07 ianuarie 2020

Sursa: thearabweekly

 Potrivit analiștilor turci, este de așteptat ca în momentul în care președintele rus Vladimir Putin vizitează Turcia, prima călătorie în străinătate a liderului rus în noul an, să iasă la suprafață și o serie de interese conflictuale ale Rusiei și Turciei în Libia.

 

Motivul oficial al vizitei din 8 ianuarie este inaugurarea proiectului TurkStream, gazoductul subacvatic din Rusia în Turcia, prin Marea Neagră, prin care urmează să se livreze gaze naturale ruse în Europa.

 

După strângerile de mână, zâmbete și discursuri, Vladimir Putin și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se vor apuca de treabă. În pofida politicilor divergente din Siria, Rusia și Turcia au dezvoltat o relație strânsă cu o evoluție care a făcut ca Turcia, țară membră NATO, să cumpere sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400.

 

Acum duetul Putin - Erdogan se confruntă cu noi provocări. Aceștia susțin forțe opuse în conflictul libian, Rusia sprijinind Armata Națională Libiană (ANL) a mareșalului Khalifa Haftar, iar Turcia ajutând Guvernul de Acord Național (GAN) al primului ministru Fayez al-Sarraj.

 

Rusia și Turcia sunt implicate în Libia nu doar din punct de vedere politic, ci și militar. Rusia a trimis mercenari într-o misiune nedeclarată pentru a susține marșul lui Haftar spre Tripoli. Cu câteva zile înainte de vizita lui Putin, parlamentul turc a aprobat o posibilă desfășurare a trupelor turce în Libia. Turcia a trimis echipamente militare, inclusiv drone, pentru a consolida poziția GAN.

 

Gerhard Mangott, profesor de relații internaționale la Universitatea Innsbruck din Austria și expert în problematica rusească, a declarat că problema Libiei va juca un rol central în discuțiile dintre Putin și Erdogan.

"Rusia și Turcia au găsit un aranjament în Siria, dar ar putea exista un conflict de interese în Libia", a spus Mangott. El a adăugat că „nu este realist” pentru Erdogan să creadă ca Putin se va răzgândi cu privire la sprijinul oferit de Rusia pentru Haftar.

 

Decizia Turciei de a trimite trupe în Libia pentru a ajuta guvernul de la Tripoli împotriva lui Haftar ar putea duce la o confruntare între soldații turci și mercenarii ruși sau Forțele Speciale rusești.

 

„Este greu de imaginat că Moscova ar accepta ca soldații turci să tragă în ruși”, a spus Mangott. Cu toate acestea, este puțin probabil ca o astfel de problemă să distrugă parteneriatul dintre cele două țări. Relația este „prea importantă strategic” pentru ambele părți, a adăugat acesta.

 

Ambele părți încearcă să preîntâmpine declinul din diferențele pe care le au în Siria. Erdogan l-a avertizat pe Putin asupra numărului tot mai mare de refugiați care se îndreaptă spre frontiera turcă din provincia siriană Idlib.

 

Odată cu venirea iernii criza umanitară se accentuează, Națiunile Unite au declarat că până la 31 decembrie aproximativ 284.000 de persoane își părăsiseră locuințele din Idlib, ultima zonă a războiul civil din Siria, unde trăiesc aproape 3 milioane de oameni. 

 

„În acest moment, de la 200.000 la 250.000 de migranți se îndreaptă către granițele noastre”, a declarat Erdogan pe 2 ianuarie, în cadrul unei conferințe în Ankara. „Încercăm să le prevenim cu unele măsuri, dar nu este ușor. Este dificil. Și ei sunt oameni.

 

Orașele siriene au fost bombardate de avioane rusești și de artileria siriană inclusiv în decembrie, în pofida acordului convenit în septembrie între Putin și Erdogan.

 

Mangott consideră că declarațiile liderului turc cu privire la Idlib sunt destinate în principal politici interne și ca asigurare pentru rebelii sprijiniți de Turcia din Idlib, nu ca un avertisment pentru Rusia.

 

"Nu cred că Erdogan este serios în acest sens", a spus Mangott, există semne pentru un „schimb strategic de interese” între Ankara și Moscova, care a făcut ca Rusia să tolereze ultima intervenție a Turciei în nord-estul Siriei, în timp ce Turcia a acceptat în tăcere activitățile militare puternice din Idlib ale aliatului președintelui sirian Bashar Assad.

 

Proiectul TurkStream este probabil să cimenteze în continuare parteneriatul ruso-turc. Are două conducte cu o capacitate totală de 31,5 miliarde de metri cubi. Turcia va primi 15,75 miliarde de metri cubi, a informat agenția de presă Anadolu din Turcia. A doua linie va transporta 15,75 miliarde de metri cubi de gaz din Turcia în Europa.

 

Conducta contribuie la creșterea problemelor în relațiile dintre Turcia și Statele Unite. În timp ce Congresul american a amenințat cu impunerea de sancțiuni Turciei pentru TurkStream și pentru cumpărarea sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400, Erdogan a declarat că Turcia va riposta împotriva oricărei sancțiuni americane.

 

Turcia are, de asemenea, probleme cu Grecia, Cipru, Israel și Egipt în exploatarea câmpurilor de gaze naturale din estul Mediteranei. Ankara acuză celelalte țări că au exclus dreptul Turciei la exploatare de gaze și că au încălcat drepturile turcilor asupra insulei divizate Cipru.

 

Mangott a spus că Erdogan nu se poate aștepta la un sprijin public puternic din partea Rusiei pentru acțiunile Ankara în regiune, dar, deoarece Moscova consideră proiectul gazoductului EastMed drept o concurență potențială pentru TurkStream, „Rusia este destul de fericită” de confruntarea dintre Turcia și vecinii săi.

 

Imagine cu caracter simbolic
Putin și Erdogan vor avea și un conflct de interese la întâlnirea din 8 ianuarie

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE