22 mai 2019

Sursa: topcorru, remnmilitaryblog.com

 Sunt rachetele americane Tomahawk deja în Europa? După ieșirea din Tratatul INF, Statele Unite ale Americii au făcut un nou pas către escaladarea Războiului Rece-2. În jurul obiectivului de apărare antirachetă din România se constată o activitate suspectă. Se pare că Washingtonul a trecut la procesul de dislocare a rachetelor de croazieră în Europa, care sunt capabile să poarte inclusiv ogive nucleare.

 

În anul 2014, în România a început lucrul la desfășurarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore. Este vorba despre versiunea de coastă a cunoscutului sistem naval american de apărare antirachetă. La exterior, acesta arată ca o suprastructură a crucișătorului din clasa Ticonderoga, din care au fost demontate toate echipamentele aflate în exces. Sistemul Aegis Ashore este format dintr-un radar și instalații verticale de lansare pentru 24 de rachete. Misiunile acestuia constau în distrugerea rachetelor balistice intercontinentale ale adversarului.

 

Este clar că sistemul de apărare antirachetă este îndreptat împotriva Federației Ruse. Statele Unite ale Americii și-au acoperit aliații împotriva “agresiunii rusești”, construind sistemul de apărare antirachetă din România în cadrul sistemului de apărare al NATO. Cu toate acestea, americanii au mers acum mai departe.

 

În jurul obiectivului de apărare antirachetă din localitatea Deveselu din România, SUA au început să construiască o apărare stratificată. Aici a fost redislocată din Texas o baterie de complexe antirachetă de tip THAAD. Este vorba despre un sistem serios, capabil să distrugă cu precizie ridicată ținte balistice la altitudini de până la 150 de kilometri și la o distanță de până la 200 de kilometri.

 

Și asta nu e tot. În completare la complexele THAAD, Pentagonul trimite în Marea Neagră două distrugătoare din clasa Arleigh Burke, dotate cu rachete de interceptare SM-3. Este foarte probabil ca de acum nave echipate cu sistemul Aegis să fie prezente în Marea Neagră, pe baza principiului rotației. Și toate acestea pentru a proteja sistemul de apărare antirachetă din România, care este menit la rândul său să protejeze regiunea împotriva unui atac cu rachete?

 

Răspunsul se poate afla vedere. Savanții american au creat instalațiile de lansare unificate ale Mark 41 Vertical Launching System. Acestea pot fi utilizate atât pentru rachetele de interceptare, cât și pentru rachetele de croazieră, ca de exemplu Tomahawk, ce pot utiliza ogive nucleare. Astfel, sub pretextul asigurării securității aliaților NATO, în România a fost creată o infrastructură pentru rachetele nucleare cu rază medie de acțiune, a căror țintă poate fi Federația Rusă. Dacă Pentagonul a decis să schimbe muniția din lansatoare, atunci construirea unei apărări stratificate în jurul apărării antirachetă se justifică foarte mult.

 

Nu se poate spune că pentru Ministerul rus al Apărării acest lucru reprezintă un secret. Conducerea românească a fost avertizată că țara ei ar putea deveni o țintă pentru o lovitură de răspuns a Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică ale Federației Ruse.

 

Pentru a descuraja o agresiune potențială a adversarului, în Crimeea, se recomandă dislocarea unei versiuni terestre a rachetelor de croazieră Kalibr-M și a rachetelor Iskander. De asemenea, ar fi indicată dislocarea în peninsulă a avioanelor MiG-31 cu complexul de rachete Kinzhal și a bombardierelor cu rază lungă de acțiune Tu-22M3M.

 

Comentariu BSMAP: Instalarea sistemului Aegis Ashore în România, la Deveselu, a devenit o temă recurentă în medul de analiză militară din Rusia. Materialul prezentat reia problema foarte dezbătută deja a posibilității de utilizare a lasatoarelor MK-41 din România nu doar pentru rachetele de interceptare (defensive), ci și pentru rachete de croazieră precum Tomahawk (ofensive).

 

În cea mai mare parte, lucrurile sunt neschimbate din 2013, de când a fost anunțată instalarea sistemului la Deveselu, timp în care SUA nu au făcut niciun demers pentru aducerea în România a altor tipuri de rachete decât cele de intrceptare (foate proabil din categoria RIM - Standard). Într-o abordare cât mai corectă se poate spune că trei aspecte s-au schimbat totuși de la începutul anului 2019, însă responsabiltatea pentru cele mai importante dintre acestea se împarte aproape în mod egal între Rusia și SUA.

 

Prima problemă este un reală, de nivel strategic, și este reprezentată de încetarea Tratatului INF. Fiecare dintre cele două părți își motivează renunțarea la Tratat prin acțiunile celeilalte, iar adevărul privind cine și sub ce formă a făcut primul pas este greu de aflat. Cert este că niciuna dintre ele nu a maniestat suficientă deschidere și dorință de menținere a Tratatului, iar anunțul privind intenția de denunțare a acestuia a plecat de la SUA.

 

Al doilea aspect, de nivel regional, este pe cât de real, pe atât de forțat în argumentația analiștilor ruși. Într-adevăr, navele americane și-au intensificat prezența în Marea Neagră, însă aceasta s-a datorat în cea mai mare parte situației generate de incidentul ruso-ucrainean din Kerci și creșterii nivelului de manifestare a autorității ruse în Marea Neagră. Pentru exemplificare, pe parcursul anului 2018 au fost șase nave americane în Marea Neagră, iar în primele cinci luni din 2019 au fost patru nave. În ambele perioade au fost prezente distrugătoare din clasa Arleigh Burke (cu elemente AEGIS la bord), însă oricât de dotate ar fi acestea, prezența lor este una temporară, limitată de Convenția de la Montreux, și nu poate reprezenta un element stabil pe baza căruia să se construiască o linie de apărare care să "protejeze sistemul antirachetă din România".  

 

Cel de-al treilea aspect este unul local și, cel mai probabil, exclusiv de natură tehnică. Dislocarea unității THAAD la Baza militară Deveselu a fost o activitate "la vedere", anunțată de SUA cu caracter temporar, până la actualizarea sistemuui AEGIS Ashore din această bază militară. Lăsând la o pare alte conotații ale transferului de tehnică de apărare antirachetă, mai mult simbolice și de testare a interoperabilității, dacă nu intervin alte schimbări în situația de securitate din regiune, în perioada septembrie-octombrie unitatea THAAD va fi foarte probabil redislocată în SUA.

 

Însă astfel de interpretări în cheie rusească ale măsurilor adoptate de unele state pentru a-și asigura un nivel adecvat de apărare sunt menite atât să justifice așa-zisele măsuri în oglindă, precum dislocarea de sisteme Kalibr-M, Iskander șamd în Crimeea, cât și să descurajeze națiuni gazdă precum România și Polonia și să le întoarcă împotriva aliaților acestora.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagine cu caracter simbolic
Regiunea Mării Negre devine zona cea mai fierbinte a Războiului Rece-2

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE