13 martie 2019

Sursa: mid.ru

  Pe 12 martie, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a trimis Ucrainei o notă de protest ca urmare a încheierii Tratatului de PrietenieMinisterul rus a acuzat Ucraina că a încălcat Tratatul în anul 2004, prin ratificarea unui memorandum privind sprijinirea operațiilor NATO, precum și prin modificarea Doctrinei Militare a Ucrainei în care se prevede că statutul de membru al NATO este un obiectiv strategic al Ucrainei. Moscova a criticat, de asemenea, schimbările din Constituția Ucrainei, care confirmă orientarea strategică a Ucrainei spre Uniunea Europeană și NATO.

 

Ministerul rus de Externe a mai declarat că Ucraina "desfășoară o ofensivă îndreptată împotriva limbii ruse și a drepturilor populației vorbitoare de limbă rusă".

 

Tratatul de prietenie, cooperare și parteneriat dintre Ucraina și Federația Rusă a fost semnat pe 31 mai 1997, pentru o perioadă de 10 ani, cu prelungire automată în deceniile următoare dacă niciuna dintre părți nu are obiecții.


Tratatul stabilea principiile parteneriatului strategic, recunoașterea inviolabilității frontierelor existente, respectul pentru integritatea teritorială și obligația reciprocă de a nu folosi teritoriul unei părți pentru a afecta securitatea celeilalte părți.

 

Prima perioadă de 10 ani a început la data intrării în vigoare a tratatului, 1 aprilie 1999 și s-a încheiat la 1 aprilie 2009. Întrucât niciuna dintre părți nu dorea să rezilieze acordul la acea dată, a fost prelungit automat pentru încă 10 ani. Conform articolului 40 din Tratat, în cazul în care o parte dorește rezilierea acestuia trebuie să informeze cealaltă parte în scris cu cel puțin șase luni înainte de sfârșitul perioadei actuale de 10 ani.

 

Pe 6 decembrie 2018, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, cu 277 de voturi din 350, un proiect de lege pentru rezilierea Tratatului, iar acțiunea acestuia va înceta începând cu 1 aprilie 2019. 

 


 

 

Rusia a trimis Ucrainei o notă de protest ca urmare a încheierii Tratatului de Prietenie

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE