24 aprilie 2019

Sursa: ahvalnews.com

  Publicația americană de știri „Foreign Policy” a informat pe 22 aprilie că în ultimele săptămâni tensiunile dintre SUA și Turcia au crescut.

 

Situația se datorează cunoscutei intenții a Ankarei de a cumpăra sistemul de rachete S-400 din Rusia, iar mass-media din Turcia a viciat discuțiile în acest sens cu informații false, care denotă faptul că Moscova deține un control subtil asupra presei turcești.

 

Oficialii americani au avertizat de mai multe luni de zile că achiziționarea de către Turcia a sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400 ar putea crea vulnerabilități pentru tehnica militară a NATO, inclusiv pentru avionul de geneația a cincea F-35, iar continuarea demersului ar putea duce la sancțiuni împotriva Turciei. "Dacă Turcia va achiziționa sistemul de rachete rusesc S-400 riscă să fie expulzată din programul comun F-35", a avertizat vicepreședintele SUA, Mike Pence, în luna martie.

 

Mass-media din Turcia prezintă o variantă diferită, prin care se induce ideea că cele mai multe instituții pro-guvernamentale turce au început să pledeze pentru preferința Turciei față de avioanul de luptă rusesc de ultimă generație Su-57, în loc de F-35.

 

De exemplu, principala agenție de știri a Turciei (Anadolu) a prezentat o comparație între avionul de luptă american F-35 (care este în curs de livrare) și cel rusesc Su-57 (în prezent în faza de testare a zborurilor), pentru a arăta că sunt inutile amenințările Washingtonului privind livrările avionului F-35.

 

Un alt reporter scria într-un articol de primă pagină că "ar fi fost imposibil pentru Statele Unite să facă progrese în producția de avioane F-35 fără ajutorul Turciei”.

 

Acest tip de știri false apar zilnic în Turcia. "Într-un astfel de mediu, Rusia nu are nevoie să mai lanseze o campanie de dezinformare coordonată, similară celei din Occident. Stirile false și cele reale, produse la nivel național în Turcia, sunt în concordanță cu viziunea Kremlinului și sunt deja exagerate", a declarat pe 21 aprilie, pentru Agenția France-Presse, Akin Ünver, profesor de relații internaționale la Universitatea Kadir Has din Istanbul.

 

În schimb, Moscova își desfășoară războiul informațional pentru a dirija deciziile politice și pentru a le accelera. Într-un studiu recent pentru grupul de experți EDAM din Turcia, A. Ünver detaliază modul în care armata cibernetică a Rusiei pare capabilă să dirijeze pozițiile și politicile guvernului turc, deși în prezent se abține pentru că la acest moment există un consens al intereselor strategice ale celor două țări.

 

Conturile și roboții pro-ruși din Turcia lansează rar informații false, folosind în schimb informații exacte cărora le distorsionează sensul într-un mod care sporește sprijinul public pentru politicile pro-ruse.

 

"Acest lucru afectează rețelele mass-media informatice pro-guvernamentale prin influența directă asupra guvernului. În același timp, Moscova se asigură că principalele surse media de limbă turcă ale Rusiei, Sputnik Turkiye și Rd. RSFM, sunt în mare măsură pro-opoziție. Acest lucru permite Rusiei să controleze situația", a precizat Ünver.

 

Situația actuală marchează o schimbare radicală față de momentul noiembrie 2015, când Turcia a doborât avionul rusesc Su-24 deasupra Siriei, după ce acesta a încălcat spațiul aerian turc, ceea ce a dus la uciderea unui pilot rus de către rebelii sirieni.

 

Potrivit lui Ünver, după ce informația inițială pro-rusă - că Turcia a doborât avionul rusesc deasupra Siriei, nu în spațiul aerian turc - a eșuat, sursele pro-ruse au lansat o nouă versiune: „Turcia a ajutat organizaia teroristă Statul Islamic din Irak și Levant (SIIL) prin achiziția de petrol din zonele din Siria controlate de SIIL". Această poveste a înflorit și a putut avea în cele din urmă influență în politica turcă.

 

Odată ce politica Turciei a început să se reorienteze spre Moscova, tacticile rusești puternice au dispărut în mare măsură. Ca urmare a acestei schimbări, Turcia a devenit mult mai dispusă să cumpere patru divizioane de sisteme S-400 și a devenit imună la amenințările Washingtonului cu privire la programul F-35.

 

Influența continuă a Rusiei atât asupra presei digitale pro-guvernamentale, cât și a celei pro-opoziție din Turcia va oferi Moscovei o poziție dominantă în orice viitoare criză.

 

Imagine cu caracter simbolic
Rusia a câștigat deja războiul informațional din Turcia 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE