05 martie 2020

Sursa: tass.ru. ria.ru

 Principalele agenții de presă din Federația Rusă au informat, pe 05.03.2020, că, la Kremlin, s-a încheiat întâlnirea dintre președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, referitoare la situația din Siria. Discuțiile au durat peste șase ore, din care primele trei s-au realizat în format tête-à-tête.

 

Cei doi lideri au convenit asupra unui document comun de reglementare a situației din Siria, care va fi finalizat de miniștrii de externe din Federația Rusă și Turcia.

 

În principiu, documentul va include următoarele prevederi:

– încetarea focului de-a lungul liniei de contact existente, începând de la miezul nopții de 05 spre 06 martie;

– constituirea unui coridor de securitate, cu o lățime de șase kilometri, la nord și la sud de autostrada M-4 din Siria;

– reluarea, începând cu 15 martie, a patrulelor comune ale militarilor ruși și turci, de-a lungul traseului autostrăzii M-4.

 

Președintele Vladimir Putin a declarat că acordurile încheiate vor sta la baza soluționării situației din Provincia Idlib. La încheierea convorbirilor, acesta a precizat că partea rusă nu împărtășeșete întotdeauna punctele de vedere ale reprezentanților turci cu privire la situația din Siria, însă, în momentele critice, autoritățile de la Moscova și Ankara, au reușit întotdeauna să găsească soluții comune.

 

Ambii lideri au fost de acord că lupta împotriva terorismului nu trebuie să slăbească și au convenit să continue cooperarea în Siria în formatul Astana.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Se pare că, în urma unor negocieri dificile, președinții Federației Ruse și Turciei au reușit să oprească escaladarea situației din nordul Siriei, care, în ultimele zile s-a soldat cu pierderi importante atât în rândul armatei siriene, cât și a celei turcești. În plus, conflictul risca să degenereze într-o confruntare militară între Federația Rusă și Turcia, cu consecințe catastrofale în Orientul Mijlociu și în Regiunea Mării Negre.

Faptul că cei doi lideri au avut nevoie de o întâlnire privată de trei ore, înaintea începerii discuțiilor oficiale, arată că situația a fost greu de gestionat și a inclus, probabil, multe compromisuri din ambele părți.

Detaliile din spatele ușilor închise nu vor fi aflate poate niciodată, dar evenimentele care vor urma în zilele, săptămânile și lunile următoare vor devoala o parte dintre acestea.

 

Putin și Erdogan au convenit asupra încetării focului în Provincia Idlib din Siria

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE