17 iulie 2020

Sursa: tass.ru

 Serviciul de presă al Șantierului Naval Sevmash din Severodvinsk a informat că, pe 16.07.2020, submarinul nuclear purtător de rachete cu destinație strategică Prințul Oleg, Proiect 955A, clasa Borei-A, a fost scos din atelierul șantierului și lansat la apă.

 

“Astăzi, 16 iulie, la societatea Sevmash, parte a Corporației Întrunite Constructoare de Nave (OSK), s-a desfășurat ceremonia de scoatere din atelier a submarinului purtător de rachete Prințul Oleg din clasa Borey-A”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

 

Potrivit datelor prezentate de aceasta, la ceremonie au participat reprezentanți ai guvernului, Ministerului Apărării, Forțelor Navale, OSK, Biroului de Construcții și Proiectare Rubin, precum și ai executivului Regiunii Arkhanghelsk.

 

“Prin scoaterea din atelierul Sevmash se încheie o etapă importantă a construirii submarinului nuclear strategic. Submarinul Prințul Oleg a fost construit în baza Proiectului modernizat 955A (Borey-A) și face parte din generația a patra de submarine nucleare construite pentru Forțele Navale ale Federației Ruse. Acesta a fost proiectat de Biroului de Construcții și Proiectare Rubin”, s-a precizat în comunicatul de presă.

 

Anterior s-a anunțat că primul submarin Proiect 955A, Prințul Vladimir, care a fost introdus în dotarea Forțelor Navale pe 03 iulie, a sosit la baza principală de submarine a Flotei de Nord din Gadzhievo.

 

Spre deosebire de primele trei submarine din clasa Borey (Iuri Dolgoruky, Aleksandr Nevsky și Vladimir Monomakh), submarinele Borey-A fac mai puțin zgomot, au sisteme mai moderne de manevrare și de menținere la adâncime, precum și de conducere a armamentelor. Toate submarinele Proiect 955 și Proiect 955A dispun de câte 16 rachete balistice intercontinentale de tip Bulava.

 

Comentariul autorului: Planurile curente ale Ministerului rus al Apărării prevăd achiziționarea și introducerea în dotarea Forțelor Navale a 10 submarine nucleare purtătoare de rachete strategice din clasele Borey și Borey-A. Acestea vor fi împărțite în mod egal între Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific, urmând ca fiecare să primească cinci submarine de acest tip.

În prezent, în serviciul de luptă se află trei submarine din clasa Borey și un submarin din clasa Borey-A, repartizate astfel: Aleksandr Nevsky și Vladimir Monomakh la Flota din Oceanul Pacific, iar Iuri Dolgoruky și Prințul Vladimir la Flota de Nord.

De asemenea, la Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk se mai află, în diverse stadii de construcție, alte  patru submarine de acest tip (Prințul Oleg, Generalissimus Suvorov, Împăratul Alexandru al III-lea și Prințul Pozharsky).

În același timp, Ministerul rus al Apărării a adoptat decizia ca, în luna august, la forumul Armata-2020, să fie încheiat un contract pentru construirea pentru Forțele Navale a încă două submarine Borey-A. Potrivit termenilor contractului, construirea ambelor submarine va începe la Sevmash, parte a OSK, în anul 2021. Acestea vor fi construite în cadrul Programului de stat pentru înzestrare până în 2027.

Recent, presa americană a apreciat potențialul submarinelor rusești Borey și Borey-A. Potrivit publicației The National Interest, submarinele de acest tip “pot să distrugă țări întregi în câteva minute”.

 

Rusia a finalizat construirea unui nou submarin nuclear strategic din clasa Borey

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE