11 aprilie 2020

Sursa: tass.ru

 Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.04.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că introducerea rachetei hipersonice Zircon în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse este planificată pentru anul 2022.

 

“Potrivit planurilor curente, complexul naval cu racheta hipersonică Zircon va fi introdus în dotare în anul 2022”, a precizat sursa.

 

Aceasta a adăugat că testarea rachetei Zircon de pe fregata Proiect 22350 Amiral Gorshkov va fi încheiată în acest an. Nava urmează să distrugă cu rachete de acest tip atât ținte de coastă, cât și ținte navale, care vor imita nave de luptă ale adversarului convnețional.

 

După cum a declarat sursa, în anul 2021, se va alătura testelor rachetei hipersonice Zircon și submarinul multirol Severodvinsk, Proiect 885, clasa Yasen. “Prima lansare a rachetei va avea loc de la suprafața apei, iar a doua din imersiune”, a menționat sursa.

 

Ministerul rus al Apărării a informat despre planurile de dezvoltare a rachetei hipersonice navale Zircon în anul 2011. Potrivit datelor publice, testarea rachetei a început în anul 2015. Pentru prima dată, racheta a fost lansată de pe o navă la începutul lunii ianuarie 2020 (potrivit unor alte surse la sfârșitul lunii decembrie 2019). Fregata Amiral Gorshkov a lansat racheta hipersonică Zircon, la o distanță de peste 500 de kilometri, asupra unei ținte de coastă.

 

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat, în cadrul discursului susținut în Adunarea Federală în februarie 2019, că racheta Zircon dezvoltă o viteză de aproximativ nouă Mach și poate distruge ținte la o distanță de peste 1.000 de kilometri.

 

Pentru lansarea rachetei Zircon se folosește instalația navală universală de lansare 3S-14. În prezent, cu astfel de instalații sunt dotate fregatele Proiect 22350, corvetele Proiect 20380 și submarinele din clasa Yasen.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord a fost transferată recent de la Severomorsk la Severodvinsk, unde va fi supusă unui proces de modernizare parțială, înainte de ieșirea în Marea Albă pentru o nouă lansare a rachetei hipersonice Zircon.

Următoarea lansare-test a rachetei este planificată pentru perioada aprilie-mai 2020. După cum au anunțat reprezentanții ruși, în cursul anului 2020, fregata va efectua trei sau patru lansări ale rachetei hipersonice Zircon.

Până la sfârșitul anului 2018, au fost executate peste 10 lansări ale rachetei Zircon. Acestea au fost efectuate cu o instalație de lansare de coastă.

 

Racheta hipersonică Zircon va fi introdusă în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse în anul 2022

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE