16 mai 2020

Sursa: ria.ru

 Pe 16 mai, serviciul de presă al Ministerului Apărării din Federația Rusă a informat că militarii ruși au părăsit Serbia, după ce au sprijinit militarii sârbi în lupta împotriva coronavirusului. Cele trei avioane de transport Il-76 ale Forțelor Aerocosmice Ruse au decolat de la Belgrad spre Rusia. 

 

“Toate cele trei aeronave Il-76 ale Forțelor Aerocosmice rusești cu personal militar și echipamente speciale din detașamentul mixt al Ministerului Apărării din Rusia, care au îndeplinit sarcini pentru a sprijini lupta împotriva răspândirii coronavirusului în Republica Serbia, au decolat de pe aerodromul Batainitsa (Belgrad, Serbia) spre Federația Rusă”, se precizează în comunicatul de presă. 

 

Pe aeroport, militarii ruși au fost însoțiți de ministrul Apărării din Serbia, Aleksandar Vulin, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Serbiei, Milan Moysilovich, ambasador rus în Serbia și de Aleksandar Botsan-Harchenko

 

“Ați venit la noi în cel mai dificil moment, Serbia a simțit că nu este singură, că Rusia a fost cu ea. Când istoria acestor zile va fi scrisă, contribuția voastră nu va fi uitată, suntem mândri că am luptat împreună împotriva epidemiei. Vă mulțumim pentru reînnoirea vechii speranțe a poporului sârb, că Rusia deși îndepărtată este apropiată și va rămâne împreună cu poporul sârb, vă mulțumesc din partea noastră și a urmașilor noștri (...)”, a declarat Milan Moysilovich.

 

Pe 15 mai, Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat retragerea completă a medicilor și specialiști în virusologie din cadrul Trupelor de Protecție RCB (radiații, chimică și biologică) din Italia.

 

Pe 14 mai, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a raportat președintelui rus Vladimir Putin că Ministerul Apărării și-a încheiat misiunea de sprijin în lupta împotriva coronavirusului și retrage detașamentele mixte de specialiști RCB și medici militari, din Italia, Serbia, Bosnia și Herțegovina. În prezent, specialiștii ruși au rămas doar în Armenia, unde activitatea continuă.

 

Comentariu BSMAP: Misiunea de sprijin a detașamentului rus a început pe 3 aprilie 2020, când, de pe aerodromul Chkalovski, au fost transportți în Serbia 87 de militari, inclusiv medici și specialiști în virusologie din cadrul Trupelor de Protecție RCB. Deși la acel moment situația epidemiologică din Rusia nu era atât de gravă ca în prezent, în mediul internațional de analiză militară se consideră că Rusia s-a oferit să sprijine unele state din considerente geostrategice și de imagine. 

 

 

 

 

 

Rusia a încheiat sprijinul acordat Serbiei în lupta împotriva coronavirusului 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE