13 aprilie 2019

Sursa: romania-insider.com

 România găzduiește, până pe 15 aprilie, cel mai mare exercițiu medical din istoria Alianței Nord-Atlantice, cu numele de cod “Vigorous Warrior 19” (VW19).

 

Exercițiul se desfășoară în mai multe unități ale Forțelor Armate Române: Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica" (JNTC) din Cincu, județul Brasov, Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, județul Cluj, în Constanța și la Marea Neagră. O parte din exercițiu se desfășoară și în București.

 

“Vigorous Warrior 19” este organizat în cooperare cunCentrul de Excelență al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Forțelor Armate din România și Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale din România.

 

Scopul exercițiului “VW19” îl rerezintă pregătirea comună pentru a oferi suport medical multinațional în cadrul operațiilor sub comanda NATO. Participanții exersează proceduri pentru a asigura îngrijire medicală continuă, evacuare medicală strategică și un nivel sporit de pregătire și răspuns la orice incidente chimice, biologice și radiologice sau incidente cu dispositive improvizate.

 

La exercițiu participă reprezentanți din 38 de țări (majoritatea statelor membre NATO). “VW19” are și o componentă civilă care implică 10 organizații/structuri distincte. În București, exercițiul se desfășoară în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și cu sprijinul Spitalului Militar Central de Urgență “Dr. Carol Davila”. Din cadrul acestui spital participă 70 medici militari și personal auxiliar, 10 ambulanțe și un camion. 

 

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) la exercițiu vor fi implicați peste 300 de pompieri, medici, paramedici, asistente medicale și voluntari. Un scenariu exersat în București presupune evacuarea persoanelor blocate sub dărâmături sau la altitudine mare. Un alt exercițiu, desfășurat la metrou, va testa capacitatea salvatorilor de a căuta și de a găsi victimele, de a le evalua, evacua și de a oferi asistență medicală de urgență.

 

“Vigorous Warrior 19” (VW19) este singurul exercițiu medical multinațional în cadrul NATO și este organizat bianual de către Centrul de Excelență al NATO pentru Medicină Militară și o națiune gazdă voluntară. Obiectivele acestuia au întotdeauna ca scop să abordeze cele mai relevante chestiuni din domeniul medical militar într-un cadru multinațional, sub auspiciile NATO. 

 

România găzduiește cel mai mare exercițiu medical din istoria NATO

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE