12 ianuarie 2020

Surse: topwar.ru, e-maksimov.livejournal.com

 Ministerul Apărării din Kazahstan a confirmat informația potrivit căreia, pe 09.01.2020, militari ruși din cadrul Centrului de Teste al Ministerului Apărării au executat lansarea unei rachete într-unul din poligoanele din partea de nord a republicii. Este vorba despre exploatarea poligonului în baza unui acord interstatal din anul 1995.

 

Potrivit ultimelor informații, se pare că a fost testată o versiune modernizată a unei rachete a complexului de rachete operativ-tactic Iskander-M.

 

Testarea s-a încheiat însă cu un eșec.

 

Din comunitatul de presă al Ministerului Apărării din Kazahstan rezultă următoarele: “Epava unei rachete a căzut în afara zonei desemnate. Nu a fost nicio explozie. În zona căderii acesteia din raionul Bayganinsky din Regiunea Aktobe nu există vicime sau distrugeri. Situația nu este periculoasă pentru populație. Zona de cădere este asigurată de poliție. Clarificarea circumstanțelor se va face de către o comisie mixtă din Federația Rusă și Kazahstan”.

 

Raionul Bayganinsky din Regiunea Aktobe, până la care a zburat racheta, se află în afara zonei de 500 de kilometri, care a fost definită inițial drept limită. Pe Internet au apărut imagini cu locul în care a căzut racheta, precum și detalii despre distanța parcursă de aceasta. Potrivit acestora, racheta complexului Iskander-M a parcurs o distanță de 627 de kilometri, ceea ce înseamnă mai mult decât caracteristicile-tehnico-tactice.

 

Anterior, SUA au acuzat Federația Rusă de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea rachetei 9M729. Partea americană a susținut că bătaia acesteia este mai mare de 500 de kilometri. Reprezentanții ruși au respins acuzațiile și au susținut că bătaia rachetei 9M729 nu este mai mare de 480 de kilometri. SUA au ieșit din tratat anul trecut și în ultimele luni au efectuat mai multe teste ale unei rachete cu rază medie de acțiune cu bazare terestră.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ținând cont de faptul că zona desemnată inițial pentru testarea rachetei a fost de 500 de kilometri, probabil că nu este vorba despre o rachetă nouă a complexului Iskander-M, ci de o versiune a rachetelor existente deja.

Probabil, lansarea rachetei s-a făcut din poligonul Kapustin Yar din Regiunea Arkhanghelsk.

După cum au anunțat reprezentanții ruși, în prezent, Federația Rusă dezvoltă o rachetă nouă pentru complexul Iskander-M, pe baza versiunii navale a rachetei de croazieră Kalibr. Aceasta va avea o bătaie de peste 1.500 de kilometri.

 

 

Rusia a testat fără succes complexul de rachete Iskander-M la o distanță mai mare de 500 de kilometri

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE