04 mai 2019

Surse: hisutton.com, 112.international

 Rusia a lansat la apă cel mai lung submarin din lume, submarinul pentru misiuni speciale Belgorod. Proiectat pentru misiuni militare de cercetare, dar și pentru transportul torpilelor strategice cu propulsie nucleară Poseidon, submarinul este mult mai mare decât oricare altul existent în prezent în armatele lumii, inclusiv în armata americană.

 

Submarinul a fost lansat pe 23 aprilie, la șantierele navale Sevmash din Severodvinsk, iar presedintele rus Vladimir Putin a vizionat lansarea prin satelit.

 

Cunoscut ca Proiect 09852, submarinul a fost inițial unul din clasa Oscar II, purtător de rachete de croazieră, pe care guvernul rus nu l-a finalizat din lipsă de fonduri. Corpul submarinului a rămas neterminat până când Moscova a decis să-l finalizeze ca pe un submarin destinat pentru misiuni speciale.


Corpul a fost prelungit la aproximativ 184 de metri, iar deplasamentul (volumul de apă dislocat la scufundare) a ajuns la 30.000 de tone - cu mai mult de 50% mai mare decât cel al submarinelor purtătoare de rachete balistice, clasa Ohio, ale SUA.

 

Rezultat al unei nave neterminate, Belgorodul, este un produs unic și nu va mai fi un altul ca acesta. Nu este nici submarin de atac, nici putător de rachete balistice. Belgorod reprezintă o navă "mamă" pentru alte nave submarine sau mijloace subacvatice. Submarinul poate transporta o sarcină utilă pe zona superioară a corpului navei, sau un mini-submarin din clasa Losharik, care poate fi atașat și detașa în zona inferioară a corpului navei.

 

Potrivit siteului HI Sutton (hisutton.com), specializat în tehnică de luptă submarină, Belgorod va fi echipat de marina rusă, dar va fi operat de Direcția Generală pentru Cercetarea Apelor Adânci (GUGI). HI Sutton, care a urmărit dezvoltarea lui Belgorod de la început, a scris că "Belgorod a fost inițial proectat ca un submarin purtător de rachete de croazieră, din clasa Oscar-II, dar construcția s-a oprit când economia rusă a ajuns în impas. Activitatea a fost reluată cu ani mai târziu, în forma sa modificată. Deci, nava este deja mai în vârstă decât multe din categoria sa."


"Este posibil ca odificările să fie unele extinse și pot include o tehnologie mai recentă, dar acestea sunt făcute pe o generație de submarine mai veche și, foarte probabil, mai puțin stealth (nt greu de detectat) decât cea mai recentă generație", consemnează HI Sutton.

 

Observațiile făcute de HI Sutton de-a lungul timpului au fost în general corecte, dar el însuși avertizează și că unele informații pot fi greșite. "În general, Rusia a avut mai mult succes decât SUA în ascuderea ultimelor sale submarine de camerele [foto] nedorite", a explicat H Sutton. "Pentru cele mai noi nave ale Rusiei, încă mai ghicim multe detalii. Analiștii militari pot pune cap la cap câteva informații și zvonuri, cu ajutorul tehnicilor analitice tradiționale, pentru a ghici ce este Belgorod."


În prezent, HI Sutton a identificat trei misiuni care justifică construirea submarinului Belgorod:

 

1. Principala misine este considerată cea de creare a rețelei de detectare a submarinelor. Sistemul de detectare subacvatică, denumit Harmony, ar putea ajuta la alertarea forțelor rusești privind prezența submarinelor inamice în zone-cheie. Succesul unei astfel de activități constă în prezența cât mai mascată a submarinelor rusești cu propulsie nucleară în aceste zone, iar Belgorod pare a fi construit pentru așa ceva.

 

2. O altă misiune poate fi reprezentată de executarea unor acțiuni, de asemenea mascate, cu submarinele nucleare Losharik sau vehiculele subacvatice Harpsichord-2P-PM. Submarinul nuclear Losharik (denumirea corectă AS-12, Proiect 210), cu o lungime de aproximativ 70 de metri, este echipat cu brațe robotizate și capabil să se scufunde la peste 1.000 de metri (în 2012 a atins 2.000-2.500 m în zona arctică). Vehiculul subacvatic autonom Harpsichord-2P-PM, dotat cu sonare performante, poate fi transportat într-o zonă de operare și apoi folosit pentru a monitoriza situația subacvatică.

 

3. Deși este construit pentru cercetare/detectare subacvatică, de departe cea mai "sinistră" misiune pentru Belgorod este transportul sistemului subacvatic de atac fără pilot Poseidon. Poseidon este o torpilă foarte mare cu propulsie nucleară, de aproximativ 20 de metri lungime și 2 metri în diametru, cu o rază de acțiune de mii de kilometri și o viteză maximă de 60  noduri (110 km/h). Se presupune că Poseidon poate transporta un focos termonuclear de 2 megatone și este proiectat pentru lupta împotriva facilităților de apărare de coastă ale SUA, inclusiv porturi și orașe. Potrivit lui HI Sutton, Belgorod va putea fi echipat cu până la șase torpile Poseidon.

Imagine cu caracter simbolic
Rusia a lansat la apă cel mai lung submarin din lume

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE