Racitor de acvariu
Dacă faci parte din grupul celor care continuă să mizeze pe un ventilator pentru a împiedica creșterea temperaturii apei în care se află peștii tăi, îți recomand să renunți la această practică și să te pregătești să cumperi cel mai bun răcitor de acvariu.
Și, fără a fi un profet al dezastrului, dacă nu faceți acest lucru, sunteți la un pas de a deveni vinovați de cea mai mare catastrofă din acvariul vostru: dispariția tuturor lucrurilor, așa cum am fost eu acum câteva luni.
Problema mea a fost că am încercat mai multe modele de răcitoare de acvariu și fiecare dintre ele era mai puțin silențios decât altul. Zgomotul acestor dispozitive mă scotea din minți; și cred că și peștii mei o luau razna.
În plus, ultimul răcitor - foarte ieftin, apropo - nu menținea temperatura.
Ce stresant!
Cele mai bune răcitoare de acvariu
Care este cel mai bun răcitor de acvariu?
Când vorbim despre răcitoarele pentru acvariu, nu este suficient să precizăm o marcă sau dacă este cel mai scump sau cel mai ieftin model.
Ceea ce face ca un răcitor de acvariu să fie superior colegilor săi este faptul că este capabil să mențină temperatura ideală și să o regleze 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a garanta viața peștilor și a altor organisme pe care le aveți în captivitate acolo.
Desigur, există și alte caracteristici care fac din fiecare model de răcitor de acvariu dispozitivul perfect pentru cazuri specifice, cum ar fi al dumneavoastră, de exemplu.
Aruncați o privire la comparația răcitorului de acvariu de mai jos, care evidențiază câteva dintre aceste caracteristici.
Iată dintre cele mai bune răcitoare de acvariu:
1. Răcitor de acvariu Teco tk1000 - 20000 G
Este multifuncțional și încorporează un schimbător de titan și
Cu dimensiuni de 31x31x45,8cm și greutate de 20 Kg, acest răcitor de acvariu este compatibil atât cu apa dulce cât și cu apa sărată. Funcționează chiar și ca un aparat de aer condiționat automat , deoarece este echipat cu un încălzitor care se activează în funcție de nevoile de temperatură a apei.
Printre alte plusuri, acest aparat este echipat cu un dispozitiv de protecție, sub forma unui filtru de aer cu alarmă de înfundare.
2. Răcitor de acvariu GOWE GWE-1030616
Are un tub cu diametrul interior de 12 mm
Acesta este un răcitor de acvariu de mici dimensiuni cu o mașină industrială care oferă, de asemenea, o gamă promițătoare de ajustare a temperaturii, precum și o putere de 200W.
Cu dimensiunile sale de 20x34x30 cm și greutatea de 15 kg, acest dispozitiv devine competent să funcționeze cu un debit de apă de până la 100 l/h.
3. Aquatic Nature Aqua Chill 400 aquarium cooler
Echipat și gata de lucru din prima zi
Dezvoltat pentru a funcționa în acvarii marine sau acvarii de apă dulce , acest dispozitiv este capabil să regleze temperatura apei prin intermediul microprocesorului pe care îl încorporează.
În plus, este prezentat ca un răcitor de acvariu ușor de reglat și ușor de întreținut cu dimensiuni de 28,6×28,7×36,7cm, cu un interval de temperatură atractiv și o putere a pompei cuprinsă între 1000 și 2000L/h.
4. Răcitor de acvariu Haquoss Artika 600
Include soluție de protecție și evaporator din titan
Acesta este un aparat accesibil - pentru apă dulce sau sărată - care măsoară 44,8x33x44 cm și cântărește 18 kg și care garantează, de asemenea, ușurința programării și a utilizării datorită microcalculatorului pe care îl încorporează.
În ceea ce privește rezultatele, acest dispozitiv asigură scăderea temperaturii cu 4°C într-un timp foarte scurt și dispune de un întrerupător de siguranță care oprește automat sistemul în caz de utilizare excesivă, pentru a preveni deteriorarea acvariului și a mediului.
5. Răcitor pentru acvariu Hailea HC 150 A UK
Un gadget promițător pentru a menține temperatura la un nivel ideal
Acest răcitor, cu dimensiuni de 42x24,8x36,5 cm și greutate de 15 kg, se bazează pe sistemul de cultură hidroponică, ceea ce îl face un dispozitiv ecologic.
În plus, este echipat cu un șasiu interior din metal solid și cu un motor aproape silențios .
Răcitorul de acvariu: un must-have
Dacă intenționați să amenajați un acvariu marin, dar țara dvs. este foarte caldă și/sau cu
fluctuații climatice constante, un răcitor de acvariu este capabil să mențină temperatura apei la un nivel care să fie benefic pentru speciile pe care le aveți acolo.
Există mai multe scenarii care ar putea pune peștii în pericol; unul dintre ele, de exemplu, este că temperaturile mai ridicate, pe lângă faptul că sporesc metabolismul specimenelor acvatice, scad și nivelul de oxigen din rezervorul de apă .
Acesta este scopul unui răcitor de acvariu
Fără a ne împotmoli în detalii tehnice, scopul unui răcitor de acvariu este - așa cum sugerează și numele său - de a răci apa dintr-un acvariu, deoarece există pești, plante și corali care necesită temperaturi constante, mult mai scăzute.
Iată cum funcționează un răcitor de acvariu
Înainte de a intra în subiect, trebuie să știți că cele mai populare răcitoare de acvariu disponibile pe piața utilizează două metode de răcire: compresia gazelor și răcirea termoelectrică.
Compresie cu gaz
Această metodă este similară cu răcirea standard și este prezentă în majoritatea răcitoarelor de acvariu.
Mai exact, implică comprimarea gazului cu un schimbător de căldură, prin care un gaz refrigerant - de obicei R134a, care este ecologic - este comprimat, ceea ce determină scăderea temperaturii sale.
Acum, după un proces care implică mai multe părți ale dispozitivului, cum ar fi unitatea de schimb de căldură, țevile, compresorul, supapa de expansiune, radiatorul și ventilatorul, apa care se întoarce în acvariu este mai rece în comparație cu apa care intră în răcitor.
În cazul răcitoarelor de acvariu de apă sărată, acestea au în mod normal schimbătoare de căldură realizate din titan, deoarece este semnificativ rezistent la coroziune.
Răcirea termoelectrică
Răcirea termoelectrică se bazează pe efectul Peltier: transformarea energiei electrice în energie de răcire prin trimiterea unui curent prin diferite materiale conductoare, unde căldura este absorbită doar pe o singură parte.
La un răcitor de acvariu cu această tehnologie, partea caldă este izolată de partea rece, astfel încât partea rece poate răci apa.
O altă particularitate a unui răcitor termoelectric de acvariu, este că designul său nu include părți mobile și este foarte mic; cu toate acestea, fiecare astfel de dispozitiv are un cost energetic ridicat.
Răcitor în linie vs. Răcitor Drop-In
În această parte, aveți de-a face cu două tipuri de răcitoare pentru acvariu: răcitor în linie și răcitor Drop-In.
În ceea ce privește răcitorul în linie , funcționarea acestuia necesită o pompă capabilă să transporte apa din acvariu la răcitor și de acolo să o readucă la rece; în timp ce răcitorul cu montaj în linie sau răcitorul cu montaj în linie , nu necesită nicio conductă.
Acesta este un dispozitiv care ar putea fi plasat pur și simplu în rezervorul de apă și atât. Cu toate acestea, spre deosebire de răcitorul în linie, cel de tip Drop-In este mai puțin puternic, dar este silențios în comparație cu cel similar cu pompă.
Acesta este cel mai bun mod de a alege un răcitor de acvariu
Conștient fiind că temperatura apei este importantă pentru ca viața specimenelor cu sânge rece să progreseze în mod corespunzător, este un fapt că trebuie să cumpărați un răcitor de acvariu .
Cu toate acestea, înainte de a investi în orice model, ar trebui să luați în considerare anumite aspecte, astfel încât să nu fiți dezamăgiți și/sau să nu vă puneți în pericol populația acvatică.
Vorbesc despre debit, consum de energie, capacitatea acvariului, construcție, lichid de răcire și nivelul de zgomot de funcționare.
Debitul
Deși, în general, debitul determină cât de bine reușește un răcitor să mențină intervalul corect de temperatură a apei, este important ca modelul pe care îl alegeți să ofere un debit care să corespundă dimensiunii acvariului.
Consumul de energie electrică
În esență, fiecare răcitor de acvariu funcționează cu energie electrică. Prin urmare, este necesar să faceți cumpărături pentru modele până când îl găsiți pe cel care este garantat a fi eficient din punct de vedere energetic.
Capacitatea acvariului
Consultați descrierea produsului și verificați - în conformitate cu notele producătorului - dacă modelul de răcitor este potrivit pentru capacitatea acvariului dumneavoastră, deoarece nu este eficient să folosiți răcitoare mici în acvarii mari.
Construcție
Evident, doriți să cumpărați un răcitor de acvariu de bună calitate ; și nu este vorba doar de marca, nici de faptul că dispozitivul menține temperatura stabilă, ci și de faptul că durează mult timp.
Așadar, optați pentru un răcitor fabricat din materiale - atât din plastic, cât și din metal - care sunt garantate să reziste la testul timpului.
Lichid de răcire
Există mai multe tipuri de lichid de răcire; Cu toate acestea, în prezent sunt disponibile formulări ecologice. Nu vă grăbiți și consultați specificațiile.
Nivelul de zgomot de funcționare
Este un fapt că fiecare ventilator pentru răcitor de acvariu face zgomot, chiar dacă acesta este minim, dar face zgomot.
Confruntat cu un astfel de scenariu, luați feedback de la alți utilizatori pentru a afla cât de puternic este zgomotul sau dacă este vorba de un răcitor de acvariu liniștit care emite doar un zumzet atunci când funcționează.
Iată cum puteți determina dimensiunea ideală a unui răcitor de acvariu
Înainte de a vă da indiciile, este important să știți că dimensiunea răcitorului depinde nu numai de cât de mare este rezervorul de apă care trebuie răcit, ci și de câte grade trebuie răcit.
În plus, alți factori, cum ar fi temperatura ambientală, mașinăria de valuri și chiar numărul de lumini din acvariu, determină cât de puternic trebuie să fie răcitorul.
Prin urmare, pentru a determina dimensiunea răcitorului pentru acvariu, este necesar să țineți cont de faptul că, în primul rând, puterea răcitorului este determinată de dimensiunea acestuia și, în al doilea rând, nu ați păcătui dacă ați decide să cumpărați un răcitor mai mare.
Mărime și putere
În general, mărimea unui răcitor de acvariu este descrisă în termeni de putere; prin urmare, aceasta reprezintă cantitatea de apă pe care dispozitivul o poate răci.
Acum, există o formulă foarte simplă cu ajutorul căreia puteți determina câtă apă va putea răci dispozitivul pe care doriți să îl cumpărați.
În primul rând, determinați volumul acvariului (în galoane), care se obține prin înmulțirea lungimii cu lățimea și înălțimea (în centimetri) și apoi împărțirea rezultatului la 231.
După ce ați calculat volumul, este momentul să determinați cantitatea totală de apă care trebuie răcită, ceea ce se poate face aprinzând toate luminile acvariului și alte aparate. După câteva ore, verificați temperatura.
Se scade temperatura optimă de funcționare din temperatura atinsă în urma procesului descris la punctul anterior.
Rezultatul va fi așa-numita temperatură 'pull-down', care este temperatura necesară pentru răcitor și care variază în general între 3 și 4 grade.
Va trebui să consultați documentația producătorului, care va specifica cantitatea de apă pe care o poate răci răcitorul.
Cumpărarea unui răcitor de acvariu mai mare nu este o idee rea
Da, exact cum ați citit. Motivul este că, cu cât dimensiunea răcitorului este mai mare, cu atât acvariul dvs. va fi mai eficient din punct de vedere energetic; și astfel, pe termen lung, veți economisi chiar și costuri.
De ce se încălzește apa din acvariu
Nu am de gând să vă spun o poveste, nici nu este un mister. Există trei motive pentru care apa din acvariu se încălzește.
În primul rând, dacă în acvariu aveți lumini strălucitoare sau cu efect special, acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care temperatura apei crește.
În loc de astfel de soluții de iluminat, ați putea opta pentru becuri fluorescente, care sunt de obicei mai reci decât cele cu incandescență; deși luminile cu LED le întrec pe toate în ceea ce privește răcirea.
În al doilea rând, există faptul că, cu cât pompați mai multă apă, cu atât mai multă căldură este emisă în acvariu.
Și a treia cauză a încălzirii apei din acvariu este dată de temperatura ambiantă. Astfel, în climatele calde, acvariul va imita acest sentiment și temperaturile, la fel ca și casa și spațiul în general.