valorile sub formă de numere sau grafice pentru o mai bună înțelegere.
Funcționează cu două baterii AA duble, iar luminozitatea afișajului este reglabilă la 10 intensități, ceea ce îl face să dureze și mai mult.
Designul este modern, cântărește doar 54 g, iar dimensiunile sunt atât de compacte încât va fi ideal pentru a fi purtat în orice moment în geantă.
Pe de altă parte, calitatea și eficiența sunt de necontestat și este certificat ca produs medical în conformitate cu Directiva europeană privind dispozitivele medicale.
Este un produs care vă va satisface așteptările, este rezistent, cu cifre ușor de citit și având în vedere că are un preț ușor ridicat, merită investiția.
6. PeneWeell Q-001
Oferă acuratețea pe care ne-o dorim cu toții atunci când vine vorba de probleme medicale, va funcționa rapid și vă va avertiza la schimbările valorilor oxigenului din sânge, ceea ce vă va facilita monitorizarea stării de sănătate.
Designul este frumos, cu un afișaj alungit unde, pe lângă datele funcțiilor de bază, veți cunoaște nivelul bateriei pentru a o înlocui la timp.
Vă va oferi liniștea de a ști că piesa este susținută de un certificat de siguranță medicală și îndeplinește standarde de înaltă calitate.
Folosit de sportivii de performanță sau de persoanele cu un stil de viață activ, cum ar fi alergătorii, cicliștii, drumeții și altele, articolul este disponibil și în roz, albastru, verde și gri.
7. Oximetru de puls GHB
Cea mai specială caracteristică a acestuia este că îl puteți folosi în timpul antrenamentelor sportive, -puține oferă această caracteristică- și, de asemenea, versatilitatea și caracterul său practic îl fac indispensabil în cabinetele medicilor și în trusa de sănătate.
Testul nu vă va face rău și nu aveți nevoie de cunoștințe speciale pentru a-l folosi, datorită simplității sale și a faptului că se utilizează un singur buton.
Acuratețea este de 98% în cazul bătăilor pe minut și de 99% pentru măsurarea nivelului de oxigen.
Este cel mai ieftin oximetru dintre recomandările noastre, dar calitatea și durabilitatea sa îl fac unul dintre cele mai bune de pe piață.
Cum funcționează un oximetru?
Oximetrul funcționează prin introducerea degetului arătător și generarea unei lumini prin care se măsoară saturația hemoglobinei din sânge, acest procedeu este utilizat în general pentru a analiza semnele vitale ale unei persoane la sosirea la spital sau în timpul unui consult medical de rutină, dar în prezent există modele destinate uzului casnic.
Cine are nevoie de un pulsoximetru?
Există mai multe afecțiuni în care nivelul de oxigen din sânge poate fi scăzut, dar există persoane care sunt mai expuse la această situație, cum ar fi astmaticii sau persoanele cu pneumonie.
Cu toate acestea, funcția echipamentului îl face potrivit pentru a fi utilizat de alergători, cicliști sau sportivi de înaltă performanță, deși este recomandat și pentru utilizarea de către persoanele în general, ca parte a controalelor de rutină pentru monitorizarea stării de sănătate.
Caracteristici care trebuie evaluate atunci când alegeți un pulsoximetru
Ca orice echipament electronic, acesta variază în ceea ce privește capacitățile sale, însă, în cazul echipamentelor de sănătate, ar trebui să se acorde și mai multă atenție eficienței sale, având în vedere următorii factori:
Precizie:
Important! Încrederea dumneavoastră în valoarea pe care o obțineți va depinde de acuratețea produsului, iar unele dintre ele se bazează pe procente, oferind o variație de 1%, 2% sau mai mult. Altele dau semnale de avertizare care ar alerta utilizatorul că există interferențe sau că citirea este inexactă
Durabilitate:
Aceasta este determinată de calitatea și frecvența utilizării. Dacă este pentru dumneavoastră, probabil că nu aveți nevoie de un aparat atât de robust, dar dacă este pentru un medic sau o asistentă care se așteaptă să îl folosească frecvent, este mai bine să investiți într-un aparat superior capabil să facă același lucru.
Utilizarea bateriei:
Fiind mici și portabile, cele mai multe dintre ele folosesc 2, 3 sau 4 baterii, aceasta fiind o investiție suplimentară în cazul în care dispozitivul nu include una. Partea bună este că majoritatea oximetrelor au un consum redus de energie datorită funcției lor de oprire automată în câteva secunde după ce nu detectează pulsul.
Lizibilitate:
Cel mai bun pentru toată lumea este un afișaj mare, cu numere care să atragă atenția, unde informațiile pot fi citite clar și nu creează confuzie. Pe de altă parte, există modele care, pe lângă cifre, prezintă grafice pentru analiza tendințelor.
Alarme sau avertismente:
Unele modele sunt capabile să emită o alarmă atunci când echipamentul detectează un nivel scăzut al saturației de oxigen, această funcție fiind deosebit de utilă pentru cei care nu cunosc sau nu sunt familiarizați cu intervalul normal al valorii.
Beneficiile pulsoximetrului
Există multe motive pentru care o persoană poate avea o saturație scăzută de oxigen . Acestea pot varia de la asfixie la infecții, cum ar fi pneumonia, sufocare, boli, cum ar fi emfizemul, cancerul pulmonar și infecțiile pulmonare, inhalarea de substanțe chimice otrăvitoare, insuficiență cardiacă sau antecedente de atacuri de cord, precum și reacții alergice, anestezie generală, apnee în somn și multe altele.
Oricare ar fi motivul acestei saturații, este adevărat că, după ce treceți printr-un astfel de episod, veți avea nevoie de un pulsoximetru, care este un dispozitiv cu clips care măsoară saturația de oxigen. Acesta ar trebui să fie atașat la un deget, încheietura mâinii, picior sau orice altă zonă în care poate citi fluxul sanguin.
De asemenea, acestea sunt adesea utilizate ca parte a unui test de stres. La rândul lor, aceste dispozitive sunt folosite și pentru o serie de beneficii suplimentare, iar noi le vom trece în revistă pe cele mai importante mai jos. Este demn de remarcat faptul că acestea sunt acum disponibile pe scară largă atât în magazinele fizice, cât și online, ceea ce le permite să fie utilizate pe scară largă. Astfel, unele persoane fără factori de risc specifici le pot utiliza fără probleme.
- Acestea monitorizează saturația de oxigen în timp
Aceste dispozitive sunt foarte utile pentru persoanele cu afecțiuni care afectează saturația de oxigen, deoarece fluxul sanguin poate fi monitorizat în mod constant.
- Acestea avertizează asupra nivelurilor de oxigen periculos de scăzute, în special în cazul nou-născuților
Este posibil să le fi văzut în spitale și clinici, fiind utilizate în aceste medii pentru pacienții care sunt deosebit de vulnerabili. Aceasta include, de exemplu, bebelușii din unitățile de terapie intensivă neonatală, deoarece există un risc semnificativ ca nivelul de oxigen la nou-născuți să scadă în primele ore de viață.
Achiziționarea acestui dispozitiv s-a generalizat tocmai pentru că unii părinți se simt mult mai confortabil să se bazeze pe utilizarea acestor dispozitive, deoarece acestea promit liniște sufletească celor îngrijorați de sindromul morții subite a sugarului (SMSI) și de accidentele de somn. Cu toate acestea, este de asemenea adevărat că, până în prezent, nicio cercetare nu a oferit un sprijin solid pentru convingerea că utilizarea acestor dispozitive le poate preveni.
- Oferă liniște sufletească persoanelor cu boli respiratorii sau cardiovasculare cronice
Unii medici și specialiști folosesc acest dispozitiv pentru a evalua cât de sigur este pentru o persoană cu probleme cardiovasculare sau respiratorii să facă o anumită activitate fizică. Acest lucru poate fi determinat prin purtarea dispozitivului în timpul efectuării exercițiului.
- Evaluarea nevoii de oxigen suplimentar
De exemplu, se poate întâmpla ca un specialist în somn să recomande utilizarea acestui dispozitiv pentru a monitoriza nivelul de saturație a oxigenului în timpul nopții la o persoană despre care se crede că suferă de apnee în somn. În acest fel, datorită rezultatelor obținute, se va putea acționa preventiv în fața unei astfel de probleme și se va putea evita ca aceasta să devină gravă și se va ști dacă este sau nu necesar oxigen suplimentar.
- Monitorizați nivelurile de saturație a oxigenului la persoanele aflate sub anestezie
Înainte, în timpul sau după anestezie, este important să monitorizați și să știți care este nivelul de oxigen al pacientului. Există, de asemenea, riscul ca persoanele aflate sub anestezie să prezinte o instabilitate a nivelului de oxigen.
- Indicarea efectelor secundare periculoase la persoanele care iau medicamente care afectează respirația sau saturația de oxigen
Nu numai medicamentele pot afecta respirația, astfel încât, legat de acest beneficiu, acest dispozitiv este, de asemenea, utilizat pentru a furniza informații precise cu privire la faptul dacă o intervenție respiratorie, cum ar fi terapia cu oxigen și ventilatoarele, a avut sau nu un efect asupra unui anumit pacient.
La ce vă puteți aștepta de la aceste dispozitive?
Primul lucru este să vă întrebați cu sinceritate dacă știți ce este. Oricare ar fi răspunsul dvs., îmi voi face timp pentru a face un scurt tur al designului acestui dispozitiv, deoarece este foarte important să știți că un pulsoximetru are două părți.
Pe o parte a dispozitivului, două fascicule de lumină cu lungimi de undă diferite strălucesc fără întrerupere prin degetul dumneavoastră. Acestea nu sunt altele decât un fascicul roșu și un fascicul infraroșu invizibil. Pe cealaltă parte a oximetrului se află un receptor care detectează aceste fascicule de lumină. Și cum funcționează? Ei bine, celulele sanguine oxigenate și deoxigenate absorb aceste raze cu viteze diferite.
În general, lumina infraroșie este mai ușor absorbită de hemoglobina care conține un nivel ridicat de oxigen, în timp ce lumina roșie poate trece prin ea. Pe de altă parte, lumina roșie este mai ușor de absorbit de hemoglobina cu conținut scăzut de oxigen, în timp ce lumina infraroșie poate trece prin ea, după cum probabil ați ghicit. Pe baza acestui principiu, modificarea recepției celor două fascicule de lumină este utilizată pentru a calcula atât nivelul de saturație a oxigenului din sânge, cât și pulsul.
În această privință, este important să clarificăm că acesta este un dispozitiv de pulsoximetrie neinvazivă, ceea ce poate fi o preocupare pentru mulți, dar puteți fi siguri că nu există riscuri grave. Cel mult s-a întâmplat ca unii utilizatori să se confrunte cu o ușoară iritație, care poate fi vizualizată ca roșeață și sensibilitate a pielii.
Cu toate acestea, există unele aspecte care trebuie luate în considerare, cum ar fi faptul că, dacă este fixat suficient de strâns și utilizat pentru o perioadă de timp prelungită, fără întrerupere, acest dispozitiv este capabil să taie oxigenul din vasele din jur. Așadar, este normal ca, în aceste condiții, orice persoană să resimtă amorțeală, furnicături sau modificări ale culorii pielii și, în acest caz, trebuie anunțat imediat un medic.
Pe de altă parte, există un risc latent și putem spune că acesta este principala temere a multor utilizatori, și anume citirile false. Și că acuratețea acestora va depinde exclusiv de setarea corectă.
Deci trebuie să fiți foarte atenți la acest lucru, deoarece schimbările de poziționare, oricât de minore ar fi, vor afecta performanța sau percepția nivelului de oxigen prin intermediul fluxului sanguin și astfel este foarte probabil să producă o citire inexactă. De exemplu, o persoană care îl poartă chiar și în timp ce doarme poate, fără să știe, să slăbească dispozitivul din cauza unei mișcări involuntare în timpul somnului, provocând astfel o alarmă falsă.
De asemenea, dispozitivul poate declanșa alarme sau alerte chiar și atunci când scăderea saturației de oxigen este inofensivă sau de scurtă durată, provocând anxietate sau îngrijorare inutilă pentru utilizator dacă medicii acestuia nu l-au ajutat să înțeleagă rolul dispozitivului. Trebuie remarcat faptul că saturația oxigenului poate scădea pentru perioade scurte de timp din cauza unor factori simpli, cum ar fi o schimbare a poziției de somn sau o reținere momentană a respirației.
Cu toate acestea, poate fi adevărat și contrariul, iar multe modele de pulsoximetre nu oferă alerte pentru toate problemele posibile de oxigen. În acest sens, ele creează un fals sentiment de securitate și nu pot înlocui alte forme de monitorizare.
Din toate aceste motive și în toate aceste situații, utilizatorii acestui dispozitiv, indiferent de motive, trebuie să se informeze bine despre acest dispozitiv, precum și să se consulte, să se clarifice și să discute cu medicul care recomandă utilizarea acestuia despre riscurile pe care le implică utilizarea unui pulsoximetru.
De asemenea, este important să se țină o evidență a citirilor de-a lungul timpului. Motivul? Modificările citirilor, în special ca răspuns la schimbările de mediu, semnalează uneori o problemă de sănătate și este bine să se știe acest lucru în avans, astfel încât specialiștii sau utilizatorul însuși să știe cum să le abordeze.
Ce întreținere preventivă este necesară?
După cum știți, persoanele cu boli respiratorii sau cardiovasculare, bebelușii foarte mici și persoanele cu anumite infecții pot beneficia de oximetrie. Dacă acesta este cazul dumneavoastră sau dacă locuiți cu o persoană care ar putea avea nevoie de ea, este important să vă consultați cu medicul dumneavoastră pentru a decide dacă ar trebui sau nu să o faceți.
Odată ce ți s-a dat undă verde și ai acest aparat la tine, este important să ții cont de câteva detalii legate de întreținerea lui, deoarece, pe lângă faptul că știi cum să îl folosești, este important să te asiguri că poți avea grijă de el, astfel încât să te bucuri de el o perioadă lungă de timp, iar durata de viață utilă să nu fie scurtată, nu-i așa? De aceea, vom trece în revistă câteva mici sfaturi de întreținere și îngrijire pe care nu trebuie să le neglijați:
- Înlocuiți bateriile atunci când indicatorul de baterie descărcată este aprins
Nu așteptați până în ultimul moment, până când se stinge. De fapt, acesta este un sfat care merită urmat cu majoritatea dispozitivelor electronice din casă, dar cu acesta în special, cu atât mai mult.
- Curățați suprafața oximetrului înainte de utilizarea pentru diagnosticare
Este important ca acest dispozitiv să fie întotdeauna curat, din mai multe motive, nu în ultimul rând pentru că va fi în contact cu utilizatorul pentru o perioadă lungă de timp. De asemenea, pentru că poate reține multă murdărie în interiorul său, ceea ce îi poate scurta durata de viață.
Dar, în aceeași ordine de idei, este important de știut că este important să vă păstrați mâinile curate, dar, mai ales, uscate, pentru că o cantitate excesivă de apă sau loțiune ar putea afecta citirea oximetrului său. Pe de altă parte, lacul de unghii și unghiile acrilice vor cauza citiri inexacte. Prin urmare, este bine ca utilizatorul să îndepărteze orice obstrucție a unghiei naturale pentru o citire precisă.
- Scoateți bateriile dacă oximetrul nu este în funcțiune pentru o perioadă lungă de timp
Acest lucru va împiedica sulfatarea sau deteriorarea lor în interiorul dispozitivului, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea conectorilor sau a unora dintre componentele acestuia.
- Păstrați oximetrul departe de căldură și frig extreme, precum și de umiditate
Vremea poate afecta citirea, precum și temperatura mâinilor dumneavoastră. Asigurați-vă că aveți mâinile calde. Dacă acestea sunt prea reci, poate însemna direct că nu aveți o circulație adecvată și, prin urmare, afectează citirea pe care o va face aparatul. Pe de altă parte, trebuie să țineți dispozitivul departe de interferențele electrochirurgicale de înaltă frecvență și de defibrilatoare.
Cum îmi curăț oximetrul?
Vorbim despre un dispozitiv care este în contact cu mâinile dumneavoastră tot timpul, ceea ce îl face foarte vulnerabil la bacterii. Pe lângă asta, v-am spus deja că curățarea acestuia este un punct cheie pentru întreținerea și prelungirea duratei de viață și, haideți, nu este ceva ce am inventat eu și nici nu este ceva ce, după ce am descoperit că apa caldă este, în principiu, minimul pe care îl merită orice aparat electric în ceea ce privește îngrijirea.
Dar, odată ce o ai în mână, e normal să te întrebi de unde încep? Dacă da, pot apărea îndoieli cu privire la modul de curățare fără a-i afecta performanța, dacă merită să folosiți un produs chimic pentru curățare și multe alte întrebări pe care sper să le rezolv cu aceste sfaturi de curățare pe care le împărtășesc cu voi. Ceea ce vă voi spune în primul rând este că este foarte ușor de curățat și că nu veți investi prea mult timp și efort în această activitate:
- Trebuie să folosiți doar o cârpă moale umezită cu alcool izopropilic 70% sau alcool medicinal. Acesta trebuie utilizat pentru a curăța zona cauciucului care atinge degetul în interiorul oximetrului și cauciucul în sine.
- Este important să nu turnați sau să pulverizați niciun lichid, nici măcar alcool medicinal, pe oximetru. Trebuie să evitați cu orice preț să introduceți lichid în oricare dintre deschiderile dispozitivului.
- Se recomandă întotdeauna să lăsați oximetrul să se usuce complet înainte de a-l utiliza din nou. Umiditatea va modifica, de asemenea, rezultatul.
Tipuri de pulsoximetre
Foarte puțini oameni știu că există diferite pulsoximetre, dar să începem cu esențialul și anume să știm că oximetria este o procedură medicală care studiază nivelul de oxigen din sângele unui anumit pacient, acest lucru, printre altele, ne permite să știm și să determinăm dacă există o afecțiune la el care îl face să necesite ajutorul unui medic.
În acest sens, este o procedură de diagnosticare. Acesta poate utiliza în special trei dispozitive, și anume pulsoximetrul, oximetrul portabil și oximetrul fetal. Medicul dumneavoastră vă va preciza cu siguranță care dintre ele trebuie să o utilizați. În funcție de caz și de nevoile dvs., dar este important să le cunoașteți în prealabil, așa că haideți să le analizăm mai în detaliu.
Puls-oximetrul
Este, în general, cel mai frecvent utilizat dispozitiv, a cărui utilizare a devenit și mai răspândită în ultimii ani datorită simplității și comodității sale. Printre caracteristicile și avantajele sale se numără și faptul că este portabil, motiv pentru care majoritatea pacienților îl folosesc la domiciliu pentru a-și monitoriza nivelul de oxigen din sânge.
Mă refer aici la pacienții care au nevoie de o monitorizare constantă din diverse motive, printre care se numără monitorizarea nivelului de saturație a oxigenului pentru a oferi informații precise dacă o intervenție respiratorie, cum ar fi terapia cu oxigen și ventilatoarele, a avut sau nu un efect pozitiv; pentru a monitoriza evoluția unor afecțiuni complicate, cum ar fi bolile respiratorii, pulmonare și de altă natură; sau chiar pentru a urmări nivelul de stres la pacienții care suferă de boli cardiovasculare, de exemplu.
Se pune pe deget sau pe lobul urechii, profitând de forma sa de clemă de crocodil. Este o unitate compactă, astfel încât afișajul se află chiar în clip și tocmai acolo sunt afișate rezultatele citirii. Lumina infraroșie trece prin vene și poate face diferența între celulele sanguine oxigenate și neoxigenate. Dacă există un cheag de sânge sau dacă mâna este rece, este posibil ca pulsoximetrele să nu ofere o citire atât de precisă.
Oximetrul portabil
Acesta este destinat exclusiv institutelor medicale și spitalelor. Aici vorbim de o mașină cu mai multe echipamente și ceva mai sofisticată. Printre altele, se deosebește de primul model pentru că are alte părți, nu este o unitate. Acesta este modul în care are ecranul în afara clipului.
Deoarece nu este conectat la clemă, există un cablu care leagă clema de ecran. Deci, de asemenea, afișajul oferă informații mult mai avansate, nu doar indicând nivelul de sânge oxigenat. Cu aceste informații mult mai complete, medicii au posibilitatea de a pune un diagnostic corect.
Oximetrul de puls fetal
În cele din urmă, avem acest model care, după cum sugerează și numele, este utilizat în timpul sarcinii, când este deja posibil să se distingă pulsul fătului. Acesta este utilizat în principal pentru a diagnostica dacă bebelușul este sănătos sau nu și a fost conceput special pentru a fi utilizat cu bebelușii nenăscuți, deoarece oximetrul obișnuit poate fi dificil de utilizat pe aceștia. Cu acest dispozitiv, medicul poate fi avertizat în avans de complicații, deoarece este un dispozitiv capabil de măsurători timpurii care permit tratarea rapidă a oricăror complicații.
În acest caz, dispozitivul are o sondă care este plasată pe capul copilului pentru a obține o citire a craniului prin trecerea unor raze de lumină. Sonda ajută la aducerea dispozitivului la copil prin canalul de naștere.
Ce măsoară un pulsoximetru?
Aceasta este o întrebare foarte importantă, în special pentru cei care utilizează acest dispozitiv pentru prima dată. În primul rând, este important de știut că, în general, utilizarea oximetrelor ajută la diagnosticarea, adesea timpurie, a unor tulburări precum hipoxia, apneea de somn, hipertensiunea arterială și altele.
Veți găsi câteva versiuni, modele sau tipuri, așa cum au fost explorate câteva rânduri mai sus, dar versiunea portabilă a acestuia ajută la monitorizarea stării la domiciliu, ceea ce este foarte util și recomandat, în special la pacienții cu afecțiuni cardiace sau respiratorii. De fapt, probabil că citiți acest articol pentru că v-a recomandat-o medicul dumneavoastră sau un membru al familiei și doriți să o luați acasă pe cea mai bună.
Îți voi spune un secret. Deși fiecare model are propriile caracteristici și este mai util în anumite cazuri, cheia pentru a obține cele mai bune rezultate constă în utilizarea corectă a acestuia, deoarece de aceasta depind citirile exacte și precise. Să spunem că are mai multe scopuri și beneficii, dar, în realitate, scopul principal este acela de a alerta medicul cât mai curând posibil cu privire la o citire nefirească sau la o citire sub sau peste limitele normale. În acest sens, există trei lucruri principale pe care le măsoară acest dispozitiv:
- Saturația în oxigen a hemoglobinei din sângele arterial, care este o măsură a cantității medii de oxigen legat de fiecare moleculă de hemoglobină.
- Procentul de saturație este dat ca o citire digitală.
- Frecvența pulsului: în bătăi pe minut, în medie pe o perioadă de 5 până la 20 de secunde.
De asemenea, este bine să fim conștienți de acele valori sau informații pe care un pulsoximetru nu este capabil să le capteze, cum ar fi conținutul de oxigen din sânge, cantitatea de oxigen dizolvat în sânge, frecvența respiratorie sau volumul curent, adică ventilația, și nici debitul cardiac sau tensiunea arterială.
Pentru a cunoaște aceste variabile, trebuie să aveți nevoie de alte dispozitive sau metode, deși, în general, nu este necesar să le manipulați.
Întrebări frecvente
Ce concentrație de oxigen este normală pentru corpul nostru?
În general, medicii consideră că procentul adecvat de oxigen în sânge este între 95% și 100%. Un nivel mai mic de 90% este considerat nesănătos și poate cauza diverse probleme de sănătate.
De exemplu, atunci când saturația oxigenului este mai mică sau egală cu 89%, apare hipoxemia și cauzează adesea probleme de respirație. În plus, atunci când nivelul de oxigen din sânge este mai mic de 80%, este considerată hipoxemie severă și trebuie tratată imediat.
Care sunt simptomele deficitului de oxigen?
Lipsa de oxigen, sau hipoxemia, duce adesea la scăderea performanțelor creierului, ceea ce duce la pierderea memoriei și la dificultăți în rezolvarea operațiilor matematice. De asemenea, poate duce la afectarea percepției și a conștiinței și la tulburări de personalitate.
Dar asta nu este tot, deoarece hipoxemia provoacă și hiperventilație, care la rândul ei duce la scăderea nivelului de oxigen din sânge.
Alte simptome comune sunt balonarea, slăbiciunea, tulburările de somn, durerile și palpitațiile toracice, confuzia, amorțeala și furnicăturile la nivelul brațelor, amețelile, problemele de respirație și spasmele musculare la nivelul mâinilor și picioarelor.
Ce situații pot provoca hipoxemie?
Hipoxemia este cauzată, de obicei, în condiții fiziologice, de stări puternice și constante de anxietate sau de panică, însă este asociată mai ales cu boli pulmonare sau cardiovasculare care afectează ulterior sistemul respirator.
Când trebuie utilizat oximetrul?
În general, cele mai frecvente momente de utilizare a unui oximetru sunt 3: atunci când se desfășoară o activitate fizică, deoarece le permite sportivilor să își măsoare capacitatea ventilatorie, care este convenabil de monitorizat în timpul exercițiilor fizice.
Atunci când călătoriți, puteți folosi oximetrul în timpul zborului (și în timpul șederii acolo, în cazul în care călătoriți într-o locație la altitudine mare), deoarece, după cum știți, oxigenul scade pe măsură ce crește altitudinea.
Acum, la persoanele care se recuperează după o afecțiune pulmonară și care au fost sfătuite să facă activități și exerciții de respirație, utilizarea oximetrului ar putea fi foarte convenabilă pentru a monitoriza progresul.
Cu toate acestea, medicii vă vor spune cel mai probabil când să utilizați dispozitivul, deoarece de obicei vor spune acest lucru după ce îl prescriu pacientului, dacă îl consideră necesar.
Sunt toate oximetrele la fel de precise?
Majoritatea oximetrelor au în general o marjă de eroare de 2%, astfel încât citirile inexacte sunt foarte rare. Cu toate acestea, unele modele pot fi mai precise, în funcție de intensitatea laserului.
De asemenea, în cazul în care pacientul are unghii lustruite sau semne de hipoperfuzie sanguină, cum ar fi mâinile reci și transpirate, este posibil ca dispozitivul să nu producă un rezultat fiabil.
Este posibil să se îmbunătățească acuratețea citirii oximetrului?
Atunci când acest dispozitiv nu este utilizat de profesioniști din domeniul sănătății, există posibilitatea ca utilizatorul să facă erori neintenționate care pot împiedica citirea.
În primul rând, trebuie să vă asigurați că există un flux sanguin suficient în mâna în care este plasat dispozitivul. În al doilea rând, mâna trebuie să fie caldă, relaxată și poziționată sub nivelul inimii.
Dacă fumați, din păcate, oximetrul poate indica un nivel de oxigen mai mare decât cel real, deoarece fumatul crește nivelul de monoxid de carbon din sânge, care poate fi confundat cu oxigenul în unele dispozitive. Prin urmare, vă recomand să vă întrebați medicul cum puteți interpreta corect citirea.
Trebuie remarcat faptul că, uneori, oximetrul nu funcționează așa cum ar trebui din cauza unei probleme cu senzorul său. Atunci când toate celelalte cauze au fost excluse, cel mai probabil este vorba de o defecțiune a senzorului de oximetru.
Poate oximetrul să îi facă rău copilului meu?
Deloc. Mulți părinți pun adesea această întrebare, dar adevărul este că testele cu oximetrul nu sunt invazive sau dureroase. Un copil mic poate utiliza dispozitivul fără probleme.