31 iulie 2019

Sursa: accent tv (http://a-tv.md)

 

     Președintele R.Moldova, Igor Dodon, a anunțat pe 31.07.2019, că ministrul moldovean al apărării, Pavel Voicu, a adresat omologului său rus, Serghei Șoigu, invitația de a face o vizită oficială în R.Moldova.

 

     I.Dodon a precizat că a convenit această invitație împreună cu P.Voicu, deoarece sunt subiecte de discuție cu partea rusă. Președintele Dodon a adăugat că R.Moldova este o țară neutră, care comunică și colaborează atât cu Vestul, cât și cu Estul, aceasta fiind o poziție echilibrată.

 

     Conform președintelui moldovean, nu a fost stabilită data sau perioada vizitei, I.Dodon precizând: „Posibil, la o anumită etapă de timp el va veni la noi. Posibil, la un anumit eveniment, marcarea Zilei Victoriei, de exemplu. Ar fi bine, ca dumnealui să vină la noi”.

 

          Comentariu BSMAP: Ministrul apărării al R.Moldova, Pavel Voicu, a efectuat, în perioada 25 – 27.07.2019, o vizită oficială în F.Rusă, la invitația omologului rus, Serghei Șoigu. Printre altele, în cadrul discuțiilor bilaterale, părţile au trecut în revistă situaţia din zona de est a R.Moldova şi a depozitelor de muniţii de la Colbasna, care prezintă un pericol iminent pentru populaţia din regiune. Oficialul moldovean a precizat, la Moscova, că „F.Rusă este un aliat de încredere al R. Moldova”.

 

          Pavel Voicu, fost consilier pentru misiuni speciale al președintelui Igor Dodon, a devenit ministru al apărării în cadrul guvernului condus de Maia Sandu, care este considerată un politician cu o viziune pro-europeană.

 

          Declarațiile lui I.Dodon despre o R.Moldova neutră, cu vizite în Vest și Est ale oficialilor de la Chișinău, aduc aminte despre perioada 2010 – 2011 a fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, care asigura pe toată lumea de o cale politică echilibrată a țării sale. Însă după cum se cunoaște, epoca Ianukovici s-a finalizat cu un dezastru pentru țara sa.

 

          În prezent, R.Moldova este supusă unui puternic bombardament propagandistic din partea F.Ruse, în primul rând prin presa, majoritar controlată de forțe proruse, iar în al doilea rând prin rețelele de socializare. În urma acestui proces forțat de rusofilizare, popularitatea curentului proeuropean a scăzut semnificativ, fiind depășită de tendințele proruse.

 

          Pe termen scurt - mediu (3 – 5 ani), nu este exclus ca, după modelul Ucrainei, în unele regiuni ale R.Moldova, în special în cele învecinate cu Transnistria, să apară fenomene gen Donbas, de secesiune de Chișinău și cerere de alipire la Transnistria.

 

     Sursă foto: army.md

 

Imagine cu caracter simbolic
R.Moldova - F.Rusă: Ministrul rus al apărării invitat la Chișinău

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE