06 ianuarie 2020

Sursa: bloomberg.com

 Pe 5 ianuarie, în cadrul unui interviu acordat televiziunii CNN din Turcia, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că navele de luptă vor putea folosi în viitor un nou canal spre Marea Neagră, evitând astfel limitările impuse de Convenția de la Montreux menite să asigure stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Negre.

 

În loc să treacă de prin Strâmtoarea Bosfor, navele militare vor putea să folosească Canalul Istanbul, care va lega în mod similar mările Neagră și Marmara.

 

Proiectul este menit să ușureze traficul maritim și riscul de accidente în Bosfor, strâmtoare care trece prin mijlocul celui mai mare oraș al Turciei.

 

Construcția canalului ar putea crea locuri de muncă pentru 10.000 de persoane, precum și un oraș nou de-a lungul traseului său, a mai declarat R.T. Erdogan, fără a preciza dacă vor fi totuși impuse limitări navelor de război ce vor tranzita Canalul Istanbul.

 

Turcia ar putea genera o nouă controversă prin promovarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte din cei aproape 20 de ani de când Erdogan este la putere. După aproape 10 ani de când a luat naștere proiectul (2011), partidul de guvernământ a declarat că acesta a ajuns în sfârșit în stadiul la care poate fi demarat procesul de licitație.

 

Varianta prezentată a canalului de 45 de kilometri (28 de mile) adaugă o dimensiune politică semnificativă la ceea ce Erdogan a numit „proiectul său nebun”, în special atunci când este vorba despre navele de război, inclusiv cele ale NATO. 

 

Dacă Turcia va folosi această cale alternativă de acces în Marea Neagră pentru a-și asigura mai multă autonomie, ar putea declanșa o dezbatere internațională privind respectarea Convenției de la Montreux din 1936.

 

Convenția limitează prezența în Marea Neagră la 21 de zile, pentru navele care nu aparțin statelor riverane Mări Negre. De asemenea, acesta reglementează numărul și tonajul maxim total al tuturor forțelor navale străine care pot trece prin strâmtorile turcești, în timp ce interzice trecerea oricărui portavion.

 

Erdogan a declarat că prevederile convenției sunt obligatorii doar pentru strâmtorile turcești, iar proiectul Canalului Istanbul va fi „total în afara Convenției de la Montreux”.

 

Răspunzând la întrebarea dacă după construcția canalului navele de război vor continua să traverseze Strâmtoarea Bosfor, în limitele stabilite prin tratat, Erdogan a declarat că „se va găsi o soluție pentru acestea”.

„Dacă este necesar, pot trece și pe aici”, a spus Erdogan, referindu-se la trecerea navelor de război prin canalul viitor.

 

"Turcia poate taxa navele care trec prin Canalul Istanbul", a declarat luni ministrul de externe Mevlut Cavusoglu. Cu toate acestea, navigarea prin strâmtorile turcești este gratuită și nu este clar modul în care Turcia va încuraja navele să opteze pentru noua cale navigabilă.

 

 

 

 

 

R.T. Erdogan: Prin Canalul Istanbul navele de luptă vor putea evita limitările Convenției de la Montreux

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE