24 ianuarie 2019

Sursa: militarytimes.com, business-review.eu

Pe 31.12.2018, Military Times a publicat un material construit de jurnalistul Kyle Rempfer în jurul declarațiilor făcute de generalul locotenent în retragere Ben Hodges, comandant al componentei terestre a Comandamentului European al SUA în perioada 2014 - 2017. Apariția articolului nu a fost suficient de mediatizată, fapt ce a întârziat preluarea acestuia pe surse de largă circulație.  

 

Prezentâm în continuare sinteza principalelor aspecte tratate în articol.

 

România este un jucător-cheie în regiune și va fi centrul de greutate în lupta țărilor occidentale împotriva agresiunii rusești în Ucraina”, a declarat generalul locotenent în retragere Ben Hodges.

 

Generalul american estimează că Federația Rusă nu se va opri până nu va deține în totalitate Marea Azov și consideră că Rusia a sufocat portul Mariupol, un port foarte important pentru Ucraina.

 

"Următoarea fază va consta probabil în operații terestre și navale, care pot conduce și la ocuparea și securizarea Mariupolului, însă vor viza preluarea întregii linii de coastă ucrainene, care să permită conectarea Crimeei înapoi la Rusia, de-a lungul Mării Azov", a declarat Hodges pentru Military Times.

 

"Acest lucru nu se va întâmpla în următoarele șase luni, dar aceasta este direcția pe care o vor urmări până când vor deține complet Marea Neagră și vor izola Ucraina", a adăugat acesta.

 

Pentru întărirea prezenței NATO în regiune, cheia este considerată România. “Turcia este atât de concentrată spre sud, încât nu a dezvoltat o prezență semnificativă în Marea Neagră. În cele din urmă, România va deveni centrul de greutate al Occidentului în combaterea agresiunii rusești", a declarat Hodges, subliniind că România este un membru al NATO care cheltuie deja 2% din produsul său intern brut pentru apărare, aspect care este încă o prioritate a administrației Trump.

 

România “cumpără rachete Patriot și HIMARS [sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate], acționând cât de repede poate pentru a scăpa de echipamentele pactului de la Varșovia și pentru a obține echipament occidental. ... Acestea sunt capabilități reale care se vor putea integra cu cele ale SUA", consideră Hodges, precizând totodată că acest lucru nu înseamnă neapărat că NATO va prelua sarcina construirii unor capabilităților românești de apărare de nivelul Forțelor Navale, însă "Alianța trebuie să o ajute să își apere puțurile marine de petrol și să își dezvolte sistemele de apărare terestre".

 

Asemenea multor alte voci, Hodges consideră, că regiunea Mării Negre nu s-a bucurat de atenția alocată de Alianță regiunii baltice, oprindu-se asupra potențialului Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu. Aceasta, deși nu este o bază permanentă a SUA, reprezintă o platformă de proiecție a forței în Marea Neagră, asupra căreia SUA și-au lăsat deja amprenta, fiind în același timp singura infrastructură din regiunea Mării Negre care susține forțele SUA.

 

Revenind la problema ucraineană, generalul american a declarat că Ucraina trebuie ajutată să își dezvolte propria strategie maritimă, cu tipul potrivit de capabilități, pentru a-și putea apăra propria coastă și propria libertate de navigație.

 

Referitor la prezența navală a NATO în Marea Neagră, Hodges a amintit că limitările impuse de Convenția de la Montreux nu permit statelor care nu sunt riverane să aibă o prezență navală  mai mare de 21 de zile și nici accesul portavioanelor, datorită tonajului ridicat, astfel că Alianța trebuie să găsească soluții inteligente pentru a-și asigura o prezență continuă, chiar și în limitele Convenției de la Montreux.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagine cu caracter simbolic
România va fi centrul de greutate în lupta țărilor occidentale împotriva agresiunii ruse în Ucraina

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE