17 martie 2019

Sursa: haberturk.com, uawire.org

Pe 16 martie, în cadrul unui interviu acordat canalului Haberturk, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că Rusia va începe să furnizeze sistemele de rachete antiaeriene S400, către Turcia, în luna iulie anul acesta. 

 

Acesta a menționat că l-a informat deja pe președintele american Donald Trump privind finalizarea tranzacției și că aceasta nu va fi anulată.

 

"Am făcut achiziția. Anularea nu intră în discuție. Rusia va începe livrările de sisteme rachete sol-aer în luna iulie a acestui an. I-am spus lui Trump despre asta", a declarat R.T. Erdogan.

 

Contractul dintre Rusia și Turcia prevede livrarea a patru divizioane de rachete S-400 și este estimat la 2,5 miliarde USD.

 

Anterior, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că nu există probleme cu implementarea programului de dezvoltare și producție a avioanelor de luptă F-35, de generația a cincea. Potrivit ministrului H. Akar, piloții și personalul tehnic din Turcia continuă formarea în SUA, iar Turcia va primi primul F-35 în noiembrie. Aeronava va ajunge în baza aeriană din orașul turc Málatya.

 

Recent, pe 9 martie, R.T. Erdoğan a declarat că achiziționarea de sisteme antiaeriene S-400 nu afectează securitatea NATO, Statele Unite sau acordul privind avioanele de atac F-35, pe care Turcia se așteaptă să le primească de la SUA.


Potrivit informațiilor vehiculate anterior apariției problemei generate de S-400, Turcia intenționează să cumpere mai mult de 10 avioane F-35 din SUA și este un producător-cheie pentru o serie componente ale acestei aeronave. Cu toate acestea, desfășurarea S-400 și F-35 într-o singură țară se consideră că ar putea permite Rusiei să obțină informații valoroase despre tehnologia americană. 

 

 

 

R.T. Erdogan: Turcia va primi primul transport de S-400 în luna iulie anul acesta

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE