Rusia completează exercițiul militar strategic "Centru 2019" cu o participare chineză sporită

Sursa: Pavel Felgenhauer, The Jamestown Foundation

   Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a acordat un interviu rar, de lungă durată, popularului ziar Moskovsky Komsomolets, primul interviu de acest nivel în cei șapte ani de când a fost numit în fruntea Ministerului Apărării (noiembrie 2012). Vorbind cu presa, Șoigu a lăudat realizările sale fără egal în reabilitarea Rusiei ca putere militară după decenii de degradare și neglijare. Potrivit lui Șoigu, animozitatea occidentală față de Rusia nu s-a concretizat „în urmă cu cinci ani [ca răspuns la preluarea Crimeei de către Rusia]”, dar a început mult mai devreme. Afișându-și adevăratele intenții prea devreme, Occidentul a comis o greșeală strategică gravă, a afirmat Șoigu. „Dacă ar continua să joace frumos, ca și cu [fostul lider sovietic Mihail] Gorbaciov, dacă nu ar fi mutat NATO spre vest, dacă s-ar fi abținut să nu influențeze statele din proximitatea Rusiei și să se amestece în treburile noastre interne […], în final și-ar fi atins scopul dorit de a distruge și înrobi Rusia, la fel ca în cazul unor foste republici sovietice și state ale Europei Centrale”. Însă, sub președintele Vladimir Putin, Rusia s-a trezit și a început să răspundă, reconstruindu-și armata, cu mare sacrificiu, pentru a rezista dominației occidentale și reușind să refacă o lume multipolară, a afirmat Șoigu (Moskovsky Komsomolets, 22 septembrie).

 

Rusia este acuzată că a condus „războaie hibride”, dar, a insistat Șoigu, Occidentul este adevăratul vinovat, cel care a elaborat strategii de răsturnare a autorității legale a unui stat, sub pretextul „promovării democrației” și cel care a lăsat în urmă haos și distrugere, așa cum s-a văzut în Irak, fosta Iugoslavie, Afganistan, Libia și Venezuela. Șefii militari din Rusia și Statele Unite vorbesc cu succes pentru a preveni incidentele periculoase în Siria; iar armata rusă are contacte similare cu Israelul și Turcia. Ar fi bine ca Washingtonul și Moscova să aibă contacte directe la nivel de miniștri ai apărării, a sugerat Șoigu, dar acest lucru este împiedicat de schimbarea constantă și de demiterea secretarilor americani de apărare din administrația Donald Trump. Rusia trebuie să fie puternică din punct de vedere militar; și chiar dacă cheltuielile sale pentru apărare sunt mult mai mici decât cele ale SUA, este mult mai eficientă, a afirmat Shoigu. În același timp, el a denunțat consilierii economici liberali ai lui Putin pentru că au susținut constant reducerea cheltuielilor pentru apărare. La data când Șoigu dădea acest amplu interviu pentru Moskovsky Komsomolets, bugetul pentru anul 2020 și proiectul bugetar pe trei ani până în 2022 erau prezentate guvernului rus și Kremlinului, ieșirea publică a ministrului fiind aproape sigur în scop de influențare a deciziilor de alocare bugetară (Moskovsky Komsomolets, 22 septembrie).

 

Ilya Kramnik, un cunoscut analist militar din Moscova, a comentat interviul lui Șoigu în cotidianul Izvestia (pro-Kremlin). Concret, el a acuzat Ministerul Apărării al lui Șoigu că a fost închis publicului și analiștilor independenți, că emite propagandă brută în loc de informații autentice, precum și că nu a publicat nicio Cartă Albă a Apărării în cei șapte ani de când Șoigu este ministru. De asemenea, Kramnik a pus sub semnul întrebării înfățișarea lui Șoigu ca singur salvator al armatei ruse, menționând că reformele semnificative au început în 2008-2009, sub predecesorul său, Anatoly Serdyukov. Mai mult, acesta a susținut că rolul decisiv în acest proces l-a avut conducerea superioară militară coordonată de șefii Statului Major General, Nikolai Makarov și Valery Gerasimov. Șoigu a reacționat imediat la criticile publicate, iar Izvestia a eliminat articolul (care a fost publicat în copie pe 24 septembrie) de pe site-ul său web, iar Kramnik a fost concediat imediat de la Izvestia. În prezent, textul rămâne disponibil pe pagina de Facebook a lui Kramnik (Newsru.com, 26 septembrie).

 

Autorul învinuit al Izvestiei nu a criticat evaluarea strategică a lui Șoigu și nu aparține unei presupuse conspirații conduse de SUA pentru a distruge și a înrobi Rusia; el a pus sub semnul întrebării doar unele dintre practicile de PR ale Ministerului Apărării și proiecția personală a măreției lui Șoigu. Dar asta a fost suficient pentru a fi concediat. Așa cum a explicat Șoigu în interviul său din Moskovsky Komsomolets, Occidentul conduce o ofensivă cibernetică constantă împotriva armatei ruse, răspândind știri false și insinuări subversive, precum și coordonând jurnaliști și activiști civili pentru a investiga victime ale forțelor militare și speciale ruse din Donbas și Siria. NATO a creat centre speciale de război cibernetic și informațional în Riga, Letonia și în Tallinn, Estonia, pentru a submina moralul militarilor ruși și a provoca o revoluție. Aceste elemente occidentale trebuie combătute cu vigoare. Prin urmare, în iulie 2018  a fost creată o direcție politică principală, în cadrul ministerului apărării, pentru a combate această amenințare (Moskovsky Komsomolets, 22 septembrie). Se pare că Kramnik, practic un loial analist militar pro-Kremlin, a fost identificat de Ministerul Apărării drept combatant în războiul hibrid dus de inamic, și a fost tratat în consecință.

 

În confruntarea perpetuă cu Occidentul, Rusia are nevoie de aliați. Pe 16 septembrie, a început exercițiul strategic Centru 2019, la care au participat inclusiv contingente din China, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Pakistan și India. Exercițiul, încheiat pe 21 septembrie, a implicat aproximativ 128.000 de militari, 20.000 de echipamente grele, 600 de aeronave și 15 nave de război - în mare parte rusești. Scopul principal a fost pregătirea trupelor participante pentru a apăra fosta Asie Central-Sovietică împotriva unei insurecții islamiste. Exerciții similare, inclusiv contingentele rusești, chineze și eurasiatice locale, au fost antrenate anterior în cadrul Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), dar cu un scop mult mai mic și mai clar, cel antiterorist. Între timp, exercițiul Centru 2019 a simulat în mod eficient o confruntare de la egal la egal cu un stat inamic fictiv „situat în sud-vest”, care a susținut o insurgență în Asia Centrală, ducând în cele din urmă la un conflict armat general sau la un război regional (EDM, 25 septembrie). Contingentul chinez al Armatei Populare de Eliberare (PLA) participant la Centru 2019 a utilizat mai mult de 20 de avioane de război, inclusiv bombardiere grele purtătoare de focoase nucleare H-6k, care au acționat împreună cu avioanele rusești. Aproximativ 70 de aeronave de transport Il-76 au desantat în jur de 2.000 de parașutiști cu echipament greu, în prima operație de o asemenea anvergură de după anii 1980 (Militarynews.ru, 20 septembrie). Două vehicule blindate de luptă aeriene s-au prăbușit în timpul desantării, din cauza defecțiunilor parașutei, dar nu au fost raportate victime ( Militarynews.ru , 22 septembrie).

 

Șoigu și omologul său chinez, generalul Wei Fenghe, au declarat că Centru 2019 reprezintă un succes răsunător, demonstrând nivelul înalt de cooperare „umăr la umăr” ruso-chinez și facilitând schimbul de experiență (Militarynews.ru, 20 septembrie). Li Zhanshu, membru al Comitetului Permanent Politburo [Biroul Politic Central] din China (cel mai înalt organism decizional al țării) și șeful legislativului național, s-a întâlnit ulterior cu Putin la Moscova și a declarat că „SUA descurajează simultan China și Rusia și încearcă să ne separe, dar înțelegem jocul lor și nu vom ceda. Ne vom sprijini reciproc interesele naționale și securitatea.” (Interfax, 25 septembrie).

 

Anul viitor, exercițiu strategic desfășurat de Rusia se va numi Caucaz 2020 și se va desfășura în Caucazul de Nord, Crimeea, Marea Neagră și aproape de Donbasul ucrainean. Va participa un contingent PLA cu aviația de luptă, la fel ca la exercițiile Centru 2019 și Est 2018? PLA va rămâne „umăr la umăr” în Europa împotriva NATO? Parteneriatul strategic ruso-chinez se transformă într-o adevărată alianță militară anti-SUA?

 

Mulțumim pentru încredere
01 octombrie 2019

   Exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic

 "Centru-2019"

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro