29 iunie 2019

Sursa:iz.ru, remnmilitaryblog.com

Sistemul automatizat de conducere, cu elemente de inteligență artificială, a permis interceptarea a 70 de rachete de croazieră.

 

În cadrul unui exercițiu de apărare antiaeriană de amploare, executat recent în Peninsula Crimeea, sistemul automatizat de conducere (ASU), unic, integrat, a permis respingerea unui atac inopinat masiv al adversarului cu 70 de rachete de croazieră. ASU a întrunit într-un sistem unic de luptă toate mijloacele de apărare antiaeriană și de aviație din peninsulă, precum și componente ale Forțelor Navale și Forțelor Terestre. Potrivit declarațiilor experților, în urma bilanțului exercițiului, sistemul integrat unic de apărare antiaeriană va fi instalat și în alte regiuni, ca de exemplu în Regiunea Kaliningrad.

 

După cum au precizat pentru cotidianul Izvestia surse ale Ministerului rus al Apărării, noul ASU a fost dezvoltat pe baza experienței siriene. Acum militarii evaluează eficiența acestuia, împreună cu reprezentanții principalelor sectoare de profil ale industriei de apărare.

 

În timpul exercițiului, ASU a primit permanent informații despre obiecte terestre și aeriene de la stațiile radiotehice și de radiolocație, de la aparatele de zbor fără pilot și de la aviație. Toate datele de cercetare au fost integrate și procesate, în timp real, cu întrebuințarea unor elemente de inteligență artificială.

 

ASU a analizat tipul țintei, nivelul de pericol, viteza, altitudinea și direcția de deplasare. Sistemul a asigurat schimbul permanent de informații între toți utilizatorii, în regim de timp real, a efectuat indicarea țintelor și a dirijat aviația și apărarea antiaeriană. Comandanții de la toate nivelurile au primit o imagine completă a acțiunilor adversarului și recomandări pentru distrugerea acestuia. Astfel de informații au permis luarea unor decizii precise și raționale de întrebuințare a forțelor și mijloacelor.

 

Noul sistem de conducere a permis o creștere substanțială a potențialului sistemului întrunit de apărare antiaeriană al Peninsulei Crimeea. În prezent, din acesta fac parte mijloace de foc ale unităților de rachete antiaeriene și regimentului radiotehnic, forțe de aviație și ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), instalațiile de rachete antiaeriene de pe nave, precum și apărarea antiaeriană a marilor unități și unități de Forțe Terestre. Toate unitățile de forțe aeriene și apărare antiaeriană sunt asigurate complet cu noi categorii de tehnică militară, între care se află sistemele de rachete antiaeriene S-400 Triumf și complexele de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S. Toate aceste sisteme de armament au fost plasate sub o conducere centralizată în anul trecut. Într-un sistem unic de luptă au fost incluse radarele și complexele de apărare antiaeriană, avioanele de vânătoare, bombardament și de asalt, elicopterele de luptă și aparatele de zbor fără pilot.

 

“Noul sistem automatizat de control permite un răspuns instantaneu la o schimbare a situației de luptă”, a declarat pentru Izvestia fostul șef al Trupelor de Rachete Antiaeriene din cadrul Forțelor Aeriene, general locotenent Aleksandr Gorkov.

 

“În concepția modernă, construirea unei conduceri centralizate și automatizate a apărării antiaeriene reprezintă principiul de bază. În sistem sunt integrate mijloace de apărare antiaeriană de la Forțele Aeriene, Forțele Navale și Forțele Terestre. Ideea constituirii unui astfel de sistem a apărut cu câteva decenii în urmă, dar realizarea tehnică a acesteia a fost posibilă abia acum. Noul ASU scurtează timpul de stabilire a misiunilor și mărește precizia indicării țintelor. Aceste lucruri sunt foarte importante, în condițiile în care, pentru distrugerea unor obiective complexe, cum ar fi rachetele de croazieră și aeronavele moderne de mare viteză, este necesar să se acționeze în condiții de densitate mare și atacuri aeriene masive”, a spus expertul.

 

“Este deosebit de important faptul că acest sistem este introdus tocmai în Crimeea. Aceasta este o direcție strategică importantă, astfel încât a fost creată o puternică grupare regională de trupe, care întrunește sistemele de conducere, pentru a îndeplini misiuni cu orice grad de complexitate. Folosind această experiență, sisteme similare vor fi introduse și pe alte direcții strategice. Cu siguranță ASU va apărea și în Regiunea Kaliningrad”, a adăugat Aleksandr Gorkov.

 

“Sistemele automatizate de conducere vor juca un rol important în războaiele moderne”, consideră fostul comandant al Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, general locotenent Valeri Gorbenko.

 

“Doborârea a 70 de rachete de croazieră reprezintă un rezultat foarte serios, care ar fi fost imposibil de atins fără întrebuințarea ASU. Astfel de exerciții sunt efectuate pentru a testa funcționarea sistemului, a identifica neajunsurile sale și a dezvolta un plan de îmbunătățire, deoarece acum adversarul învață să contracareze în mod activ conducerea trupelor prin utilizarea mijloacelor de război electronic și a atacurilor cibernetice”, a spus Valeri Gorbenko.

 

În anul 2019, a început constituirea unui sistem automatizat unic de conducere a trupelor la statul major al Armatei 6 arme întrunite din Sankt Petersburg. La trupe acesta a primit deja denumirea neoficială de “stat major al războiului stelelor”. Sistemul de o înaltă tehnologie permite conducerii să vadă acțiunile fiecărei subunități. Elemente separate ale acestuia au fost verificate în timpul unor exerciții, iar lucrul pentru integrarea sistemului va fi finalizat până la sfârșitul anului.

 

Rusia a testat, în Crimeea, un sistem modern de conducere automatizată a apărării antiaeriene

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE